Keiser Haile Selassie beseiret Benito Mussolini, pleide omgang med verdens supermakter og brakte Etiopia inn i det 20. århundret. Til slutt tapte imidlertid Haile Selassie for en eldgammel fiende: hungersnød.
Her får du historien om den etiopiske keiserens liv – fra storhet til fall.
I det sarte morgenlyset glir ti uniformerte skikkelser opp den brede, hvite trappen til keiserpalasset i Addis Abeba. Klokken er 6 om morgenen den 12. september 1974, og alt er stille i det enorme palasset i Etiopias hovedstad, der keiser Haile Selassie befinner seg med en liten håndfull tjenere.
I palassets bibliotek gir de inntrengende offiserene ordre om å hente den 82 år gamle monarken, som kort tid etter innfinner seg – verdig og fattet.
«Haile Selassie har misbrukt tronens autoritet og ære for egen vinnings skyld», begynner en av offiserene som leser opp fra en erklæring.
Selassie lytter uten å fortrekke en mine til anklagene. Han får skylden for den utbredte fattigdommen, samfunnets forfall og den ødeleggende hungersnøden som igjen har rammet landet.
«Betal ikke for ondt med ondt. Gjenta ikke de lidelser og overgrep som fienden har praktisert helt til det siste.» Haile Selassie i en tale til sitt folk etter seieren over Mussolinis styrker.
Når opplesningen er over, fører offiserene Selassie ut til en ventende bobleformet bil. Den lyseblå folkevognen er under hans verdighet.
«Hva? I den …?» utbryter den bilglade keiseren, men uten videre diskusjon blir han dyttet inn og anbrakt i det trange baksetet.
Folkevognen frakter ham til hærens hovedkvarter. Selassie, som har frigjort landet sitt og vunnet internasjonal anerkjennelse, har samtidig kastet Etiopia ut i politisk kaos, krig og endeløse lidelser.
På denne dagen blir landets 3000 år gamle monarki skiftet ut med et av verdens blodigste militærregimer.
Slik kom Haile Selassie til makten

Etter Italias invasjon av Etiopia appellerte Haile Selassie om hjelp fra talerstolen i Folkeforbundet, men bønnen hans falt for døve ører.
Fra jordhytte til fiffen
Selassie tilranet seg makten for å løse sitt lands problemer, men da Italia invaderte Etiopia i 1935, måtte han flykte. Et halvt tiår senere kom han tilbake.
Tafari Makonnen ble født den 23. juli 1892 i en jordhytte – akkurat som Etiopias tolv millioner andre innbyggere. Familien hans tilhørte imidlertid den mektige amhara-stammen som påsto å stamme fra den bibelske kong Salomo. Da faren til Tafari døde, ble han som tenåring tatt inn av keiseren av Etiopia, Menelik 2.
Ved hoffet jobbet han seg opp i gradene, og etter keiserens død i 1916 ble han utnevnt til den kvinnelige herskeren Zevditus medregent. Da diabetes tok livet av henne, ble han utnevnt til keiser i 1930 og besteg tronen under navnet Haile Selassie.
I 1935 invaderte Benito Mussolinis styrker Etiopia. Selassie appellerte til Folkeforbundet i Genève om hjelp. Ordene hans – «det er oss i dag, det er dere i morgen» – gikk over i historien, men Selassies tale utløste ingen handling fra verdenssamfunnet.
Selassie og familien hans flyktet i eksil i den britiske byen Bath – helt til Winston Churchill sendte ham tilbake til Afrika med britisk militærmakt i ryggen under andre verdenskrig.
Haile Selassie beseirer fascistene
Haile Selassie beseirer fascistene
Vel 33 år tidligere sto Haile Selassie som hele verdens uangripelige helt. Han hadde beseiret Mussolinis fascistiske okkupasjonsmakt, som i 1935 invaderte Etiopia for å skape et italiensk koloniimperium i Afrika.
Keiser Selassie selv unnslapp italienerne og søkte eksil i England til Mussolini i I 1940 gjorde den feilen å invadere det britiskkontrollerte Somalia. Winston Churchill sendte deretter Haile Selassie tilbake til Afrika for å bistå de britiske styrkene – ikke minst ved å samle støtte blant Etiopias tallrike partisaner.

Etter å ha fordrevet Mussolinis styrker fra Addis Abeba lot Haile Selassie seg transportere inn i hovedstaden i en åpen bil flankert av soldater.
Sammen beseiret etiopierne og britene de italienske fascistene, og hyllet av sitt folk vendte Haile Selassie tilbake til Addis Abeba den 5. mai 1941, hvor gatene var overstrødd med blomster.
Samme dag talte keiseren til folket sitt:
«Ikke gjengjeld ondt med ondt. Ikke gjenta lidelsene og overgrepene som fienden har praktisert helt til det siste. Vær forsiktige så dere ikke tilsmusser Etiopias gode navn med handlinger som fienden kunne ha begått.»
Heller amerikansk enn britisk hjelp
Haile Selassie utnevnte raskt en regjering med syv ministre. Men den britiske kolonimakten – som hadde ambisjoner om å styre Etiopia med keiseren som marionett – blandet seg respektløst inn i alle avgjørelsene hans.
Selassie sydet av raseri, men turte ennå ikke kaste britene på porten. Han trengte økonomisk støtte til sitt krigsherjede og underutviklede land.
I januar 1942 signerte Selassie derfor en toårig avtale som ga britene kontroll over all offentlig kommunikasjon, gjorde det britiske pundet til landets valuta og dikterte kjøring på venstre side av veien. Til gjengjeld mottok Etiopia 1,5 millioner pund fra Storbritannia det første året – og året etter ytterligere 1 million.
«Keiseren tenker bare kortsiktig. Han har ingen visjon for Etiopia.» Keiserens protesjé, Workneh Gebeyehu, om Haile Selassie.
Selassie satt imidlertid ikke med hendene i fanget. I november 1942 avskaffet keiseren slaveriet i Etiopia, og han satte i gang med å bygge opp forbindelser med USA. Amerikanerne hadde forlatt isolasjonismen og ønsket nå større innflytelse på det afrikanske kontinentet.
Derfor var USA vennlig mot Selassies økonomiminister, Yilma Deressa, som keiseren sendte til en landbrukskongress i delstaten Virginia i mai 1943. Deressa ba amerikanerne om et lån i form av ca. 42,5 tonn sølv slik at Etiopia kunne innføre sin egen valuta, birr.
President Franklin D. Roosevelt innvilget sølvlånet, men underskrev også et vidtrekkende avtale om amerikansk bistand for å gjenoppbygge Etiopia. Det diplomatiske båndet var knyttet.
Gigantene beiler til Haile Selassie
Den 13. februar 1945 våknet den britiske ambassadøren i Addis Abeba til lyden av roterende helikopterblader. Selassie ble hentet tidlig om morgenen av U.S. Air Force og fløyet til Suezkanalen for å møte Roosevelt om bord på krysseren USS Quincy.
Toppmøtet handlet blant annet om etiopisk overtakelse av Eritrea, økonomisk og militær bistand fra USA samt utformingen av charteret som skulle danne grunnlag for opprettelsen av FN samme år.
Selassie hadde med seg en liten globus, ca. 10 cm i diameter, av 24 karat gull som gave til Roosevelt, som hadde fire jeeper klare til keiseren. I mellomtiden kom Winston Churchill i ekspressfart til Kairo, varslet av ambassadøren sin.
Under møtet på den britiske ambassaden forærte Churchill den avmålte Selassie en Rolls-Royce – britenes desperate forsøk på å innynde seg hos keiseren.

Kroningen av Haile Selassie i 1930 var en pompøs affære med fornemme kapper og en ekstravagant krone.
Men Roosevelt overbød snart britene med en Cadillac-limousin sendt til Addis Abeba. Selassie innledet deretter et nært samarbeid med USA.
Amerikanerne hjalp til med å bygge veier og reparere det ødelagte telegraf- og telefonnettet og å grunnlegge en etiopisk nasjonalbank. De bisto også Selassie med å bygge opp et statseid flyselskap – Ethiopian Airlines.
Parallelt ankom amerikanske instruktører for å trene Etiopias hær.
Utviklingen av et helsesystem og en oppdatert sentraladministrasjon ble satt i gang da Roosevelts etterfølger, Harry S. Truman, underskrev en ny bistandsavtale i 1952, for Selassie ønsket å modernisere landet sitt – så lenge makten forble i hans hender.
Eneveldig ledelse hemmer alt
Haile Selassies reformer var sårt nødvendige, for Etiopia befant seg i en middelaldersk tilstand. Gamle adelsslekter satt på en stor del av jorden, mens millioner av fattige bønder i Sør-Etiopia måtte leie jord. De nordetiopiske bøndene hadde felles jorder som de delte.
De vidt forskjellige eierforholdene gjorde det praktisk talt umulig å innføre en jordreform som kunne komme alle til gode.
Det gikk noe lettere i Addis Abeba. Opp gjennom 1950-tallet fikk hovedstaden asfalterte veier, kinoer og bugnende varehus. Midt i byen lå palasset Guenete Leul, hvor keiseren bodde sammen med dronning Menen Asfaw og familien, samt Menelik-palasset, hvorfra Selassie styrte.
Selassie opprettet et parlament etter britisk forbilde – med et overhus til adelen og kirkens ledere og et underhus bestående av politiske embetsmenn fra de fattigere klassene. Men partipolitikk eller frie valg kunne det ikke bli snakk om.
Rastafarienes messias

En forsamling på 10 000 rastafarier hadde møtt opp på flyplassen for å få et glimt av Haile Selassie da han besøkte Jamaica i april 1966.
Haile Selassie er rastafarienes messias
På 1930-tallet oppsto det en kult på Jamaica som så Haile Selassie som en svart frelser for alle afrikanere. Da han besøkte øya i 1966, ble han mottatt som en levende gud.
En profeti fra en svart borgerrettighetsforkjemper spredte seg i 1930 blant Jamaicas fattige etterkommere av slavegjorte afrikanere: En svart konge ville komme og frelse dem.
Da bilder fra kroningen av Ras Tafari Makonnen (Haile Selassies fødenavn – Ras er en adelig tittel) dukket opp i avisene, ble en dødbringende tørke på Jamaica avbrutt av et livgivende skybrudd.
Profetens tilhengere så sammenfallet som et tegn – frelseren var kommet. Selassie dementerte sin guddommelighet i flere intervjuer, men de såkalte rastafariene var urokkelige i sin tro, og den 21. april 1966 besøkte den levende guddommen øya. Her ble han tatt imot av rundt 10 000 glade rastafarier.
Rastafariene nyter marihuana som en hellig handling som lar dem finne sin indre guddommelighet. Musikk er også viktig, og reggaemusiker Bob Marley bidro til å spre rastafarianismen over hele verden.
Tilhengerne legger stor vekt på forestillingen om at individets erfaring og intuitive forståelse av verden er avgjørende. Derfor har ingen rastafarier myndighet til å fastsette regler om hva som er rett eller galt.
Keiseren utnevnte selv alle medlemmene av parlamentet, og statsrådene hans hadde ingen reell makt. Som Guds utpekte hersker forbeholdt Selassie seg retten til å ta alle viktige avgjørelser – og han ble en flaskehals for rikets utvikling.
Alle som ville ha noe til å skje i Etiopia, måtte dra til palasset og presentere seg. Medlemmer av den keiserlige administrasjonen ble forventet å vise sitt ansikt hver dag. Selassie hadde god hukommelse og ville få saken undersøkt dersom noen uteble; selv kokken måtte stå skolerett foran keiseren.
De mange angivelige forbedringene som keiseren sto bak, ble hyllet i landets aviser, mens radioen lovpriste ham med sang. Hvert år på Selassies kroningsdag ble det holdt en overdådig bankett med 3000 gjester.
For de utenlandske deltakerne sto fråtsingen i sterk kontrast til landets iøynefallende fattigdom og sult.
Misnøyen med Selassie vokser
For å bygge opp landet trengte Selassie en ny klasse av velutdannede embetsmenn og eksperter – italienerne hadde systematisk henrettet alle intellektuelle. Derfor så han på landets utdanningsdepartement, ledet av ham personlig, som nøkkelen til Etiopias fremtid.
Nye skoler dukket opp overalt i hovedstaden på 1940- og 50-tallet, og hver eneste etiopisk jul – 7. januar – fikk hver elev personlig overrakt en appelsin av keiseren.
Alle studenter som skulle studere i utlandet, ble velsignet under et personlig møte med Haile Selassie før de reiste.
«Demokrati – hva har det brakt verden? Har menn blitt bedre? Har folk blitt lykkeligere? Illusjoner. Illusjoner.» Haile Selassie under et intervju med en italiensk journalist i 1973.
Når studentene vendte hjem igjen, fikk de audiens på nytt. Keiseren sørget for hotellrom til dem i hovedstaden slik at de ikke ble tvunget til å bo i familiens tukul – en tradisjonell, rund hytte med stråtak.
Alt ble lagt til rette for å knytte landets nye elite lojalt til sin keiser. Men planen slo tilbake. De unge kom hjem fra utlandet godt utdannet, men fant ikke arbeid som svarte til evnene deres i det tilbakestående landet.
Dessuten hadde de sett livet i Vesten og var svært misfornøyd med Haile Selassies diktaturstat.
Riket ekspanderer – og sulter
For Haile Selassie var det avgjørende at Etiopia ble respektert på den internasjonale scenen. Da han sendte soldater til den internasjonale styrken under Koreakrigen på 1950-tallet, var det et tydelig signal til verden: Etiopia er en sterk stat på linje med Vesten.
Keiseren reiste ofte til utlandet for å pleie sine politiske forbindelser og gjøre en god figur. I Selassies øyne var et møte mellom statsoverhoder det beste tidspunkt for å inngå avtaler.
Som medgrunnlegger av FN hadde Etiopia et privilegert medlemskap. I 1950 lyktes Selassie, med støtte fra amerikanerne, i å få FN til å innlemme det fattige Eritrea i en føderasjon med Etiopia.
Eritrea ønsket ganske visst uavhengighet, men Selassie – som fikk tilgang til Rødehavet via Eritrea – satte landet under hardhendt administrasjon.

