Hodejegere gikk til motangrep på de spanske erobrerne
Jívaro-stammen i den gullrike Amazonasjungelen nektet å la seg kue av spanjoler på erobringstokt i Sør-Amerika. En natt i 1599 ventet 20 000 krigere i skogbrynet utenfor spanjolenes by. Deres hevn ble uhørt grusom.

Blant spanjolene fikk jívaro-indianerne ry for å være blodtørstige og skånselløse barbarer etter massakren i 1599.
Kolonibyen Logroño ligger stille i disen i Amazonasjungelen. Fra hyttene i den spanske byen høres den dempede lyden av sovende kolonister. Året er 1599, og de slumrer ubekymret i den trykkende varme natten.
Utenfor vollene som er bygd rundt byen, er stemningen langt mer anspent. I skogbrynet tripper flere tusen hevngjerrige jívaro-indianere. I ly av mørket har de omringet Logroño – en spansk by som ligger i det sørøstlige Ecuador nær grensen til Peru.
Plutselig hører spanjolene en skjebnesvanger støy som river dem ut av nattesøvnen: tusenvis av indianere i stormløp mot byen. De spanske conquistadorene er sjanseløse.
Før de rekker å komme seg ut av sengene, stormer indianerne inn i hyttene og dreper alle de finner. Sammen med et par av sine menn går høvding Quirruba direkte til hytten der den spanske guvernøren holder til.
I en rus av stigende grådighet har guvernøren beordret indianerne til å avlevere store mengder gull for å feire kong Filip 3. av Spania. Og nå vil de gi ham alt det gullet han drømmer om. Senere skrev den spanske fader Juan de Velasco om overraskelsesangrepet:
«De drepte alle menneskene i byen bortsett fra guvernøren, som i forbløffelse over angrepet ikke hadde rukket å få på seg klærne. De fortalte ham at nå var det på tide å ta imot skatten han hadde gitt dem ordre om å forberede».

Logroño ligger knapt 1800 km nord for Lima. Den gang het byen Ciudad de los Reyes og var hovedstad i visekongedømmet Peru, som Francisco Pizarro hadde grunnlagt.
Guvernør får slukket gulltørsten
Indianerne river resten av klærne av guvernøren slik at han blir stående helt naken. Så binder de ham på hender og føtter mens de ler, håner og slår ham. Samtidig setter noen av de andre opp en smeltedigel på guvernørens gårdsplass. Her begynner de å varme opp alt gullet som guvernøren har gitt indianerne ordre om å levere fra seg.
«Da gullet var smeltet, åpnet de guvernørens munn med en beinbit, og sa at de ville se om han for en gangs skyld kunne få nok gull», skrev Velasco. «De helte gullet i ham litt etter litt, mens de tvang det ned med et bein, og da tarmene brast av torturen, steg latteren til et brøl»

Med stor grymhet lade Francisco Pizarro (1478–1541) under sig inkafolkets rike längs Sydamerikas stillahavskust.
Sør-Amerika var spansk
1492
Kristoffer Columbus oppdager Amerika.
1521
Hernán Cortés erobrer aztekerriket. Seieren markerer starten på 300 års spansk dominans over Sør-Amerika.
1532
Francisco Pizarro kidnapper inkarikets hersker, Atahualpa. 40 år etter er hele kongens imperium erobret.
1821
Mexico blir selvstendig etter 11 års krig. Avtalen inspirerer til frihetskamp i flere spanske kolonier – bl.a. Peru og Ecuador, som får sin selvstendighet året etter.
1898
Spania mister de siste koloniene i Sør-Amerika.
Etter henrettelsen gjennomsøker indianerne Logroño på jakt etter overlevende. Bare unge kvinner tar de med seg, for de kan indianerne bruke som slaver.
Resten henretter de, før de setter fyr på husene.
Ifølge fader Velasco etterlater indianerne omtrent 12 000 døde. Så drar de videre til neste oppgjør med de spanske kolonistene.
Inkaene ble jaget på flukt
Før spanjolene inntok amazonasjungelen på jakt etter gull og sølv, levde jívaro-indianerne isolert fra omverdenen blant buktende elver og frådende stryk.
Krigføring mot nabostammer spilte en sentral rolle i kulturen, og fiendens avhogde og krympede hode – tsantsa – ble brukt i religiøse seremonier.

