8 spesielle herskere

Historien er full av eksentriske regenter og andre statsoverhoder. Her er 8 av de mer spesielle.

Caligula, romersk keiser fra år 12–41 e.kr. Ny Carlsberg Glyptotek.

Historien er full av konger, dronninger, keisere og andre kronede hoder. Det har vært gode og opplyste herskere, eksentriske originaler og blodtørstige tyranner. Her er en liste over noen av de mest spesielle herskerne.

1. Spøkefull dronning

Dronning Anne av England (1665–1714) var en forferdelig spøkefugl. Hun hadde blant annet en fetter, Lord Cornbury, som likte å gå kledd i dameklær. På et tidspunkt utnevnte hun ham til guvernør for New York og New Jersey. Det irriterte kolonistene sterkt, men det var trolig også hensikten.

2. Kongen som aldri var hjemme

Engelske kong Richard Løvehjerte (1207–1272) fremstår i manges øyne som prototypen på en mild og opplyst hersker, men faktum er at i de ti årene han regjerte England, tilbrakte han bare fem måneder i landet.

3. Varig hersker

Den suverent lengst regjerende monarken i verdenshistorien var Pepi II. Ifølge egyptiske skrifter hersket han over det store ørkenlandet i ikke mindre enn 90 år, fra 2566–2475 f.Kr.

4. Blodtørstig overhode

Ivan IV av Russland, bedre kjent som Ivan den grusomme (1530–1584), fikk ikke tilnavnet med urette. Han var trolig en av de mest blodtørstige herskere historien noensinne har kjent. Da han for eksempel angrep byen Novgorod i 1570, slaktet han ned 60 000 sivile som ikke hadde deltatt i kampene. Han hadde for vane å angre sine synder for hver mordserie, før han gikk i gang med neste.

5. Gal keiser

Den romerske keiseren Caligula (12–41) er kjent for å være en av de mest brutale blant de romerske keiserne. I de første månedene av sin regjeringstid var han svært populær, men etter en alvorlig febersykdom endret han fullstendig personlighet. Han fikk utallige mennesker henrettet uten grunn, og fôret løvene i sirkus med forbrytere fordi det var billigere enn å kjøpe kjøtt til dem.

6. Straffen er døden

Omkring 621 f.Kr. hadde Aten en politiker ved navn Draco som mente at strenge straffer var det eneste som kunne holde et samfunn i balanse. Han fikk innført dødsstraff for alle forbrytelser uten unntak. Lovene hans ble opphevet først etter 25 år, da Solon (638–559 f.Kr.) fjernet dødsstraff for alle forbrytelser unntatt mord.

7. Uheldig president

USAs 9. president William Harrison insisterte på at det ikke var nødvendig med ytterklær, selv om det var en både våt, kald og vindfull dag da han avla presidenteden i 1841. Han holdt også en over to timer lang tale, og etterpå kjørte han i prosesjon gjennom byen, fortsatt uten yttertøy. Det er ikke noe under at han med imponerende fart pådro seg en alvorlig lungebetennelse. Han døde bare en måned senere, etter å ha vært bevisstløs det meste av tiden.

8. Kjønnsforvirring på tronen

Da Jadwiga i 1384 kom på den polske tronen, ga det anledning til en smule kjønnsmessig forvirring. Jadwiga var nemlig kvinne, men ikke desto mindre ble hun utropt til konge. Trolig fordi polske lover ikke hadde regnet med at det kunne komme en kvinne på tronen, og at en hersker derfor skulle kalles konge uansett kjønn.

en.wikipedia.org
Nationalencyklopædien