Shutterstock

Pyroman ødelegger Påskeøyas berømte statuer

En menneskeskapt brann har skadet en stor del av statuene på Påskeøya – flere av dem har sprukket i ilden og er forkullet.

Når det gjelder Påskeøya, er det nok dens berømte statuer mange tenker på aller først.

Av samme grunn beskytter øyas innbyggere de mer enn 1000 moai-steinstatuene som ble hugget ut mellom 1250 og 1500 e.Kr., med alle midler.

Men nylig raserte en skogbrann store deler av øya og har etterlatt ikke bare landskapet, men også mange av steinhodene svertet av brannen og splittet av varmen.

Brannen ødela mer enn 1000 hektar av øyas nasjonalpark. Nettopp i et område hvor hundrevis av moai-steinstatuer er stilt opp.

For øyas innbyggere er vissheten om at brannen var menneskeskapt, det verste av alt – og at den mest sannsynlig ble startet av en pyroman som fortsatt er på frifot.

Flere hundre av Påskeøyas vel 1000 steinstatuer er blitt skadet av ilden.

© Shutterstock

Statuene er blitt uopprettelig skadet

I et oppslag på Rapa Nui kommunes Facebook-side beskrives skadene som «uopprettelige og med konsekvenser utover hva øyet kan se [...] moai-[statuene] er totalt forkullede».

Øyas borgermester Pedro Edmunds Paoa er enig i at skaden er uopprettelig: «Når en original og symbolmettet stein sprekker, kan den ikke reddes – uansett hvor mange millioner euro eller dollar som legges i det.»

Ifølge parkens ansatte var det umulig å holde brannen under kontroll da det var mangel på frivillige.