RIA Novosti
Stalingrad i ruiner

Hvorfor ble Stalingrad til Volgograd?

I 1961 endret Sovjet-lederen Nikita Khrusjtsjov navnet på byen Stalingrad til Volgograd. Men Stalingrad var ikke bare en tilfeldig by, og russerne ville ikke stilltiende akseptere navneendringen.

Den 10. november 1961 skiftet den russiske byen Stalingrad navn til Volgograd. Bak navneskiftet sto Sovjetunionens leder, Nikita Khrusjtsjov, som ønsket å gjøre opp med arven etter sin beryktede forgjenger, Josef Stalin.

Khrusjtsjov hadde selv deltatt i Stalins utrensning av politiske motstandere, men da han kom til makten etter Stalins død i 1953, satte han i gang en rekke reformer.

Stalingrad i ruiner

Stalingrad ble fullstendig jevnet med jorden under kampen mot tyskerne i 1942-1943.

© RIA Novosti

Målet med reformene var å frigjøre Sovjetunionen fra Stalins mørke skygge.

Det avgjørende vendepunktet kom i 1956. Her tordnet Khrusjtsjov ved kommunistpartiets kongress mot Stalins brutale diktatorstyre, som hadde etterlatt det sovjetiske folk i en verden av “usikkerhet, frykt og til og med desperasjon”.

Stalingrad er et populært navn

Straks etter ble statuer av Stalin fjernet overalt, mens stedsnavn som bar Stalins navn, ble endret. Blant dem var Stalingrad, som under 2. verdenskrig hadde vært arnested for et av historiens blodigste slag, som kostet opp mot 2 mill. mennesker livet.

Stalingrad i ruiner

Slaget om Stalingrad var ekstremt blodig, og kampene foregikk fra hus til hus.

© RIA Novosti

For mange russere var Stalingrad et symbol på den russiske kampviljen, og navneendringen var svært kontroversiell. Siden 1961 har flere derfor forsøkt å endre byens navn tilbake.

Så sent som i 2013 ble 50 000 underskrifter levert til Russlands president, Vladimir Putin, med ønsket om å gjenopplive Stalingrad. Putin selv har uttalt at beslutningen ligger hos de lokale myndighetene.