Vanlige huskatter var ikke nok for Haile Selassie, som holdt geparder som kjæledyr.
På hjemmefronten prøvde Haile Selassie seg med kompromisser. I 1955 reviderte han landets grunnlov og gjorde parlamentets underhus valgbart, slik at folket fikk en smule demokratisk andel i landets styring – uten at det utgjorde noen forskjell.
Mens byene nøt godt av Selassies forsøk på å modernisere Etiopia, forandret ingenting seg for landets fattige landbefolkning. I 1956 rammet en hungersnød – utløst av tørke, hagl og gresshopper – den nordlige Tigray-regionen.
Hungersnøden rakk å herje i to år før styret i Addis Abeba reagerte. Haile Selassie donerte da personlig 2 tonn korn, og ytterligere 32 tonn kom fra USA. Men hjelpen kom for sent for mange. Ifølge historikerne døde rundt 100 000 før katastrofen kom under kontroll i 1961.
Kuppforsøk truer Selassies makt
Katastrofen i Tigray-provinsen fikk en gruppe sammensvorne fra Selassies indre krets til å planlegge et kupp.
Lederen for gruppen var den unge Germame Neway, som hadde studert samfunnsvitenskap i USA og gjort lynkarriere som guvernør i Wollamo-regionen. Her hadde han begynt å dele ut jord til de fattige bøndene, inntil Selassie tilkalte ham til Menelik-palasset i 1958 og forlangte å få vite hvorfor han ga bort adelens jord.
«Fordi jeg er guvernør og folk ikke har noe å spise fordi de ikke eier land», lød svaret fra Neway. Som straff ble han utplassert i den tynt befolkede Harar-provinsen nær den somaliske ørkenen.
Neway visste at landet trengte forandringer. Han konspirerte derfor med sin bror, Mengistu, som var kommandør for de 5000 soldatene i keiserens livgarde.
Brødrene rekrutterte sjefen for Selassies etterretningstjeneste, Workneh Gebeyehuil, til det planlagte kuppet. Han var keiserens protesjé og hadde fulgt ham på mange utenlandsreiser. Men også Workneh var dypt desillusjonert og skuffet over Selassie.
«Keiseren tenker bare kortsiktig. Han har ingen visjon for Etiopia, og han ønsker heller ikke det beste for landet», hadde Workneh betrodd en offiserskollega under en reise.
Kuppmakerne slo til mens keiseren var på offisielt besøk i Brasil i 1960. Natten mellom den 13. og 14. desember tilkalte de Selassies eldste sønn, kronprins Asfaw Wossen, og en rekke viktige ministre til gardens hovedkvarter.
Verdens ledere møter Haile Selassie
Verdens ledere møtte Haile Selassie
Etter andre verdenskrig var Haile Selassie en kjent skikkelse, og han sikret seg god PR i rollen som Afrikas sterke leder ved å møte mektige statsoverhoder og få tatt bilder sammen med dem.

Keiser anerkjenner Tyskland
I 1954 besøkte Selassie som det første statsoverhodet Vest-Tyskland, som slet med å tre ut av nazismens skygge. Hans møte med kansler Konrad Adenauer i Bonn var uvurderlig for tyskerne, som viste keiseren stålverkene sine.

På sjarmetur til Sovjetunionen
I 1959 møtte Haile Selassie – til USAs store skrekk – Sovjetunionens leder, Nikita Khrusjtsjov, i Moskva. Den etiopiske keiseren vendte hjem med en ærestittel fra Moskva universitet og et løfte om sovjetisk utviklingsstøtte.

USA var den viktigste vennen
Hele seks ganger besøkte Haile Selassie Det hvite hus i Washington D.C. for å sikre vennskapet med USA. I 1963 møtte han John F. Kennedy for å diskutere internasjonal politikk og amerikansk støtte til Etiopia.

Lukrativt besøk i Kina
Formann Mao møtte personlig Haile Selassie på Den himmelske freds plass i Beijing i 1971. Kina hadde støttet Eritreas frigjøringsstyrker med våpen, men gjorde bot ved å forære Etiopias hersker en gave på 84 millioner dollar.
Her ble de tatt som gisler, mens kuppmakerne tok kontroll over nasjonalbanken, landets telefonsentral og den nasjonale radio- og TV-stasjonen. Overhusets visepresident, Aserate Kassa, varslet imidlertid keiseren. Selassie avbrøt raskt besøket til Brasil og beordret flyet sitt tilbake til Addis Abeba.
I mellomtiden leste kronprins Asfaw Wossen en melding på radioen:
«De siste par årene har Etiopia stagnert. Den nye regjeringen er dedikert til hele det etiopiske folkets velferd.»
Asfaw Wossen erklærte at han selv sto i spissen for den nye regjeringen.
Kuppmakerne hadde imidlertid forregnet seg. De hadde regnet med oppbakking fra hele landet, men kirken fordømte dem, og bare hovedstadens studenter støttet kuppet.
«Bryt slaveriets lenker og gjenvinn din frihet», lød oppfordringen fra studentene.
Den keiserlige administrasjonen lyttet ikke til studentene, men satte inn hæren. Soldatene nedkjempet opprørerne, som skjøt gislene sine – men ikke kronprinsen, som senere hevdet at han bare hadde deltatt under tvang.
Da Haile Selassie landet med flyet sitt, var alt overstått. Det mislykkede kuppforsøket varte i tre dager og kostet 2000 mennesker livet.
Urolige tiår følger
Det feilslåtte kuppet fikk ikke den nå 68 år gamle keiseren til å revidere sitt syn på forholdene i landet:
«Det vil ikke bli den minste endring i regjeringssystemet eller avvik fra den veien vi har fulgt til nå.»
Men kuppforsøket førte med seg en betydelig endring: Etiopiere våget nå å kritisere styret. Særlig landets studenter, hvorav mange hadde studert i Moskva og var påvirket av kommunistiske idealer, raste mot regimets undertrykkelse av befolkningen.
Samtidig kjempet keiseren med den konservative adelen, som i provinsene motsatte seg ethvert forsøk på å gjennomføre landreformer som kunne løfte bygdebefolkningen ut av fattigdom.

