Forskerne undret seg over en papirlapp som var klistret på kartet, og bestemte seg for å gjennomlyse det. Ultrafiolett lys avslørte et fort under papirlappen.

Kart kan løse gåte om kolonistene som forsvant

116 kolonister bosatte seg på Roanoke i 1587. Tre år senere var de sporløst forsvunnet.

4. september 2012

I 1587 reiste engelskmannen John White til øya Roanoke i dagens North Carolina. Her etablerte han en koloni sammen med en gruppe landsmenn. White dro hjem til England etter forsyninger. På grunn av den spansk-engelske krigen vendte han først tilbake tre år senere. Da han ankom Roanoke, fant han kolonien tom. Siden har det vært et mysterium hvor det ble av kolonistene.

Fortet var skjult på kartet

Nå har forskere ved British Museum undersøkt et kart over området rundt Roanoke, tegnet av White to år før kolonien ble grunnlagt. Her har de funnet en påklistret papirlapp som dekker konturene av en tegning av et fort. Tegningen er bare synlig i ultrafiolett lys. Derfor har den ikke blitt oppdaget før nå.

Fortet ligger vest for Roanoke i dagens Bertie County i det nordøstlige North Carolina. Ifølge ekspertene er det svært sannsynlig at kolonistene hadde planer om å bygge en koloni på stedet, og at de dro dit da White ikke kom tilbake med forsyninger.

Forskerne vet ennå ikke hvorfor fortet er blitt dekket over. De vil nå skaffe penger til å undersøke området.

Kanskje du er interessert i