Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hva hadde ­Columbus med til Amerika?

På reisen over Atlanteren hadde Columbus og besetningen regnet med at den viktigste lasten var et brev. I stedet viste det seg å være glassperler.

Library of Congress

Kristoffer Columbus reiste fire ganger til den nye verden mellom 1492 og 1502.

Den opprinnelige planen var å finne en vestlig rute til det lukrative krydder- og silkemarkedet i Asia, men i stedet støtte han på et hittil ukjent kontinent – Amerika.

På den første reisen tok Columbus med seg ting som kunne lette handelen med asiatene – blant annet et offisielt brev fra den spanske kongen Ferdinand 2 og dronning Isabella.

Brevet var imidlertid ikke nødvendig, da Columbus i stedet møtte de innfødte indianerne på dagens Bahamas.

Han fant raskt ut at de aldri hadde sett glass før og heller ikke kjente til jern.

© Shutterstock

Han ga derfor de innfødte glassperler, små bjeller og skospenner i bytte mot bl.a. gull og krydder, som var betydelig mer verdt for europeere.

Columbus skrev etterpå i dagboken sin: "Vi ga dem mange ting av ringe verdi, og det var utrolig å se hvor glade og vennlig stilt de ble overfor oss."

På sine neste reiser hadde Columbus med seg betydelig mer, blant annet kveg og grønnsaker, for å lette kolonistenes liv i den nye verden.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul