Hvaler ble kokt levende mens museet brant

Barnum's American Museum i New York var en av byens mest berømte attraksjoner, men i 1865 rammet en tragedie. En gnist spredte seg til en voldsom brann, og snart var hele bygningen slukt av brannen.

Brannen i Barnum’s American Museum i 1865 var en av de verste i New Yorks historie.

© New York Public Library

En av New Yorks mest berømte attraksjoner midt på 1800-tallet var Barnum’s American Museum,oppkalt etter mannen bak, P.T. Barnum.

Det var en kombinasjon av museum, zoologisk hage og freakshow der besøkende kunne opp­leve voksfigurer, loppesirkus og en trestamme Jesu disipler etter sigende hadde sittet på.

Museet var et så viktig symbol for byen at en gruppe sørstatssoldater i november 1864 snek seg inn og prøvde å brenne det ned, dog uten hell.

Men i juli 1865, et par måneder etter at borgerkrigen var slutt, rammet tragedien. En gnist i en av fløyene i museet spredte seg raskt til en voldsom brann som oppslukte hele bygningen.

Aper flyktet fra brennende inferno

Brannen hadde begynt like ved en av museets ­største attraksjoner – et enormt akvarium med to hvithvaler. Ingen var i stand til å redde de store dyrene, og etter noen timer ble de kokt levende.

Til gjengjeld slapp mange av museets aper ut av det brennende infernoet og hoppet fra hustak til hustak for å slippe vekk. De fleste av apene ble imidlertid skutt av politiet.

Ingen mennesker døde i brannen, men utallige ­gjen­stan­der fra blant annet den amerikanske u­avhen­gig­hets­krigen (1775–1783 ) gikk tapt.

Bildet viser museet i 1868 etter nok en brann. De mange brannene fikk til slutt museets eier - den berømte showman P. T. Barnum - til å gå videre til politikken og sirkusindustrien.

© Old Stereoscope Image/Wikipedia