Lucas Horenbout, Hans Holbein the Younger, Wikimedia Commons, Historic England
Henrik 8. og Katarina av Aragón

Amatørarkeolog finner gullsmykke med Henrik 8.s initialer

En engelsk metalldetektor-entusiast gjorde store øyne da han fant et vakkert halskjede i gull inngravert med initialene H+K – ikke minst da det viste seg at smykket var 500 år gammelt.

Engelske Charlie Clarke hadde en særdeles heldig fredag den 13. da han fredag den 13. desember 2019 gikk en tur med metalldetektoren sin på et jorde i Warwickshire i det sentrale England. Opp av jorden dukket det nemlig opp et smykke som har forbindelse til selveste Henrik 8.

«Jeg skrek som en liten skolejente for å være ærlig», sa Clarke om sin reaksjon på funnet.

Smykket består av et langt gullkjede med anheng i gull innsatt med edelstener. På den ene siden av anhenget ses bokstavene H og K slynget sammen og med teksten «+TOVS+IORS» under, dvs. «toujours», som er fransk for «for alltid». På den andre siden av anhenget står det også skrevet på datidens fransk: «+TOVT IOVRS LOIALL+» – «For evig tro».

Henrik 8. og Katarina av Aragon

Henrik 8. var gift med Katarina av Aragón i 23 år, men kjærligheten visnet da hun ikke fødte ham en sønn.

© Public Domain

Troskapen varte ikke lenge

Men smykkets «H» og «K» forble ikke evig tro. Clarke ga smykket til de engelske myndighetene, og British Museum har etterpå datert det til 1509–1530, som betyr at smykkets H og K nesten med sikkerhet er Henrik 8. og Katarina av Aragón. De ble gift i 1509, og ekteskapet ble annullert i 1533, da Henrik 8. hadde fått varme følelser for adelsfrøkenen Anne Boleyn.

Historikerne har ennå ikke lykkes med å fastslå den eksakte eieren av smykket. «Men kvaliteten er så høy at den helt sikkert ble bestilt av den høyere adelen eller et høytstående medlem av hoffet», forklarer Rachel King, kurator ved British Museum.

Henrik 8. og Katarina av Aragon smykke

Smykket kan kanskje ha blitt gitt bort som en premie under en ridderturnering. Designet minner om et annet smykke gitt under en ridderturnering i 1521.

© Historic England