Fiendens sjel var ifølge jívaroene fanget i skrumphodet.
Skrumphoder fikk kvinner til å jobbe
Hodejegernes eldgamle tradisjoner skaffet dem et rykte som barbarer.
Jívaroene hugget av hodene på fiendene sine og bearbeidet dem til skrumphoder fordi de trodde at fiendens ånd – muisak – ville bli fanget i trofeet.
Ånden ville deretter hjelpe den mannlige eieren av hodet med å holde styr på ektefellen og sørge for at hun jobbet hardt, i tillegg til at det gjorde eieren sterkere.
Fremstillingen av skrumphoder, sammen med massakren i Logroño i 1599, gjorde at jívaro-indianerne var fryktet for sin brutalitet i århundrer.
Historien om de krigerske jívaroene spredte seg etter at europeiske handelsmenn begynte å kjøpe opp indianernes skrumphoder på midten av 1800-tallet.
De hvite hadde aldri sett slike trofeer før og oppmuntret til og med indianerne til å skaffe flere. Det resulterte i flere lokale kriger som videreførte stereotypien om jívaro som blodtørstige hodejegere.
I «Det knuste øret» – som ble gitt ut på 1930-tallet – møter for eksempel tegneseriehelten Tintin en gruppe indianere i Amazonasjungelen som krymper hoder. Det var først på 1930-tallet at Ecuador forbød handel med skrumphoder.
Mot vest grenset landet deres til inkaenes Peru, og kort tid før spanjolene i 1527 gikk i land på kysten i det som i dag er Ecuador, prøvde inkakongen Huayna Capac å invadere jívaroenes land.
Men supermaktens konge møtte så stor motstand i Amazonasjungelen at han måtte bestikke jívaroene med kostbare gaver for ikke å bli drept.
Ikke lenge etter – i 1532 – ble inkakongens rike invadert av spanske conquistadorer. Først og fremst jaktet spanjolene på Sør-Amerikas edelmetaller, som de sendte hjem til kongen.
Verken hodejegere eller ufremkommelig natur skulle hindre dem i å få tak i kontinentets rikdommer.
I 1549 ble kaptein Hernando de Benavente derfor en av de første som dro inn i jívaroenes land for å finne gull. Ekspedisjonen fulgte elva Rio Upano dypt inn i regnskogen. Alle hadde stor tro på ekspedisjonens plan, som gikk ut på at Hernando de Benavente skulle grunnlegge en by som kunne være utgangspunkt for gull-utvinningen. Men Benavente måtte gi opp planene sine.
Jungelen var for vanskelig å trenge gjennom, og de innfødte var særdeles fiendtlig innstilt overfor ekspedisjonen, som ble angrepet igjen og igjen.
Slik laget jívaroene skrumphoder
Kort etter sendte spanjolene likevel en ny ekspedisjon inn i området. Den besto av både kolonister og indianere fra Peru, som fikk etablert kontakt med jívaroene.
Snart begynte kolonistene også å handle med de innfødte, og ikke minst kom utvinningen av gull i gang. Faktisk fantes det så mye gull i jívaroenes land at kolonistene i 1552 grunnla to helt nye byer i jungelen, Logroño og Sevilla del Oro – Det gylne Sevilla.
Etter hvert ble de spanske kravene imidlertid helt uakseptable for jívaro-indianerne: Ikke nok med at de måtte gi gullet til guvernøren og den spanske kongen. De måtte også arbeide i gruvene og underkaste seg de spanske koloniherrene som simple slaver.
Jívaroene var så avgjort ikke vant til å bli kommandert rundt, og protesterte heftig mot det. I 1582 skrev den spanske kolonisten Juan Aldrete for eksempel om hodejegerindianerne:
«De er et svært krigersk folk. De har drept et stort antall spanske, og dreper hver dag». Ifølge Juan Aldrete hadde kolonistene plikt til å ignorere faren på grunn av de store gullforekomstene.
Indianerne reiser seg i opprør
Da spanjolene i 1599 nok en gang krevde store mengder gullstøv til feiringen av kong Filip 3., begynte jívaroene å organisere seg.

Spanjolene tvang jívaro-indianerne til å jobbe i gruver og forlangte at de ga fra seg alt gullet.
I dypeste hemmelighet samlet høvding Quirruba de forskjellige jívaro-stammene under seg, og la en plan for hvordan de skulle ta innersvingen på kolonistene:
På nøyaktig samme tidspunkt skulle de slå til mot spanjolene og utrydde dem. Selv ville høvding Quirruba innta Logroño, der han visste at den spanske guvernøren kom til å befinne seg den aktuelle dagen. To av hans betrodde krigere skulle samtidig innta hovedbyen Sevilla del Oro og den mindre Huamboya.
I alt var de mer enn 20 000 kampklare indianere. Jívaroenes angrep på Logroño forløp helt som planlagt. Men snart fikk høvding Quirruba opplysninger om at verken Sevilla del Oro eller Huamboya var blitt angrepet.
Noen av de andre indianerstammene som hadde sluttet seg til opprørerne, hadde stukket av. Derfor måtte Quirruba selv dra mot Sevilla del Oro for å fullføre jobben. Samtidig hadde ryktet om angrepet på Logroño nådd spanjolene i Sevilla del Oro. I panikk forsøkte de å forberede seg på indianernes neste trekk.

