Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Brannen i Barnum’s American Museum i 1865 var en av de verste i New Yorks historie.

© New York Public Library
Samfunn - Katastrofer

Hvaler ble kokt levende mens museet brant

Barnum's American Museum i New York var en av byens mest berømte attraksjoner, men i 1865 rammet en tragedie. En gnist spredte seg til en voldsom brann, og snart var hele bygningen slukt av brannen.

En av New Yorks mest berømte attraksjoner midt på 1800-tallet var Barnum’s American Museum,oppkalt etter mannen bak, P.T. Barnum.

Det var en kombinasjon av museum, zoologisk hage og freakshow der besøkende kunne opp­leve voksfigurer, loppesirkus og en trestamme Jesu disipler etter sigende hadde sittet på.

Museet var et så viktig symbol for byen at en gruppe sørstatssoldater i november 1864 snek seg inn og prøvde å brenne det ned, dog uten hell.

Men i juli 1865, et par måneder etter at borgerkrigen var slutt, rammet tragedien. En gnist i en av fløyene i museet spredte seg raskt til en voldsom brann som oppslukte hele bygningen.

Aper flyktet fra brennende inferno

Brannen hadde begynt like ved en av museets ­største attraksjoner – et enormt akvarium med to hvithvaler. Ingen var i stand til å redde de store dyrene, og etter noen timer ble de kokt levende.

Til gjengjeld slapp mange av museets aper ut av det brennende infernoet og hoppet fra hustak til hustak for å slippe vekk. De fleste av apene ble imidlertid skutt av politiet.

Ingen mennesker døde i brannen, men utallige ­gjen­stan­der fra blant annet den amerikanske u­avhen­gig­hets­krigen (1775–1783 ) gikk tapt.

Bildet viser museet i 1868 etter nok en brann. De mange brannene fikk til slutt museets eier - den berømte showman P. T. Barnum - til å gå videre til politikken og sirkusindustrien.

© Old Stereoscope Image/Wikipedia

Les også:

General Slocum on fire 1904 accident catastrophe
Katastrofer

Fattige tyskere fortæres av flammene

27 minutter
Katastrofer

Historien om Titanic må skrives om

2 minutter
Katastrofer

Historien om Titanic skal skrives om

17 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul