Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Derfor ble Hongkong kinesisk igjen

Hva fikk britene til å si fra seg kravet på kronkolonien?

Storbritannia ga i 1997 Hongkong tilbake til Kina. Årsaken var at det politisk, økonomisk og geografisk var umulig for britene å opprettholde kravet på kronkolonien.

Øya Hongkong ble britisk i 1842, etter at Storbritannia hadde vunnet den såkalte første opiumskrigen mot Kina. Som en del av fredsavtalen avsto det militært svake Kina Hongkong til britene for alltid.

Øya ble snart en viktig marinebase og handelsby for Det britiske imperiet, som tjente formuer på å eksportere opium til Kina.

I 1860 overtok britene i tillegg halvøya Kowloon, og i 1898 leide de en enda større bit av fastlandet, som ble kalt De nye territoriene. Da leieperioden gikk mot slutten i 1997, krevde Kina å få alle de tre områdene tilbake.

I prinsippet kunne britene ha beholdt Hongkong og Kowloon, som ikke var omfattet av avtalen.

Men de bestemte seg for å gi alt sammen tilbake, for rent praktisk var det nemlig blitt umulig å skille Hongkong-bydelene fra forstedene på fastlandet og andre øyer i området.

For eksempel ville det ha avskåret Hongkong fra koloniens internasjonale flyplass.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul