Imageselect
Titanic til sjøs under solnedgang

Alt gikk galt på Titanics jomfrutur

Luksusskipet Titanic skulle være større, bedre og sikrere enn alle andre skip, men en rekke konstruksjonsfeil og manglende nøyaktighet var med på å sende det store skipet til havets bunn.

Da Titanic legger ut på sin jomfrutur over Atlanterhavet våren 1912, er ikke oseandamperen bare det største og mest luksuriøse skipet i verden. Det anses også for å være et teknologisk vidunder som er langt sikrere enn andre skip.

Fem dager senere lå luksusskipet på havets bunn.

Uflaks hadde en finger med i spillet, men menneskelige feil, dårlige prosedyrer og vanlig glemsomhet bar også en del av skylden.

Klikk på noen av bristene i Titanics sikkerhet her:

Titanic seilende katastrofe

Livbåter: Kun plass til annenhver

Titanics 20 livbåter hadde bare plass til 1178 av de 2207 menneskene om bord. Likevel var skipet godt utrustet, for loven krevde kun 16 båter i 1912. Flere livbåter hadde neppe utgjort en forskjell, for bare 18 av dem kom på vannet før skipet sank.

Utkikkstønnen: Vakter hadde ingen kikkert

Etter at Titanic satte seil, oppdaget utkikkspostene at det ikke fantes noen kikkert til dem. I tillegg var været rolig den 14. april, og det gjorde det spesielt vanskelig å oppdage isfjell i mørket på grunn av manglende bølgeskvulp.

Vanntette skott: Satt ut av spill

Kollisjonen med isfjellet forårsaket flere revner ved Titanics forreste postrom og helt ned til kjelerom 5. Derfor ble seks seksjoner raskt fylt med sjøvann. Skipet fikk slagside, og nå kunne vannet spre seg til de andre seksjonene. De vanntette skottene som skulle ha forseglet seksjonene, fikk ingen effekt, ganske enkelt fordi vannet rant over veggene i seksjonene på grunn av slagsiden – de nådde bare opp til E-dekket, 3,5 meter over havoverflaten.

Tredje klasse: Passasjerene var låst inne i en labyrint

Låste gitterdører holdt tredje klasses passasjerer utenfor båtdekket på første og andre klasse. Dørene var et krav i amerikansk lov slik at sykdommer ikke spredte seg fra tredje klasse. Lugarene på tredje klasse lå også langt nede i for- og akterskipet og utgjorde en labyrint av ganger og trapper. Dessuten kunne mange ikke lese engelsk og visste derfor ikke hvilken vei de skulle gå for å komme seg ut. Gitterdørene var imidlertid låst opp etter 00.30.

Besetningen: dårlig utdannet

Mange av besetningsmedlemmene visste ikke at tauene til å låre livbåtene med kunne bære 65 personer som satt i livbåtene. Derfor fylte de ikke opp båtene. Titanics 20 livbåter kunne ha tatt 1178 personer, men bare 706 overlevde.

© Sol 90 Images

En annen brist i sikkerheten var et av Titanics moderne trekkplastre.

Som noe nytt hadde luksusskipet nemlig en trådløs telegraf med om bord.

Men teknologien ble en forbannelse fordi telegrafistene hadde det så travelt med å sende av sted passasjerenes hilsener at advarsler om isfjell fra andre skip druknet i mengden.

Titanic seilende katastrofe telegraf

En telegrafist, sannsynligvis John «Jack» Phillips, i Titanics såkalte Marconi-rom, oppkalt etter radiotelegrafens oppfinner, Guglielmo Marconi.

© Imageselect

Tilbake til England etter to uker

Jomfruturen startet den 10. april fra Southampton på sørkysten av England. Skipet plukket deretter opp passasjerer i franske Cherbourg og irske Queenstown (i dag Cobh) før ruten førte ut på det åpne Atlanterhavet.

Etter planen skulle Titanic anløpe New York den 17. april. Her skulle White Star Line-rederiets nye kronjuvel ligge i havn i tre dager, før turen gikk tilbake mot Southampton den 20. april.

Men godt over halvveis over Atlanterhavet støtte oseandamperen mot et enormt isfjell, og i løpet av bare 2 timer og 40 minutter sank verdens største, sikreste og mest luksuriøse skip.

Titanic seilende katastrofe kartet

1) Southampton. 2) Kollisjonen skjer rundt 600 km sør for den canadiske øya Newfoundland. 3) New York.

© Sol 90 Images

Isfjell på 1,5 millioner tonn overrasker utkikkspostene

Kaptein Smith hadde for øvrig endret kursen, så Titanic krysser Atlanteren litt lenger mot sør nettopp for å unngå de mange isfjellene på åpent hav.

Men i mørket er de vanskelige å få øye på – selv om de er enorme. Isfjellet som plutselig dukker opp fra mørket rett på Titanics rute, er en frossen koloss.

Ifølge øyenvitner steg det rundt 25 meter opp av vannet og var flere hundre meter langt. Og under vannskorpen var det omtrent ni ganger så stort.

Alt i alt veide isfjellet hele 1,5 millioner tonn, ifølge en analyse fra 2016.

Da mannskapet endelig oppdaget giganten, var Titanic allerede farlig nærme. Kaptein Smith hadde mindre enn ett minutt på seg til å styre skipets 52 tusen tonn rundt hindringen.

titanic seilende katastrofe isfjellet

Kl. 23.40: Titanictraff isfjellet med en fart på 22,5 knop (41,7 km/t), bare 37 sekunder etter at besetningen hadde fått øye på det.

© Sol 90 Images

Sjefkonstruktøren, Thomas Andrews, hadde designet Titanic med vanntette seksjoner slik at skipet kunne holde seg flytende selv hvis det gikk hull i skroget.

Men isfjellet flenget opp skroget over de vanntette seksjonene, og vannet kunne derfor oversvømme den ene seksjonen etter den andre.

Luksusskipets skjebne var derfor beseglet, og da vannet begynte å tynge baugen, gikk Titanic raskt til bunns.

Så raskt gikk skipet ned

Sammenstøtet flenget Titanics stålskrog 6 steder, og 5 av skipets 16 vanntette seksjoner ble raskt oversvømt. Det var ett for mye til at skipet kunne holde seg flytende.

titanic seilende katastrofe isfjell
© Sol 90 Images

Kl. 2.15: Vann fosset inn i de vanntette seksjonene og tynget ned baugen.

titanic seilende katastrofe isfjell trinn2
© Sol 90 Images

Kjølen ble belastet så voldsomt at skipet knakk.

titanic seilende katastrofe isfjell trinn3
© Sol 90 Images

Kommandobroen ble ødelagt. Skipet sank i to deler.

titanic seilende katastrofe isfjell trinn4
© Sol 90 Images

Kl. 2.20: Akterstevnen reiste seg kortvarig før den sank i dypet.