Shutterstock
Flysikkerhet, 11. september 2001

Tre ting 9/11 har betydd for flysikkerheten

Etter terrorangrepene i New York 11. september 2001 har flyselskaper over hele verden innført sikkerhetstiltak som skal forhindre fremtidige terrorangrep med eller på fly.

Verden så sjokkert på da menn fra den islamistiske terrororganisasjonen al-Qaida kapret to passasjerfly og fløy dem inn i World Trade Center i New York 11. september 2001. Konsekvensene etter terrorangrepet var mange, ikke minst mht. flysikkerheten.

I årene som fulgte innførte myndigheter og flyselskaper over hele verden mange tiltak som skulle forhindre nye angrep. Antiterrortiltakene er mange, men de kan deles inn i tre større grupper.

1: Passkontroll sikrer identiteten

Flysikkerhet, pass, internasjonal

Nå er det så godt som umulig å komme om bord på et passasjerfly uten gyldig pass.

© Shutterstock

Flere av terroristene den 11. september hadde mangelfull legitimasjon, men de fikk likevel gå om bord på flyene. Årsaken var at flyene ikke forlot USA, men fløy innenlandsruter.

I dag må alle passasjerer kunne fremvise gyldig legitimasjon utstedt av staten for å kunne komme om bord på et innenriksfly. Flyselskapene holder også øye med at all bagasje i lasten har blitt sjekket inn av passasjerer som er med flyet.

2: Skannere avslører skjulte våpen

Flysikkerhet, lufthavn, skannere

Alle passasjerer skal passere gjennom en kroppsskanner som avslører skjulte gjenstander.

© Shutterstock

Fire av terroristene aktiverte metalldetektoren. Deretter ble mennene undersøkt med en håndholdt skanner – og likevel fikk de lov til å gå om bord på flyet. Alle terroristene hadde våpen, men før angrepet på World Trade Center tillot mange flyavganger i USA at man hadde med kniver, bare de ikke var mer enn ti cm lange.

I dag er det forbudt å ha med seg skarpe gjenstander og mer enn 100 ml væske. Sistnevnte er et tiltak for å forhindre at terrorister skal ha med seg store mengder flytende eksplosiver.

Flyplassene har også bedre kroppsskannere som kan oppdage skjulte gjenstander på kroppen ved hjelp av elektromagnetiske stråler. Håndbagasjen skannes for seg.

3: Pilotene og cockpiten er bedre beskyttet

Flysikkerhet, lufthavn, fly, cockpit

I dag har flykaprere nesten ingen sjanse til å komme seg inn til pilotene i cockpiten.

© Shutterstock

Sikkerheten er også forbedret i selve flyet. I dag har mange fly tykke, skuddsikre dører inn til cockpiten, som bare kan åpnes fra innsiden. Noen fly har til og med videoovervåkingskameraer slik at pilotene kan holde øye med aktiviteten i flykabinen.

I dag har pilotene på amerikanske fly også tillatelse til å bære håndvåpen hvis de har fått opplæring og har gyldig tillatelse til å bære det konkrete skytevåpenet.