Shutterstock
Svart barn og soldat ved hytte

Hvorfor ville Frankrike ha Niger som koloni?

På slutten av 1800-tallet kastet franske kolonister sine øyne på Niger. Det afrikanske landet hadde ingen verdifulle råvarer, men lå perfekt til på Afrika-kartet.

Hvordan skal vi dele Afrika mellom oss? Det var det store spørsmålet da Europas kolonimakter møttes til konferanse i Berlin 15. november 1884.

Til da hadde europeerne først og fremst bygget handelsstasjoner langs Afrikas kyster for å handle med de innfødte, men nå vendte kolonistene blikket mot de enorme rikdommene i Afrikas indre.

En av deltakerne, Frankrike, forlot Berlin-konferansen med løfter om betydelige besittelser på det enorme kontinentet.

Blant Frankrikes potensielle nye kolonier var Niger, og noen år etter konferansen sendte franskmennene flere ekspedisjoner til Afrika for å gjøre krav på området.

Ekspedisjonene ble "skjemmet av grusomheter" og "ble beryktet" for å plyndre, voldta og drepe sivile mens franskmennene la Niger under seg.

I 1922 ble landet offisielt en koloni i Fransk Vest-Afrika.

Niger lå perfekt til

En viktig faktor bak Frankrikes kolonisering var jakten på råvarer til landets voksende industri.

Dessverre for franskmennene hadde Niger ikke mange naturressurser, men landet var rikt på jordnøtter og viste seg senere å ha rikelig med uran.

Det Niger ikke hadde av råvarer, hadde kolonien til gjengjeld av strategisk betydning. Landet ga adgang til en av Afrikas største elver, Niger-elven, noe som ga franskmennene kontroll over en av Vest-Afrikas viktigste transportårer.

Dessuten gjorde Nigers geografiske beliggenhet at franskmennene kunne kontrollere handelsrutene gjennom Sahara, og hindre andre europeiske kolonimakter i å få fotfeste i området.

Niger fikk omsider selvstendighet i 1960, men har siden vært plaget av fattigdom, tørke og borgerkrig.

Uavhengigheten ble startskuddet for kaos

Etter flere tiår med fransk styre fikk Niger endelig sin uavhengighet i 1960. Denne historiske milepælen skulle bli starten på en tid med utvikling og velstand, men i stedet endte Niger opp som et av verdens fattigste og mest underutviklede land.