Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Andrew Tryon
Samfunn - Katastrofer

Tre byer som ble lagt øde av pandemier

Sykdommer har gjennom historien lagt hele byer øde. Vi har sett i tidligere numre av Historie, som finnes i appen Wype, for å se på byer som ble forvandlet av pandemier.

Det kan være trist å se tilbake på hvordan globale sykdommer opp gjennom tidene har plaget oss. Nå som vi nok en gang lever med en pandemi, denne gangen med litt bedre beskyttelse, har vi dykket ned i arkivene i Wype-appen, hvor du kan finne alle numre av Alt om Historie, for å se på hvordan pandemier har herjet i forskjellige byer tidligere.

År 540: Verdens første pandemi i Pelusium

Allerede i år 540 hersket pesten første gang. Den kom til Europa via Romerriket i havnebyen Pelusium, som lå ved Nilens utløp. Her lå fraktskipene klare til å sende ettertraktede varer videre ut i verden, men pestbefengte rotter hadde sneket seg om bord og spredte smitten blant mannskapet i den travle havnebyen. Det forvandlet raskt byen til en skygge av seg selv, og ikke lenge etter hadde skipene uvitende spredt smitten til resten av Midtøsten. Siden den gang utgjorde pesten i mange århundrer en tilbakevendende trussel i store deler av verden.
Historie nr. 3/2021

År 1665: Hver tredje innbygger omkom i Eyam

Mens pesten i 1665 var så godt som utryddet i London året før, begynte den smittsomme sykdommen først å spre seg til resten av England. Her nådde den i 1665 den lille landsbyen Eyam mellom Sheffield og Manchester. Innen én måned var 29 av de 800 innbyggerne døde, og derfor bestemte de seg raskt for å barrikadere byen slik at ingen kunne komme verken inn eller ut. Etter 14 måneders innesperring var hver tredje innbygger omkommet, men uten at smitten hadde spredd seg til områdene utenfor landsbyen.
Historie nr. 16/2020

År 1700: Pestofrene minnes i Kutná Hora

Den tsjekkiske byen Kutná Hora var i middelalderen kjent for sølvgruvene sine, som kunne frembringe tonnevis av det dyre metallet. Dessverre måtte innbyggerne flere ganger lide under pestens ubarmhjertige nåde, der sykdommen både i 1318 og 1347 førte til at mange menneskeliv gikk tapt. Dette viser funnet av en massegrav i 2019, hvor 1300 lik utgjorde den største av sitt slag i Europa. Da byen nok en gang ble lagt øde av et pestutbrudd på 1700-tallet, lot bystyret reise en søyle til minne om de altfor mange pestofrene.
Historie nr. 5/2020

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul