Lazyllama/Shutterstock

Hvor lenge har regnbueflagget blafret?

Før regnbueflagget ble det verdenskjente symbolet for LGBTQ+, var en lyserød trekant fra 2. verdenskrig det foretrukne kjennetegnet.

Regnbueflagget med de seks stripene har blitt brukt av LHBT-grupper siden 1978, da det ble laget av amerikanske Gilbert Baker.

Han var en aktivist for homofile rettigheter og ble oppfordret til å lage et såkalt pridesymbol som homoseksuelle kunne bruke for å vise at de var stolt av sin seksualitet.

Inntil da hadde homofile brukt en rosa trekant som nazistene brukte for å karakterisere homofile fanger i konsentrasjonsleirene.

Mange assosierte derfor trekanten med undertrykkelse og ønsket et nytt, positivt symbol for å markere "fødselen av en ny homoseksuell bevissthet".

Resultatet var regnbueflagget, som først ble heist i San Francisco i juni 1978. At Baker valgte et regnbueflagg var ikke tilfeldig.

Ulike varianter av det kulørte banneret har gjennom historien blitt brukt som et symbol på fred flere ganger; for eksempel foreslo den amerikanske filosofen Thomas Paine allerede på 1700-tallet at nøytrale skip burde føre regnbueflagget i krigstid for å vise at de var fredelige.

Flagget har imidlertid også blitt heist i andre sammenhenger; for eksempel bruker noen urfolksgrupper i Peru regnbueflagget for å hylle sine forfedre.

Byen Cusco i Peru har til og med brukt et stort sett identisk regnbueflagg som byens offisielle flagg siden 1978.