Slavejakt gjorde Brasil mektig
Det var jakten på slaver og gull på 1600-tallet som gjorde at den lille portugisiske kolonien på Sør-Amerikas østkyst vokste til det svære landet Brasil. I spissen for ekspansjonen sto brutale eventyrere kalt bandeirantes, som utryddet indianerne og brente misjonsstasjonene.

Jesuittene samlet indianere i jordbrukskollektiv. Bilde fra filmen The Mission.
I 1628 førte António Raposo Tavares en hær av slavejegere opp Parana- dalen. Styrken hans besto av omlag 900 mann forsterket med rundt 2000 krigere fra tupi-stammen. Offisielt var målet å beseire de hedenske indianske stammene man visste bodde i det ennå ikke kartlagte innlandet, men den egentlige årsaken til ekspedisjonen var at man ville fange slaver som kunne jobbe på landets portugisiske sukkerplantasjer langs kysten.
Jesuittenes reducciónes
Indianerne de planla å angripe var da heller ikke spesielt «hedenske" – mange av dem bodde i spesielle områder som var opprettet av den katolske jesuittordenen.
Jesuittene hadde bygget misjonsstasjoner, reducciónes, der store skarer av nyomvendte indianere var samlet for å få undervisning og arbeide med jordbruk og buskap. De ubevæpnede indianerne ved misjonsstasjonene hadde lenge vært en uimotståelig fristelse for Tavares.
Tavares ledet den første bandeiraen
Ekspedisjonen hans, som var en kombinasjon av oppdagelsesreise og ero-
bringstokt, ble kjent som Brasils første bandeira (etter det portugisiske ordet for flagg).
På den lange reisen gjennom jungelen angrep Tavares' menn 21 av jesuittenes indianske landsbyer. Tusenvis av indianere endte som slaver, ofte etter direkte angrep på de forsvarsløse misjonsstasjonene hvis hus og avlinger ble brent ned. De som ble tatt til fange ble sperret inne i ubeskyttede bur mens slavejakten fortsatte, og for mange ble oppholdet i buret langvarig. Mange døde også av påkjenningen, før de overlevende ble rundet opp og tatt med til kysten for å bli solgt i sukkerbeltet.