Et brak og en gjennomtrengende klirring forteller kong Knut at fienden ikke lenger kan holdes tilbake. Store steiner flyr gjennom rutene og inn i kirkeskipet i Sankt Albani kirke i Odense. Her har kongen og hans betrodde menn søkt tilflukt for opprørerne den 10. juli 1086.
De tunge steinene treffer tilfeldig, men mange menn faller døende om på gulvet. Plutselig skjærer en stemme gjennom larmen. En av opprørerne står ved kirkedøren. Han er ubevæpnet, sier han, og ber om å få foretrede hos kongen.
Knut kjenner straks igjen stemmen: Den tilhører Eyvind Bifra, en adelsmann som kongen tidligere har gitt store privilegier.
“La ham gå hvor han vil. Han kommer nok i et ærend som er til gagn for oss,” sier kongen oppmuntret til sin bror Benedikt som vokter døren.
Benedikt går motvillig til side og lar Eyvind passere. Med faste skritt og med kappen trukket tett om skuldrene går adelsmannen mot alteret der
Knut kneler i bønn. Et øyeblikk senere er Knut død og en helgenlegende født.
Mislykket tokt vakte sinne
Knut tok makten i 1080 da broren Harald Hen døde. I begynnelsen var det ikke noe hellig over Knut, som styrte med fast hånd.
“Han lot alle drepe som begikk tyveri, og det samme gjaldt drapsmenn og røvere,” sier Knytlingasaga, en islandsk beretning skrevet ned på 1200-tallet.
Kongen var også egenrådig; f.eks. overstyrte han landstingene – de lokale lovgivende forsamlingene dominert av adelsmenn og bønder – når politikken deres gikk ham imot. Utenlands hadde Knut store planer. Han ville erobre England slik vikingene hadde gjort.
I 1085 ga kongen derfor ordre til at den danske flåten skulle samles i Limfjorden, men de omtrent 1000 skipene kom aldri av sted, for Knut var opptatt med å føre krig mot den tysk-romerske keiseren Henrik 4.
Etter måneder med venting ble flåtemannskapet sendt hjem med uforrettet sak. Beslutningen vakte forargelse, for flåten besto av utkommanderte bønder og herremenn som forsømte avling og husdyr på grunn av Knuts eventyr.
Da kongen fikk fogdene til å kreve inn store bøter fra dem som hadde dratt hjem i mellomtiden for å passe gårdene sine, slo misnøyen ut i lys lue.
Under et besøk i Børglum i Nordjylland kort tid etter ble kongen jagd vekk av opprørske bønder og adelsfolk.
Knut måtte flykte hele veien gjennom Jylland med nordjydene hakk i hæl.