L-BBE
Pompeii gipsavstøpning

Undersøkelse av fortidskatastrofe sender advarsel til nåtiden

Ny studie fastslår hvorfor vulkanutbruddet som begravde Pompeii i aske og ødela Herculaneum, var så dødbringende. Og forskerne frykter at det lett kan skje igjen.

Et team geologer fra universitetet Roma Tre satte seg nylig fore å undersøke hvorfor det var så stor forskjell på ofrene for vulkanen Vesuvs utbrudd i år 79 e.Kr.

Resultatene er en advarsel til alle som bor i nærheten av aktive vulkaner i dag.

Mens innbyggerne i Pompeii ble bevart som hulrom under lag av aske, forsvant stort sett alle innbyggerne i Herculaneum mer eller mindre sporløst.

Nå avslører geologene i tidsskriftet Nature at Herculaneum nesten umiddelbart etter utbruddet ble truffet av flere såkalte pyroklastiske bølger. De besto av overopphetet gass, aske og pimpstein, som hadde en temperatur på nesten 600 grader. Varmen var så intens at ofrene raskt ble redusert til aske og noen få brente knokler.

Vesuv utbrudd

På et øyeblikk ble innbyggerne i Herculaneum forvandlet til små hauger av forkullet aske. Nå advarer ekspertene – det kan skje igjen.

© Public Domain

Hjerne ble forvandlet til glass

Beviset på den ekstremt varme gasskyen fant geologene blant annet i forkullede trerester, og en av de svært få restene av Herculaneums innbyggere – en hjerne som først var blitt truffet av en enormt varm pyroklastisk bølge, men like etter av en betydelig kaldere bølge. Resultatet var at hjernen hadde blitt forvandlet til en glasslignende substans.

Pyroklastiske bølger er kjent fra andre berømte vulkanutbrudd – for eksempel Krakatau i Det indiske hav i 1883, hvor tusenvis døde. Og forskerne advarer nå om at hvis Vesuv igjen får utbrudd med lignende bølger, kan det få enda mer alvorlige konsekvenser enn tidligere antatt. For eksempel ligger storbyen Napoli nær nok Vesuv til at den kan bli truffet av bølgene.

Vesuv hadde sist utbrudd i mars 1944. Da ble fire landsbyer ødelagt, og det amerikanske militæret mistet mer enn 80 bombefly på en nærliggende flybase.

Vesuv utbrudd 1944 amerikansk bombefly

En amerikansk soldat forsøker å rense et bombefly som er blitt truffet av vulkanaske fra Vesuv i 1944.

© National Archives and Records Administration, College Park, MD