Homofile menn demonstrerer.

Hvorfor ble den første prideparaden avholdt?

I 1969 foretar politiet i New York en rutinerazzia på en bar for trans- og homoseksuelle. Men denne dagen får bargjestene nok av politiets sjikane.

I 1969 foretar politiet i New York en rutinerazzia på en bar for trans- og homoseksuelle. Men denne dagen får bargjestene nok av politiets sjikane.

Library of Congress

Dagens prideparader kan spores tilbake til sommeren 1969, da det brøt ut opptøyer i baren Stonewall Inn – en av New Yorks berømte og beryktede tilholdssteder for homo- og transseksuelle. I en tid da homofile ble diskriminert og fremstilt som syke, var baren et pusterom for seksuelle minoriteter, men ble rutinemessig utsatt for politirazziaer der kunder ble arrestert for bl.a. å gå i dameklær.

  1. juni 1969 sporet en av disse razziaene av. Barens ca. 200 gjester følte seg så trakassert og ydmyket at de nektet å adlyde politiets pålegg. Snart samlet flere hundre mennesker seg utenfor baren, og det brøt ut voldsomme opptøyer.
Demonstranter foran Stonewall Inn

I flere dager i strekk støtte demonstranter og politi sammen foran baren Stonewall Inn.

© U.S. Federal Government

Slik utviklet Stonewall-opptøyene seg

27. juni: Politiet ankommer

I løpet av kvelden fordeler sivilkledde politimenn seg i baren, hvor de ser seg ut folk – spesielt transvestitter – som bør arresteres.

28. juni: Det bryter ut uroligheter

Kl. 1.20 begynner pågripelsene. Folk utenfor baren roper og kaster flasker etter politiet fordi betjentene er hardhendte.

28. juni: Politiet gjemmer seg

Folkemengden tvinger politiet på retrett, og betjenter skjuler seg i baren. Mer politi kommer til, og urolighetene dør ut kl. 4.

29. juni: Demonstranter møter opp

Den raserte baren slår opp dørene og blir samlingspunkt for et stort antall demonstranter. Politiet angriper med køller og tåregass.

29. juni-1. juli: Stonewall blir et ikon

Demonstranter møter daglig opp ved Stonewall Inn, mens politiet holder seg på avstand. Her skaper aktivistene et fellesskap som skal kjempe for homoseksuelles rettigheter.

Parade markerte jubileet

Urolighetene varte i flere dager og vakte stor oppmerksomhet over hele USA som en skjellsettende begivenhet. Det var første gang i landets historie at seksuelle minoriteter sto sammen og gjorde motstand mot diskriminering og forfølgelse.

Homofile menn demonstrerer.

I løpet av 1970-årene begynte homofile å demonstrere i flere amerikanske byer.

© Library of Congress

Opptøyenes betydning ble tydelig allerede sommeren etter, da historiens første prideparader ble avholdt i New York, Los Angeles og Chicago 28. juni 1970 for å markere årsdagen for Stonewall Inn-opptøyene. I de påfølgende årene ble det avholdt prideparader i flere og flere byer – først i USA, senere i Europa. Prideparader har bidratt til å sette søkelyset på LGBT-rettigheter.

Video: Se hvordan opptøyene startet LGBT-kampen