History Channel

Arkeologer finner vraket av USAs verste romfartskatastrofe

Amerikanske marinarkeologer gjennomsøkte havbunnen i Bermudatriangelet – på jakt etter fly og skip fra 2. verdenskrig. Men utenfor Florida fant de restene av NASAs blodige fiasko i 1986.

Under innspillingen av en ny TV-dokumentar for History Channel kom marinarkeologer over vrakrester som tydelig ikke stammet fra verken et fly eller et skip.

Dykkerne lette egentlig etter et sjøfly som forsvant under 2. verdenskrig.

Men mens de gjennomsøkte havbunnen i det myteomspunne Bermudatriangelet, fikk de i stedet øye på en 4,5 meter lang metallplate med lyse fliser på.

VIDEO: Se dykkerne gjøre funnet

Dykkerne blåste sanden bort fra platen og viste etterpå opptakene sine til den tidligere astronauten Bruce Melnick, som mente at det kunne være en del av romfergen Challenger.

I 1986 eksploderte romfergen i luften bare 73 sekunder etter oppskytingen fra Cape Canaveral i Florida. Alle de syv om bord omkom.

Romfergen Challenger forsvant i et flammehav den 28. januar 1986.

© Kennedy Space Center

NASA kjenner igjen platen

Etter nærmere undersøkelser kan NASA nå bekrefte at det er en vrakdel fra romfergen som er funnet.

Fliser laget av borosilikatglass beskyttet Challengers sårbare deler mot friksjonsvarme – og det var disse dykkerne kunne se på havbunnen.

Flisene skulle beskytte astronautene mot de ekstreme temperaturene som oppstår når et fartøy fra verdensrommet trenger inn i jordens atmosfære. Men Challenger kom aldri så langt. Utette pakninger førte til at drivstoff lekket ut og eksploderte.

Challenger-katastrofen ble USAs første dødsulykke med et romfartøy.