Alamy

GALLERI: Elizabeths eventyrlige liv

Den britiske dronning Elizabeth 2. feirer den 6. februar 2022 sitt utrolige 70-årsjubileum som monark i Storbritannia. Livet hennes har vært preget av både 2. verdenskrigs rrdsler, Det britiske imperiets fall og store skandaler i familien.

Velkommen til verden

Prinsesse Elizabeth kommer til verden den 21. april 1926. At hun endte som britenes dronning, skyldes at hennes onkel, Edvard 8., må abdisere pga. sitt forhold til den borgerlige Wally Simpson i 1936. Dermed overtar Elizabeths fars gren av familien tronen.

Wikimedia Commons

Prinsessen vokser op

Som barn blir Elizabeth undervist hjemme på Buckingham Palace sammen med sin lillesøster, prinsesse Margaret. Hun beskrives som glad, oppmerksom og intelligent. Winston Churchill er svært betatt av henne.

Wikimedia Commons

Elizabeth i krig

Den kongelige familien nekter under krigen å la seg evakuere til Canada – tross de tyske luftangrepene mot Storbritannia. Da Elizabeth blir 18, tar hun utdannelse som mekaniker i hæren.

Ministry of Information / Wiki Commons

Den forelskede prinsessen

Allerede som 13-åring får Elizabeth et godt øye til den 18 år gamle kadetten Philip Mountbatten. De begynner å skrive til hverandre, og to år senere har prinsessen bestemt seg. Bryllupet står i Westminster Abbey i 1947.

Nationaal Archief / Wikimedia Commons

Baby Charles

Det unge paret flytter inn i Clarence House i London for å være for seg selv – Philip må først venne seg til livet som kongelig. Året etter (1948) føder Elizabeth deres første barn, Charles. Dermed er arvefølgen sikret.

Wikimedia Commons

Til kroning i gullkaret

Millioner av briter trengte seg sammen foran fjernsynene da Elizabeth 2. offisielt ble kronet den 2. juni 1953. Begivenheten i Westminster Abbey ble sendt på tv på tross av statsminister Winston Churchills protester.

Library and Archives of Canada / Flickr

Innsatt med stil

På slutten av kroningsseremonien får Elizabeth «The Imperial State Crown» på hodet. Den er smykket med 2868 diamanter, 273 perler, 17 safirer, 11 smaragder og 5 rubiner.

Cecil Beaton / Wikimedia Commons

Den lange avskjeden

Det britiske imperiet nådde sin største utbredelse i 1913, da hvert fjerde menneske på jorden var britisk undersått. Under Elizabeth mistet britene bl.a. Ghana (1957), Kypros (1960), Tanzania (1961). Qatar (1971), Bahamas (1973) og Rhodesia (1980).

Library and Archives Canada / Flickr

Den kongelige familien

Charles (født 1948) er som den førstefødte selvskreven til posisjonen som kronprins. Han har forberedt seg til sin livsoppgave ved å studere arkeologi, antropologi og historie i Cambridge (mag.art. i 1975).

The British Monarchy / Flickr

Den kongelige familien

Anne (1950) giftet seg etter flere romanser med kaptein Mark Philips, men ekteskapet var ikke lykkelig. Paret ble skilt, og i dag er prinsessen gift med viseadmiral Timothy Laurence. Hun har det travelt som beskytter for mange veldedighetsarrangementer og organisasjoner.

The British Monarchy / Flickr

Den kongelige familie

Andrew (1960) beskrives som Elizabeths yndlingssønn. Han meldte seg til marinen og deltok aktivt i Falklandskrigen som helikopterpilot (1982). Etter anklager om sex med en mindreårig ble han i 2021 fratatt apanasje og alle kongelige oppgaver.

The British Monarchy / Flickr

Den kongelige familien

Edward (1964) stiftet 27 år gammel et tv-produksjonsselskap, som spesielt tjente penger på film om den kongelige familien. At han slik utnyttet sin posisjon, utløste kritikk. Siden 2002 har han konsentrert seg om sine kongelige oppgaver.

The British Monarchy / Flickr

På reise med kronen

Selv om Det britiske imperiet er skrumpet alvorlig inn, er Elizabeth fortsatt overhode i et anselig rike, som på begynnelsen av 1950-tallet foruten Storbritannia består av 15 Commonwealth-land – blant dem Australia (bildet, 1970).

Queensland State Archives / Wikimedia Commons

Partydronning

På Buckingham Palace i hjertet av London inviterer dronningen ved spesielle anledninger til hoffmiddag. Under G7-toppmøtet i 1977 var bl.a. USAs president Jimmy Carter, Vest-Tysklands kansler Helmut Schmidt og Canadas statsminister Pierre Trudeau på gjestelisten.

National Archives and Records Administration / Wikimedia Commons

Annus horribilis

«1992 er ikke et år jeg vil se tilbake på med udelt glede. Det har vist seg å være et annus horribilis», sier dronningen. Hva bød året på? Charles og Andrew ble separert, prinsesse Anne skilt, og slottet Windsor brant.

Shutterstock

Dianas død

  1. august 1997 dør prinsesse Diana i en tragisk bilulykke i Paris. Hun er skilt fra Charles, og i fem dager nekter dronningen å flagge på halv stang. Folkestemningen er på lavpunktet da statsminister Tony Blair omsider snakker dronningen til fornuft.
Robert Sullivan / Flickr

Monark i en menneskealder

Den 6. februar 2022 har Elizabeth 2. regjert Storbritannia i 70 år og kan feire sitt platinajubileum. Det gjør dronningen til den lengstsittende britiske monarken noensinne – og en av de lengstsittende i verden. Hun har imidlertid et stykke igjen til Frankrikes solkonge, Ludvig 14., som regjerte i 72 år og 110 dager.

Ralph P.H. / Wikimedia Commons