DHA Photo
Gaziantep borg jordskjelv

Tyrkisk jordskjelv forvandler romersk borg til ruin

Det forferdelige jordskjelvet i Tyrkia forårsaker ikke bare tusenvis av menneskelige ofre. Mange hundre år gammel kulturarv er også ødelagt, blant annet en borg som har overlevd siden antikken.

Dødstallene etter det største jordskjelvet i Tyrkia siden 1939 vokser fortsatt, men det er allerede klart at også landets kulturarv er hardt rammet.

Byen Gaziantep, i det sørlige Tyrkia, har i århundrer vært preget av en vakker borg fra antikken, men under det voldsomme jordskjelvet som rammet Tyrkia og Syria 6. februar, ble den nesten 1500 år gamle borgen mer eller mindre lagt i grus.

Bilder og video fra Gazientep viser hvordan store deler av borgens murer nå ligger i hauger nedover klippeskrenten den sto på.

Oldtidsborgen kollapset under rystelsene

Video avslører de omfattende skadene på oldtidsborg i Tyrkia.

Den tyrkiske nyhetsstasjonen VOA har frigitt disse bildene hvor det er mulig å se den gamle borgen etter jordskjelvets ødeleggelser.

Kan trolig bli som «ny» igjen

Allerede under hettittene (ca. 1600–11000 f.Kr.) ble klippen som kneiser over Gaziantep, brukt som utkikkspost. Romerne bygget om og utvidet stedet på 200-tallet e.Kr., og så bygget den bysantinske keiser Justinian 1. den nåværende borgen ferdig rundt 565 e.Kr.

Slottet ble utvidet flere ganger og var fortsatt i bruk under osmanene helt frem til på 1800-tallet. Senest ble den restaurert på begynnelsen av 2000-tallet og gjort til en turistattraksjon. Nå blir det en stor jobb med å reparere skadene.

Men ekspertene er håpefulle: «Som sådan har vi ikke mistet noe ved at en mur har kollapset. Den kan rekonstrueres hvis man er dyktig», forklarer arkeolog med spesialisering på Midtøsten og lektor ved Københavns Universitet Ingolf Thuesen.

Den store Şirvani-moskeen like ved borgen har også fått omfattende skader. Her har taket og den ene veggen falt sammen.