Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hva hadde Columbus med til Amerika?

På reisen over Atlanteren hadde Columbus og besetningen regnet med at den viktigste lasten var et brev. I stedet viste det seg å være glassperler.

Library of Congress

Kristoffer Columbus reiste fire ganger til den nye verden mellom 1492 og 1502.

Den opprinnelige planen var å finne en vestlig rute til det lukrative krydder- og silkemarkedet i Asia, men i stedet støtte han på et hittil ukjent kontinent – Amerika.

På den første reisen tok Columbus med seg ting som kunne lette handelen med asiatene – blant annet et offisielt brev fra den spanske kongen Ferdinand 2 og dronning Isabella.

Brevet var imidlertid ikke nødvendig, da Columbus i stedet møtte de innfødte indianerne på dagens Bahamas.

Han fant raskt ut at de aldri hadde sett glass før og heller ikke kjente til jern.

© Shutterstock

Han ga derfor de innfødte glassperler, små bjeller og skospenner i bytte mot bl.a. gull og krydder, som var betydelig mer verdt for europeere.

Columbus skrev etterpå i dagboken sin: "Vi ga dem mange ting av ringe verdi, og det var utrolig å se hvor glade og vennlig stilt de ble overfor oss."

På sine neste reiser hadde Columbus med seg betydelig mer, blant annet kveg og grønnsaker, for å lette kolonistenes liv i den nye verden.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul