Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Alexander II og sjekken som Russland fikk for Alaska.

Samfunn - Kolonier

Hvordan kunne Russland selge Alaska?

Hvordan hadde det seg at Russland lot USA kjøpe Alaska?

SVAR Alaska ble oppdaget i 1741 av dansken Vitus Bering, som var i russisk tjeneste. Derfor gjorde Russland tidlig krav på området med dets pelshandel. På 1800-tallet ble inntektene fra pelshandelen redusert samtidig som tsar Alexander II trengte penger til å modernisere det russiske samfunnet og hæren. Dessuten fryktet han at Alaska ville gå tapt uten kompensasjon dersom britene forsøkte å erobre området. I 1867 solgte han derfor Alaska til USA for 7.2 millioner dollar.

Sheep Camp i Alaska under gullrushet på slutten av 1800-tallet. Da USA kjøpte Alaska av Russland i 1867 så mange amerikanere det som sløsing med penger.

© library of congress

Summen tilsvarte omlag to prosent av det årets utgifter på det amerikanske statsbudsjettet. Med tanke på de forekomster av gull og olje som senere ble oppdaget framstår det som et rent røverkjøp. Men faktum var at mange amerikanere så kjøpet som en sløsing med penger. Noe håp om avkastning på kort tid fantes ikke. USAs fremste motiver for kjøpet var å styrke sitt nærvær rundt Stillehavet og vanskeliggjøre britenes ekspansjon i vestlige Canada.

Gullrushet i Alaska brøt ut i 1896, mens oljeutvinningen først begynte på 1960-tallet.

Les også:

Kolonier

Spansk sølv var en gullgruve

2 minutter
Kolonier

Hvordan ble Kypros delt i to?

1 minutt
Kolonier

Hva hadde ­Columbus med seg til Amerika?

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul