Hvorfor ønsker India å hete Bharat?

Indias statsminister fikk mange til å heve øyenbrynene da han presenterte seg som Bharats statsoverhode på G20-møtet nylig. Selv om navnet er allment kjent i India, brukes det sjelden i Vesten.

Indias statsminister Narendra Modi med løftet hånd

Den indiske statsministerens bordskilt med "Bharat" vakte undring på G20-toppmøtet i New Delhi.

© Ho/Newspix International/Ritzau Scanpix

Da Indias statsminister Narendra Modi satte seg ned på G20-toppmøtet i New Delhi i september 2023, vakte skiltet på bordet hans stor oppmerksomhet.

I stedet for "India" sto det "Bharat" på Modis skilt.

Selv om navnet vakte en viss undring, er det på ingen måte en ny oppfinnelse. "Bharat" er et hinduisk navn på India, som brukes av mange av landets etniske grupper.

Det er også skrevet inn i Indias grunnlov fra 1949 som ett av landets to offisielle navn.

Etter at den hindunasjonalistiske Modi kom til makten i 2014, har Bharat begynt å bli brukt oftere i offisielle sammenhenger.

Flere byer har skiftet navn

En av Modis fanesaker har vært å ta avstand fra Indias fortid som britisk koloni, og flere indiske byer har allerede skiftet til mer lokale navn - Bombay har for eksempel blitt til Mumbai.

Mens "India" har europeiske røtter, stammer "Bharat" fra 2000 år gamle sanskrittekster, der det dukker opp som navnet på en av Indias opprinnelige stammer.

Modi og hans partikolleger har erklært at navnet "Bharat" er et forsøk på å "frigjøre oss fra kolonitidens slavetankegang".

Men kritikere frykter at navnet også er et forsøk på å skrive muslimene ut av landets historie og fremstille India som et land kun for hinduer.

Kritikken går blant annet ut på at navnet er et forsøk på å undergrave betydningen det muslimske moguldynastiet - som styrte India fra 1500- til 1800-tallet - har hatt for det moderne India.