Nationalmuseum/Gustaf Cederström

Forskere løser mysteriet om svenske Karl 12.s død

Ble Karl 12. drept av sine krigstrette soldater, eller traff en norsk kule den svenske kongen? Siden 1718 har historikere debattert slike spørsmål. Nå mener et team finske forskere at de har løst gåten.

Om kvelden 30. november 1718 inspiserte Karl 12. styrkene sine mens de beleiret den norsk-danske festningen Fredriksten. Plutselig ble den svenske kongen truffet i tinningen og døde på stedet.

Så mye har historikerne hittil vært enige om. Hvem som avfyrte det dødelige skuddet, har derimot vært omdiskutert i 300 år.

Var det en dansk eller norsk soldat opp fra festningen? En av Karl 12.s egne krigstrette soldater? Eller kanskje den franskfødte offiseren André Sicre, som Karls svoger hadde leid inn for å snikmyrde kongen?

Nå mener finske forskere fra Universitetet i Oulu å ha funnet svaret.

Karls grav er blitt åpnet tre ganger siden hans død i 1718. Disse tegningene av skadene på kongens kranium stammer fra gravåpningen i 1917.

© Livrustkammaren

Små jernkuler spredte død

Forskerne foretok rettsmedisinske undersøkelser av den såkalte Krigerkongens kranium og prøveavfyrte ammunisjon av samme type som soldatene brukte under beleiringen.

Ingen håndvåpen viste seg imidlertid å kunne gjenskape de voldsomme skadene som ses på kongens kranium. Det kunne derimot 1700-tallets kanonkuler. Fredriksten avfyrte såkalte kardeskskudd mot svenskene – det vil si ladninger av små jernkuler.

Basert på skadene i kongens kranium anslår forskerne at drapskulen fløy med 200 m i sekundet – en hastighet som stemmer med at kardeskens innhold hadde tilbakelagt de par hundre meterne mellom Fredriksten festning og svenskenes skyttergrav.