Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Katalanske opprørere

Hvorfor vil Catalonia løsrive seg fra Spania?

På 1600-tallet grep innbyggerne i Catalonia for første gang til våpen mot den spanske kongemakten. Siden er konflikten bare blitt enda mer betent.

Hermenegildo Miralles

Catalonias historie strekker seg tilbake til middelalderen, da de første spor av et katalansk språk og en egen kultur dukket opp i grenselandet mellom Spania og Frankrike.

Katalanske opprørere

I 1640 gjorde katalanerne opprør mot den spanske kongen ved å angripe soldatene hans.

© Hermenegildo Miralles

I 1137 sluttet de katalanske områdene seg sammen til fyrstedømmet Catalonia. Offisielt lå det nye fyrstedømmet i kongeriket Aragón, men i realiteten hadde området en høy grad av selvstyre – bl.a. med egne domstoler. Ordningen betydde at den katalanske kulturen og dens språk fikk lov til å blomstre.

Katalanerne lengter etter et eget land

Vår tids katalanske separatisme oppsto på 1800-tallet, da industrialiseringen brakte stor velstand til Catalonia. Separatistene hevdet at katalanerne hadde sin egen kultur og ville være bedre stilt økonomisk hvis regionen løsrev seg fra resten av Spania.

Katalansk demonstrasjon

I de senere årene har katalanerne jevnlig demonstrert for løsrivelse – her i Barcelona.

© Josep Renalias

Konflikten ulmer fortsatt

Siden årtusenskiftet er konflikten mellom Catalonia og det spanske sentralstyret økt i styrke. Katalanerne stemte følgelig i 2006 for en lov som definerte Catalonia som nasjon, men en spansk domstol erklærte beslutningen for forfatningsstridig.

Det førte til stort sinne i Catalonia, og i 2017 gjennomførte separatistene på nytt en avstemning om uavhengighet. I oktober samme år proklamerte Catalonia sin uavhengighet, men Spanias forfatningsdomstol erklærte valget for ulovlig og oppløste Catalonias parlament. Flere katalanske politikere ble arrestert, mens president Carles Puigdemont flyktet ut av landet.

I 2019 ble tolv av de anholdte selvstendighetslederne fremstilt for en domstol. Ni av dem ble idømt mellom ni og tolv års fengsel, mens de siste tre slapp med bøter.

Tanken om løsrivelse vant særlig innpass under den fascistiske general Francos regime (1939-1975), da den katalanske kulturen ble undertrykt, mens regionen utviklet seg til en av de rikeste og mest produktive i Spania. Siden Francos fall i 1975 har Catalonia igjen fått utvidet selvstyre, men lengselen etter selvstendighet er større enn noen gang før.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul