Public domain

Tyskland ber om unnskyldning for folkedrap

Men etterkommere av ofrene for folkemordet i 1908 forventer mye mer enn unnskyldning og småpenger.

Nesten 80 000 stammefolk mistet livet under folkemordet i Namibia på begynnelsen av 1900-tallet. Den tyske regjeringen har nå bedt om unnskyldning. Folkemordet ble begått mellom 1904 og 1908 i det som den gang var kolonien i det tyske sørvestlige Afrika.

"Nå vil vi offisielt kalle disse hendelsene det som de var ut fra våre dagers perspektiv: et folkemord", sa den tyske utenriksministeren Heiko Maas.

Folkemordet begynte da hererofolket gjorde opprør mot de tyske kolonistene. Tyske styrker knuste opprørshæren og jaget den ut i Omahekeørkenen sammen med kvinner og barn. I den karrige ørkenen døde stammefolkene som fluer av tørst og sult.

Tyskerne sendte knokler og hodeskaller fra de døde stammekrigerne hjem til Tyskland til bruk i undersøkelser som bevis for den hvite rases overlegenhet.

Kort over Namibia

Omahekeørkenen ligger i den østlige delen av dagens Namibia. Her tørstet tusenvis av hereroer i hjel.

© Shutterstock, Public domain

Høvdinger krever mer enn en unnskyldning

Sammen med ministerens unnskyldning følger en gave på i underkant av elleve milliarder kroner i form av donasjoner til gjenreisnings- og utviklingsprosjekter i de områdene av Namibia hvor folkemordet fant sted.

Men dette beløpet er langt fra nok, sier misfornøyde stammehøvdinger fra hererofolket. De truer med å saksøke den tyske stat og krever nesten 1000 milliarder kroner i erstatning.