University of California Libraries
Gladiatorer-arena-stadion-ulykke

Hvilken stadiontragedie har krevd flest liv?

I år 27 e.Kr. strømmet titusenvis av begeistrede romere til det lokale amfiteatret i byen Fidenae for å se gladiatorer kjempe i arenaen. Omtrent halvparten av tilskuerne kom aldri hjem igjen.

Minst 125 mennesker mistet livet og 323 ble skadet den 1. oktober 2022 da det brøt ut panikk blant tilskuerne på en overfylt fotballstadion på øya Java i Indonesia.

Selv om dødstallet plasserer den indonesiske tragedien blant historiens verste sportstragedier, er den ikke i nærheten av stadionulykken som har krevd flest menneskeliv.

I år 27 e.Kr. mistet minst 20 000 mennesker livet da et amfiteater i den italienske oldtidsbyen Fidenae kollapset under en gladiatorturnering.

Titusenvis har dødd på stadioner

Kollapsen av amfiteatret i Fidenae er ikke den eneste katastrofen som har tatt livet av sportselskere. Her er tre andre sportskatastrofer som fikk fatale følger.

Circus Maximus-arena-stadion-ulykke
© Atlas van Loon

Mur og tribune kollapser

År: Ca. 284–286 e.Kr.
Sted: Circus Maximus, Roma, Italia
Antall ofre: Ca. 13 000

Hva skjedde der?
En høy mur som strakte seg tre etasjer langs en av de store tribunene, raste plutselig sammen. Deretter kollapset også en del av tribunen og sendte tusenvis i døden.

Circus Maximus-arena-stadion-ulykke
© Rabax63

Bærende søyle gir etter

År: 140 e.Kr.
Sted: Circus Maximus, Roma, Italia
Antall ofre: 1112

Hva skjedde der?
Under et veddeløp med stridsvogner presset for mange tilskuere seg inn på en av de øvre tribunene i hippodromen. En bærende søyle ga etter under vekten, og tilskuerplassene raste sammen.

Happy Valley-arena-stadion-ulykke
© Public Domain

Veddeløp ender med brann

År: 1918
Sted: Happy Valley, Hongkong
Antall ofre: 614

Hva skjedde der?
Den 26. februar 1918 kollapset en midlertidig tribune under et hesteveddeløp og veltet matbodene i nærheten. Ulykken antente noen bambusmatter, og det brøt ut en voldsom brann.

Amfiteatret var overfylt

Før gladiatorkampene begynte, hadde glade og forventningsfulle tilskuere strømmet til amfiteatret i hopetall. Personen som var ansvarlig for å bygge amfiteatret – en mann ved navn Atilius – hadde valgt at teatret skulle bygges i tre i stedet for stein for å spare penger. Ifølge enkelte kilder hadde byggingen også foregått både forhastet og slurvete.

Kombinasjonen av disse tingene viste seg å være katastrofal. Tribunene kunne ikke holde vekten av alle menneskene, og da bygningen kollapset, omkom både tilskuere inne i amfiteatret og folk i de mange butikkene og bodene som var under arenaen.

Gladiatorer-arena-stadion-ulykke

Opp mot 50 000 romere hadde tatt plass for at se gladiatorene kjempe da amfiteatret i Fidenae raste sammen.

© University of California Libraries

Minst 20 000 romere omkom

Det nøyaktige antallet ofre for katastrofen er usikkert. Den romerske historikeren Sveton opplyser at 20 000 tilskuere omkom, mens hans kollega Tacitus skriver at 50 000 mennesker døde eller ble såret.

Under alle omstendigheter tok det påfølgende arbeidet med å lete etter, redde og identifisere ofrene usedvanlig lang tid.

Etter ulykken vedtok senatet i Roma at kun personer med store formuer – som hadde råd til å bygge solid – fikk arrangere gladiatorkamper, og at alle nye amfiteatre skulle inspiseres og godkjennes av myndighetene.