Jelle Vermeersch

Belgia sier unnskyld til Kongo – med en tann

Kongo ble selvstendig i 1960, men lenge etter fortsatte Belgia sine forbryterske metoder i landet. Nå beklager den belgiske kongen.

Kong Philippe av Belgia reiste nylig til Kongo. Under besøket beklaget han forbrytelsene som var begått mot kongoleserne mens landet var belgisk koloni fra 1885 til 1960. En periode som ifølge kongen hadde «vært fylt med diskriminering og rasisme».

Belgias brutale kolonistyre [kostet rundt ti millioner kongolesere livet] (https://historienet.no/samfunn/kolonialisering/deres-styre-star-for-svindel-ran-og-mord?).

Selv etter Kongos uavhengighet fortsatte Belgias blodige engasjement i landet. Belgiske soldater støttet uoffisielt utbryterprovinsen Katanga, som var rik på mineraler som belgierne ønsket kontroll over.

Den 35 år gamle Patrice Lumumba rakk bare å være Kongos statsminister i litt over et år.

© Harry Pot / Anefo

Mordere oppløste statsministerens lik

I 1961 ble Kongos første folkevalgte statsminister, Patrice Lumumba, på bestialsk vis myrdet av opprørere fra Katanga, som fikk hjelp av belgiske leiesoldater.

Deretter ble statsministerens lik oppløst i syre, mens drapsmennene oppbevarte flere av tennene hans som suvenirer. En av disse, en gulltann, blir nå levert tilbake til Lumumbas familie i Kongo.

«Jeg kan ikke påstå at det gir en følelse av glede, men det er positivt for oss at vi nå kan begrave vår elskede», forklarte Lumumbas sønn, Roland, ved nyheten.

«Sjelen hans kan nå hvile i fred. Det er viktig for oss.»

To av Lumumbas drapsmenn er fortsatt i live og risikerer å bli stilt for en krigsforbryterdomstol.