Bernd Gross

Historiske hungersteiner dukker opp i tørkeplagede Europa

Fortidens stemmer advarer oss mot tørkens lidelser: «Ser du meg, gråt», står det på en av de såkalte hungersteinene fra 1600-tallet.

I tørketider har europeerne gjennom århundrer meislet inn beskjeder i store steiner på bunnen av elver og innsjøer. Under Europas hetebølge i 2022 er vannstanden mange steder blitt så lav at steinene igjen er kommet til syne.

Disse såkalte hungersteinene bærer vitnesbyrd om fortidens naturkatastrofer som fikk høsten til å slå feil og utløste hungersnød. En av de mest kjente steinene ligger i elven Elben og fikk en inskripsjon allerede på 1400-tallet.

Da vannstanden falt og steinen igjen kom til syne i 1616, føyde tyskere til teksten: «Wenn du mich siehst, dann weine» – «Ser du meg, gråt».

Aceredo ble fraflyttet i 1992, før byggingen av en demning fikk vannet til å stige. Nå er reservoaret nesten tømt for vann, så byens tidligere innbyggere kan gå en tur i gatene.

© Pementa

Uttørkede elver er fylt med historiske funn

I tillegg til et vell av hungersteiner har lav vannstand også avdekket andre funn fra Europas fortid. I Roma kan turister nyte et sjeldent syn av broen som keiser Nero bygget over elven Tevere i 50 e.Kr.

I Spania har innbyggene i Aceredo gått sin første tur i gatene på 30 år. Byggingen av en stor demning gjorde at landsbyen i 1992 kom til å ligge på bunnen av et stort reservoar. Nå har vannmassene forsvunnet for en stund.

På grensen mellom Serbia og Romania har tyske ammunisjonsskip dukket opp av elven Donau, som lider under en historisk lav vannstand. Skipene ble senket under 2. verdenskrig mens tyskerne trakk seg tilbake.