Om lag klokka 18.30 den 6. mai 1937 nærmet det tyske Hindenburg – historiens største luftskip – seg en fortøyningsmast i New Jersey, USA. Da skjedde katastrofen: Plutselig sto akterenden av luftgiganten i flammer, og bare et halvt minutt senere var det hydrogenfylte luftskipet overtent.
Rett etter ulykken innledet både amerikanske og tyske myndigheter etterforskning, men de kom ikke frem til utvetydige konklusjoner. Derfor har årsaken til ulykken vært et omdiskutert tema i flere tiår.
Tau var skyld i brann
I dag er de fleste eksperter enige om at ulykken skyldtes en lekkasje som lekket brennbart hydrogen ut av luftskipet. Samtidig hadde New Jersey nettopp blitt rammet av tordenvær, noe som hadde økt risikoen for statisk elektrisitet som kunne forårsake gnister. Selve den fatale gnisten ble sannsynligvis antent da mannskapet kastet fortøyningstauene.
Et amatørvideoopptak, som først ble kjent i 2012, viser at Hindenburgs besetning kastet ut tau mens fartøyet fremdeles var høyt i luften. Ifølge eksperter var dermed risikoen for statisk elektrisitet større, og tauene kan ha antent hydrogenlekkasjen. 36 mennesker mistet livet i ulykken, noe som i stor grad bidro til at luftskip ble forlatt til fordel for fly.