Koloniales Bildarchiv Universität Frankfurt
Tysk Øst-Afrika, Usambara-Bahn, Bahnhof Tengeni

Afrikanske kranier funnet i Tyskland

Som kolonimakt sendte Tyskland hjem tusenvis av hodeskaller fra sine afrikanske besittelser. Nå vil etterkommerne ha levningene tilbake - og tvinger tyskerne til å ta et oppgjør med fortidens overgrep.

Universitetssykehuset Charité i Berlin er et av de beste i Europa.

Sykehuset er storleverandør av nobelprisvinnere og er kjent for å tiltrekke seg berømte pasienter som tidligere forbundskansler Angela Merkel.

Men sykehuset bærer på en mørk hemmelighet. I mange år oppbevarte det ca. 7700 menneskekranier stjålet fra Tysklands afrikanske kolonier.

Nå har kraniene kommet frem i lyset. Og et oppgjør med et blodig kapittel i Tysklands historie venter.

Kraniene stammer fra bl.a. Tysk Øst-Afrika, en koloni som eksisterte mellom 1891 og 1918 og omfattet dagens Tanzania, Burundi, Rwanda og Mosambik.

De menneskelige levningene ble trolig stjålet fra gravplasser og brakt til Tyskland, der måling av hodeskaller var en del av datidens raseforskning.

Fant pårørende ved hjelp av DNA

I 2011 ble hodeskallene overført til Berlins statlige museer, SPK. Siden da har forskere arbeidet med å identifisere ofrene ved hjelp av DNA-analyser.

Så langt har man klart å sette navn på åtte av de avdøde.

Mangi-Meli, Sindato Kiwelu, Duits Östafrika
© Deutsche-Fotothek

Blant dem er Sindato Kiutesha Kiwelu, rådgiver for Mangi Meli, høvding over Chaga-folket i dagens Tanzania. Sammen med 17 andre ble de to mennene hengt av tyskerne 2. mars 1900, mistenkt for å ha planlagt et opprør.

Ved hjelp av DNA fra nålevende tanzanianske borgere har forskerne funnet frem til Kiwelus barnebarn, Zablon Ndesamburo Kiwelu, som nå får mulighet til å begrave bestefaren sin.

Tilbakeføringen er en triumf for de pårørende, som har forsøkt å få tyske myndigheter i tale i flere tiår.

Tyskernes brutale oppførsel i Tanzania har for øvrig ført til en offisiell unnskyldning fra Tysklands president Frank-Walter Steinmeier.

"Jeg ber om tilgivelse for det tyskerne gjorde mot forfedrene deres", sa presidenten under et besøk i Tanzania nylig.

Den nå 95 år gamle Isaria Anael Meli, barnebarn av høvding Mangi Meli, håper at også han en dag vil kunne begrave sin bestefar, som ennå ikke er identifisert.

"Jeg vil se bestefar før jeg dør", sier han til BBC.