Bridgeman Art Library/Ritzau Scanpix.
Titanic bjærgning dom

Firma får lov til å hente telegraf inne i Titanics vrak

Et bergingsfirma har fått rettens ord for at det kan skjære hull i Titanic og berge det berømte skipets telegraf. Noen kritikere er rasende.

I 20 år har en domstolskjennelse forhindret det amerikanske firmaet RMS Titanic i å berge gjenstander inne i vraket av passasjerskipet Titanic.

Men til manges forferdelse har en dommer i delstaten Virginia nå bestemt at firmaet gjerne må hente en sjelden Marconi-telegraf ut av vraket ved å skjære seg gjennom taket inn til radiorommet på skipet.

“Marconi-apparatet er av stor historisk, pedagogisk- og forskningsmessig samt kulturell verdi siden apparatet ble brukt til nødoppkall mens Titanic var i ferd med synke,” skriver dommeren i sin begrunnelse.

Marconi telegraf Titanic

Marconi fant opp den trådløse telegrafen i 1896. Den gjorde det mulig for skip å kontakte andre trådløse telegrafer på mange hundre kilometers avstand.

© Bridgeman Art Library/Ritzau Scanpix

Marconis telegraf virket uten kabler

Telegraf sendte Titanics nødsignal

Titanics radiotelegrafister brukte den trådløse telegrafen til å anrope andre skip etter at passasjerskipet hadde truffet et isfjell og begynte å synke en natt i april 1912.

Utstyret befinner seg i tre sammenhengende rom på skipets øverste dekk, den såkalte Marconi-suiten.

Bergingsfirmaets plan er å sende en fjernstyrt ubåt nesten 4000 meter ned til vraket og om nødvendig skjære seg inn gjennom "suitens" tak.

Titanic vrag dom telegraf

På jakt etter Titanics "stemme": Bergingsfirmaet vil sende en fjernstyrt ubåt ned til vraket og skjære seg inn i den såkalte Marconi-suiten (gul pil) der Titanics radioutstyr befinner seg. Vraket av passasjerskipet ble funnet av oceanografen Robert Ballard i 1985.

© Bridgeman Art Library/Ritzau Scanpix

Ifølge RMS Titanic, som nettopp har gjenoppstått etter en konkurs, ønsket firmaet å stille ut radioen og fortelle om mennene som sendte nødsignalene mens vannet fosset inn.

Organisasjon har anket dommen

Fra firmaets side har begrunnelsen for bergingen vært at radioen snart vil være ødelagt for all fremtid.

Telegrafisten Jack Phillips sendte nødsignaler fra Titanic i to timer mens radiorommet ble fylt med vann. Dermed nådde flere skip frem og fikk reddet ca. 700 passasjerer. Men Jack Philips druknet. Han ble 25 år.

© Print Collector/Getty Images

Men bl.a. USAs organ for oceaniske og atmosfæriske studier, NOAA, har kjempet innbitt mot tillatelsen.

Den statlige institusjonen påpeker at telegrafen er omgitt av "de jordiske levningene av mer enn 1500 mennesker" og derfor bør få være i fred.

Av samme grunn har NOAA anket den nye dommen for å få RMS Titanics bergingstillatelse trukket tilbake.