Library of Congress
Homofile menn demonstrerer.

Hvorfor ble den første prideparaden avholdt?

I 1969 foretar politiet i New York en rutinerazzia på en bar for trans- og homoseksuelle. Men denne dagen får bargjestene nok av politiets sjikane.

Dagens prideparader kan spores tilbake til sommeren 1969, da det brøt ut opptøyer i baren Stonewall Inn – en av New Yorks berømte og beryktede tilholdssteder for homo- og transseksuelle. I en tid da homofile ble diskriminert og fremstilt som syke, var baren et pusterom for seksuelle minoriteter, men ble rutinemessig utsatt for politirazziaer der kunder ble arrestert for bl.a. å gå i dameklær.

  1. juni 1969 sporet en av disse razziaene av. Barens ca. 200 gjester følte seg så trakassert og ydmyket at de nektet å adlyde politiets pålegg. Snart samlet flere hundre mennesker seg utenfor baren, og det brøt ut voldsomme opptøyer.
Demonstranter foran Stonewall Inn

I flere dager i strekk støtte demonstranter og politi sammen foran baren Stonewall Inn.

© U.S. Federal Government

Slik utviklet Stonewall-opptøyene seg

Parade markerte jubileet

Urolighetene varte i flere dager og vakte stor oppmerksomhet over hele USA som en skjellsettende begivenhet. Det var første gang i landets historie at seksuelle minoriteter sto sammen og gjorde motstand mot diskriminering og forfølgelse.

Homofile menn demonstrerer.

I løpet av 1970-årene begynte homofile å demonstrere i flere amerikanske byer.

© Library of Congress

Opptøyenes betydning ble tydelig allerede sommeren etter, da historiens første prideparader ble avholdt i New York, Los Angeles og Chicago 28. juni 1970 for å markere årsdagen for Stonewall Inn-opptøyene. I de påfølgende årene ble det avholdt prideparader i flere og flere byer – først i USA, senere i Europa. Prideparader har bidratt til å sette søkelyset på LGBT-rettigheter.

Video: Se hvordan opptøyene startet LGBT-kampen

Video