Dronningen av Sabas gullgruve funnet

Funnet av en hittil ukjent gullgruve i Etiopia kan forklare hvor den sagnomsuste dronningen av Saba fikk sine enorme rikdommer fra.

Ifølge legenden forærte dronningen av Saba kong Salomo tonnevis av gull.

For nesten 3000 år siden kom dronningen av Saba til kong Salomos palass i Jerusalem med en uvanlig gave: Omtrent 3,5 tonn gull.

Nå mener Louise Schofield, britisk arkeolog og tidligere konservator ved British Museum, å ha funnet dronningens gullgruve. Den ligger på Gheralta-platået nord i Etiopia, i oldtiden en del av Saba-riket. Ifølge Schofield var det første sporet en seks meter høy stele med avtegninger av solen og halvmånen – symbolet på Saba-riket. Stelen dekket et hull ned til gruveinngangen, der arkeologen fant en inskripsjon på oldtidsspråket sabeisk.

Ifølge Schofield er inngangen blokkert av store kampesteiner, men foreløpige undersøkelser viser at gullgruven strekker seg langt ned i bakken, og at hovedtunnelen er så stor at en person kan gå oppreist.

«Det at vi kanskje har funnet dronningen av Sabas­ gruver er helt ekstraordinært», sier Schofield til den britiske avisen The Observer. Hun vil nå skaffe midler til å undersøke gruven.