Forskere avslører mystiske symboler på Storbritannias kroningsstein
Forskere har undersøkt den 152 kg tunge skotske steinen som inngår i de engelske monarkenes tronstol. Laserskanninger og ny røntgenteknologi viser at steinen skjuler tidligere uoppdagede merker og symboler.

Når kong Charles 3. har satt seg til rette på tronstolen i Westminster Abbey i London, følger han en mer enn 700 år gammel tradisjon.
Under setet ligger nemlig en 152 kg tung stein fra Skottland. Steinen er et symbol på de engelske monarkenes overherredømme over den nordlige delen av Storbritannia.
Men ny forskning avslører at steinen også inneholder en glemt historie.
Med avansert teknologi har forskerne avdekket hittil oversette tegn og merker på det kongelige setet.
Kryssformede tegn forvirrer forskere
Historikerne kjenner i store trekk steinens historie slik den utspiller seg fra 1200-tallet og frem til i dag.
I middelalderen var den tronsete for Skottlands monarker, som ble kronet i Scone Abbey, et av de skotske kongenes hovedseter, og kalles derfor «Stone of Scone» eller «Stone of Destiny», ettersom noen historikere mener at dette var det opprinnelige navnet på gælisk.
Steinen symboliserte at kongens makt hvilte på et solid fundament.

Den tunge sandsteinsblokken er forsynt med håndtak av jern slik at den er lettere å flytte.
Men i 1296 vaklet tronen under skotskekongen. Engelske kong Edward 1. slo skottene i slaget ved Dunbar, 48 km øst for Edinburgh, hvor hundrevis av riddere på begge sider møttes på slagmarken.
Etterpå avsatte han skotskekongen John Balliol og kastet ham i fengsel i Tower of London.
Steinen tok han med til hovedstaden, hvor den for ettertiden inngikk i de britiske monarkenes trone som tegn på Englands overherredømme over de skotske undersåttene.

En laserskanning avslørte en rekke tidligere usynlige tegn i steinens overflate.
Da forskere nylig undersøkte steinen, viste det seg at steinens historie rommer mer enn den offisielle fortellingen antyder. Undersøkelsene viste til nå skjulte detaljer i steinens overflate.
Blant detaljene er en rekke tegn eller symboler. Tegnene består av tre x-formede merker etterfulgt av en markering som ligner en «v».
Forskerne er uenige om hva merkene betyr. Ewan Campbell fra University of Edinburgh mener at det er snakk om primitive korssymboler.
Ewan Hyslop fra Historic Environment Scotland, som til daglig passer på den historiske steinen, mener i stedet at tegnene er romertall, selv om betydningen er ukjent.
«Romertallene har ikke blitt dokumentert før. Vi vet ikke hvorfor de er hugget ut i steinen eller hva de betyr. Men vi håper at de kommer til å inngå i den videre forskningen», sier Ewan Hyslop til livescience.com.
Se en 3D-modell av steinen her, hvor de nye funnene er synlige
Metallspor kan være rester av relikvieskrin
Forskerne fant også spor av en kobberlegering. Restene er usynlige for det blotte øye, men viste seg da forskerne anvendte en ny teknologi, XRF (røntgenfluorescens).
Teknikken viser forskerne den kjemiske sammensetningen av f.eks. steiner og mineraler. Analysen viste at steinen har vært i berøring med en gjenstand fremstilt av en kobberlegering eller messing.
«Det tyder på at en gjenstand, kanskje en relikvie som f.eks. en helgenklokke, har vært plassert på den i en lang periode», sier Ewan Campbell fra University of Edinburgh.
Relikvier, hår, bein eller andre rester av en avdød hellig person eller gjenstander nært knyttet til personen, var populære i middelalderen og ble oppbevart i skrin eller klokkeformede metallbeholdere.

Edward 1.s hoffsnekker, Walter av Durham, laget tronstolen så den passet til steinen.
Forskerne fant også rester av gips på steinen, trolig et tegn på at noen en gang har laget en avstøpning av steinen. Ingen avstøpning er nevnt i de historiske kildene, så også her står forskerne på bar bakke.
Men i 1950 stjal fire skotske studenter steinen fra Westminster Abbey fordi de ønsket å returnere den til Skottland. Steinen ble først funnet fire måneder senere, og det gikk rykter om at det ble laget kopier av den i mellomtiden. Så tegnene som tyder på en gipsavstøpning kan stamme herfra.
Forskerne håper å kunne avklare denne og andre gåter med fremtidige undersøkelser, som bl.a. kommer til å foregå ved hjelp av en nylaget 3D-modell.
Men foreløpig har Stone of Scone en viktig rolle den skal spille i samtiden. Etter flere års debatt om forholdet mellom England og Skottland ble steinen levert tilbake til Skottland i 1996, etter 700 år i engelsk varetekt.
Den oppbevares til daglig i Edinburgh Castle, men er nå på ekstraordinært utlån til Westminster Abbey. Dermed kan også kong Charles få lov til å plassere rumpa over den gamle steinen, akkurat som tallrike engelske konger før ham.