Shutterstock & U.S. Navy
Hai og ofre for angrep

Hva var det verste haiangrepet noensinne?

I juli 1945 blir et amerikansk krigsskip senket av en japansk ubåt midt i Stillehavet. For sjøfolkene er forliset bare begynnelsen på et flere dager langt blodig mareritt.

Like etter midnatt den 30. juli 1945 bryter et høyt smell den stille natten på Stillehavet.

To dager tidligere hadde det amerikanske krigsskipet USS Indianapolis forlatt Guam og satt kursen mot Filippinene, der mannskapet skulle forberede seg på invasjonen av Japan.

Men skipet kommer aldri så langt.

Klokken 00.15 den 30. juli blir Indianapolis truffet av to torpedoer fra en japansk ubåt, og skipets drivstoff- og ammunisjonslager tar fyr.

Bare 12 minutter senere blir skipet sprengt i to og synker. Av de nesten 1200 mennene om bord klarer rundt 900 å forlate skipet i live og søker tilflukt i det mørke, dype havet.

Da solen står opp neste morgen, blir de vitne til et dommedagsscenario der vrakgods og døde kropper flyter i bølgene.

VIDEO: Overlevende sjømann forteller om haiangrepet

Video

De overlevende kjemper om plassen i de få livbåtene, men innser snart at den ubarmhjertige solen og mangelen på mat og vann gir dem små sjanser til å overleve.

Snart blir oddsen enda dårligere da lukten av blod tiltrekker seg sultne haier til området.

"Haiene var overalt"

I en blodrus fortærer haiene først de døde og skadde i vannet, før de begynner å angripe de overlevende sjømennene.

"Haiene var overalt, hundrevis av dem ... Når alt var stille, hørte vi plutselig noen skrike, og da visste vi at en hai hadde tatt ham", fortalte sjømannen Woody James senere.

I flere dager kjemper James og de andre sjømennene desperat for å holde seg i live, helt til et amerikansk fly får øye på dem i bølgene på den fjerde dagen.

I løpet av dagen kommer flere fly og skip til og redder 316 av det opprinnelige mannskapet på rundt 1200 mann.

Det er usikkert hvor mange sjømenn haiene spiste, men noen estimater antyder at opptil 150 sjømenn ble ofre for historiens verste haiangrep.

Les også: Slaget ved Midway - oppgjøret i Stillehavet