Hamas ble offisielt grunnlagt i 1987 av medlemmer av det dypt religiøse Muslimske brorskapet.
På den tiden dominerte sekulære og nasjonalistiske bevegelser som PLO og Fatah den palestinske motstanden mot Israel, og ifølge flere israelske og amerikanske kilder så Israel på Hamas som et verktøy for å splitte palestinerne.
Derfor vendte Israel på 1970- og 1980-tallet det blinde øyet til - og støttet til tider til og med - de islamistiske kreftene i Palestina.
"Hamas er, til min store beklagelse, Israels skapning", sa Avner Cohen, en tidligere israelsk tjenestemann som hadde arbeidet i Gaza i to tiår, til Wall Street Journal i 2009.
Palestinerne tok Hamas til seg
Hamas ble raskt populær blant palestinerne, som mente at bevegelsen - med sitt sterke søkelys på sosiale tjenester - var bedre til å ivareta deres daglige behov enn de mer sekulære bevegelsene.
Men Hamas trodde på væpnet konflikt mot Israel og brukte særlig selvmordsbombere for å ramme både sivile og militære mål. I 2004 fikk Israel til slutt nok og drepte bevegelsens leder Ahmed Yassin i et helikopterangrep som også drepte hans to livvakter og ni sivile. Yassin satt allerede i rullestol og var nesten blind, og angrepet, som ble fordømt verden over, gjorde ham til en stor martyr for palestinerne.
Dermed skjøt Hamas' popularitet i været, i 2006 vant de sin første seier i det palestinske parlamentsvalget, og i en kort periode satt Hamas i regjering med Fatah.
Spenningen mellom de to partene førte imidlertid til en væpnet konflikt, hvoretter Hamas tok kontroll over Gazastripen.
Siden da har Hamas styrt Gazastripen med fast hånd og har med jevne mellomrom stått bak angrep mot mål i Israel.