Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Helt siden de gamle romernes tid har det hersket uenighet om hvor stort område Skandinavia omfatter.

Samfunn

Hvor kommer Skandinavia fra?

Når fikk vår del av Europa navnet Skandinavia?

Ordet «Skandinavia» opptrer første gang skriftlig i romerske Plinius den eldres Naturalis Historia fra 77 e.Kr. Språkforskere mener at det springer ut av det samme oldgermanske ordet som Skåne. Det kan ha betydd «farlig øy».

Plinius beskrev «Scatinavia» som en av 23 øyer mot nord. I århundret som fulgte hevdet Claudius Ptolemaios at Skandinavia var den største av de tre «skandiske øyer» øst for det som i dag er Jylland. Romerne var sannsynligvis ikke klar over at dagens Sverige og Norge er landfast med resten av det europeiske kontinentet.

På norsk omfatter Skandinavia i dag Danmark, Norge og Sverige, mens den skandinaviske halvøya bare er Norge og Sverige. På engelsk omfatter «Scandinavia» gjerne også Finland, Island, Grønland og Færøyene. Sammen med Skandinavia kalles dette «Norden» på norsk.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul