Nawrocki/ClassicStock/Getty Images

Forskere finner banen som gjorde Henrik 8 til tyrann

I 1536 falt Englands konge under en ridderturnering og kom i klemme under hesten sin. Nå har arkeologer funnet ulykkesstedet som endret majesteten for alltid.

Henrik 8 elsket lansedueller til hest, og han var kjent for å være en fryktinngytende ridder. Men under en dyst på majestetens slott Greenwich Palace i London i januar 1536 gikk det galt.

Kongen fikk sin tunge harnisk-kledde hingst over seg og ble slått bevisstløs.

Henrik 8 kom seg aldri etter skadene han pådro seg, og smertene forvandlet ham fra en mild hersker til en ondskapsfull tyrann.

Nå har forskere fra University of Greenwich lokalisert det historisk viktige stedet, som på dramatisk vis endret 1500-tallets England.

Henrik 8.

Henrik 8 ble portrettert fem år før det uhyggelige fallet på ridderbanen. Dengang var han en slank, muskuløs og livsglad mann i sin beste alder.

© Royal Collection

Greenwich Palace ble revet etter Henrik 8s død, og området kom i stedet til å huse et stort sykehus.

For å lokalisere ridderbanen måtte forskerne derfor ty til jordradar, som sender elektromagnetiske bølger ned i bakken, hvorfra de kastes tilbake.

På bildene kunne forskerne se omrisset av en åttekantet tribune, hvorfra prominente tilskuere på 1500-tallet fulgte med på kongens ridderdyster.

Se vår store artikkel om hvordan ulykken endret Henrik for alltid:

Henrik 8., Greenwich Palace

Jordradarens kornete bilder avslører to oktogoner i de røde sirklene. Greenwich Palace var kjent for sine åttekantede tribuner.

© Captivate, Wessex Archaeology

“Det er usannsynlig at oktogonen ikke skulle være det ene av de to tårnene som lå ved banen,” forklarer prosjektleder Simon Withers fra University of Greenwich.

Ifølge målingene ligger banen i dag knapt to meter under bakken.

På Henrik 8s tid var den 200 m lang, slik at riddernes hester kunne nå opp i fart før de to motstanderne barket sammen.