Luoteis-Perussa ja Etelä-Ecuadorissa elää edelleen noin 45 000 jivaroa.
Men innbyggerne var ikke vant med krig, og hadde ikke brukt våpnene sine siden de kom til byen. De manglet ammunisjon, og ble stadig mer desperate.
I all hast forskanset spanjolene seg i byen. Med ryktet om de blodtørstige jívaroene i bakhodet holdt de seg våkne natten gjennom.
Jívaroene angriper igjen
Dagen etter at jívaroene slaktet ned Logroños innbyggere, sto de i utkanten av Sevilla del Oro. De løp rett mot vollene, og enset knapt spanjolenes geværkuler, som bare ble fyrt av i spredte byger på grunn av mangelen på ammunisjon.
«Hele dagen fulgte det ene rasende angrepet etter det andre, helt til de klarte å trenge gjennom forsvaret og innta nesten hele byen», skrev Velasco om angrepet på Sevilla del Oro.
«Massakren fortsatte på gater og åpne plasser, helt til natten kom. Da satte barbarene fyr på byen, før de trakk seg tilbake». Bare en fjerdedel av de til sammen 25 000 innbyggerne i Sevilla del Oro overlevde massakren.

Jívaroene forble krigerske til langt opp på 1900-tallet
Amerikansk forskning fra 1996 viser at jívaroene forble krigerske helt frem til moderne tid. På 1900-tallet døde hele 60 prosent av voksne menn fra jívaro-stammen i krig, viser studien.
Det er betydelig mer enn i andre stammer i Sør-Amerika og krigerske folkeslag i Stillehavet.
Forskerne tok amerikanere og europeere med i statistikken for å ha noe å sammenligne med. Ikke engang to verdenskriger har prosentvis kostet så mange europeere og amerikanere livet som de peruvianske jívaroenes konflikter.
Grafen viser at 50 prosent flere jívaroer døde i kamp enn yanomamier (shamatari) som bor langs Brasils grense til Venezuela.
Her lever de andre krigerske stammene:
Mae enga – det sentrale Papua Ny-Guinea
Dugum dani – Papua Ny-Guineas høyland
Murngin (også kalt yolngu) – det nordlige Australia
Yanomami (namowei) – Venezuela
Hulifolket – Papua Ny-Guineas høyland
Gebusifolket – Papua Ny-Guinea
Spanjolene hadde lidd et avgjørende nederlag i sitt forsøk på å underlegge seg jívaroenes land. De fleste fryktet at indianerne ville angripe igjen. Det var bare noen få innbyggere som hadde overlevd massakren. De fleste av dem var eldre og barn. Ikke lenge etter begynte kolonien å gå i oppløsning, og etter noen få år hadde de fleste europeere igjen forlatt jívaroenes land.
Hodejegerne isolerte seg
Fra 1599 og frem til midten av 1800-tallet var det ingen kontakt mellom jívaroene og omverdenen.
Massakren i 1599 sementerte, særlig blant spanjolene, jívaroenes ry som blodtørstige, krigerske hodejegere. Det var om å gjøre å holde seg lengst mulig unna, til tross for at landet visstnok bugnet av gull og rikdommer.
Blant jívaroene later det derimot ikke til at massakren har hatt stor betydning. Dette ifølge senere antropologiske undersøkelser. Ingen av de muntlig overleverte historiene i stammen kan spores tilbake til slaget mot spanjolene i 1599.
«Midt på 1800-tallet begynte omverdenen så smått å komme i kontakt med hodejegerne igjen.»
Midt på 1800-tallet begynte omverdenen så smått å komme i kontakt med hodejegerne igjen. Jívaroene byttet varer som salt og griser mot macheter og andre redskaper av stål.
Samtidig hadde jívaroene også noe annet som skulle vise seg å ha stor interesse for de hvite handelsmennene: skrumphoder fra jívaroenes fiender som de hadde tatt i kamp. Hodene ble brukt i religiøse seremonier.
Kort etter at det igjen var etablert kontakt, dukket nye hvite kolonier opp, og etter hvert endret jívaroene levesett, og begynte å leve av skog- og jordbruk.