En storslått bankett ble stablet på beina da Elizabeth 2. og prins Philip besøkte Haile Selassie i Addis Abeba i 1965.
Selassie anklaget frustrert sine maktesløse ministre: «Dere er utnevnt til å ta avgjørelser. Vi sier til dere: Situasjonen kan ikke fortsette!»
I Eritrea brøt det ut væpnet kamp for frihet med støtte fra Kina. Selassie avsatte landets selvstyreregjering, oppløste føderasjonen og annekterte landet som Etiopias 14. provins den 15. november 1962.
Mismodig overlot Selassie deretter innenrikspolitikken til sin statsminister, Aklilu Habte-Wold, for i stedet å konsentrere seg om den internasjonale scenen.
En strategi som på ingen måte løste problemene på hjemmefronten.
Katastrofe sjokkerer verden
Fra slutten av 1960-tallet strømmet bølger av sinte studenter gjennom gatene i Addis Abeba. Studentene krevde at samfunnet skulle omformes etter marxist-leninistiske idealer, og de hadde flere voldelige sammenstøt med politiet.
Stemningen i landet ble ytterligere høyspent av at både militæret og politiet var misfornøyd med lønnen. Selassie hevet betalingen en smule for å dempe uroen, men de store reformene uteble.
Den aldrende Haile Selassie tok faktisk ikke et eneste skritt for å utpeke sin etterfølger. Usikkerheten fikk amerikanerne til å redusere støtten til det etiopiske styret betydelig – de fryktet for investeringene sine dersom landet havnet i en borgerkrig.
Samtidig skapte høye oljepriser på begynnelsen av 1970-tallet en internasjonal økonomisk krise, som også nådde Etiopia. Prisene på importerte varer eksploderte, det samme gjorde arbeidsledigheten.
Midt i det hele fikk verden vite – i en BBC-dokumentar i 1973 – at en sultkatastrofe av hittil usette proporsjoner herjet i Etiopia.

Gjennom en BBC-dokumentar i 1973 fikk Vestens befolkninger kjennskap til hungersnøden som herjet i Etiopia.
TV-bildene fra Wollo- og Tigray-provinsene viste spedbarn med oppblåste mage og fluer som kravlet rundt øynene. Tragedien utløste hasteinnsamlinger over hele verden.
BBC anslo at 200 000 hadde dødd i løpet av et år. Ekspertene har siden vært uenige om antallet – og om hvorvidt Haile Selassie kjente til katastrofen, eller om han hadde mistet overblikket i en slik grad at han ikke oppdaget den før de nødlidende begynte å strømme til hovedstaden.
Katastrofen tiltrakk seg verdenspressen, og Selassie – uvant med kritiske spørsmål – svarte irritert på en italiensk journalists spørsmål om demokrati i Etiopia:
«Demokrati – hva har det brakt verden? Har menn blitt bedre? Har folk blitt lykkeligere? Illusjoner. Illusjoner.»
Haile Selassies fremtoning skadet ryktet hans, og populariteten hans avtok, mens grepet hans om makten ble svekket.
Haile Selassies fall
Haile Selassies fall
Krisen kulminerte i februar 1974 da den galopperende inflasjonen plutselig tok et nytt sprang oppover. Det brøt ut opptøyer i hovedstaden, og fem mennesker døde.
Addis Abebas gater fløt av pamfletter der forskjellige grupper krevde forandringer, og i mars brøt det ut streiker og demonstrasjoner over hele landet. Demonstrantene forlangte demokratiske rettigheter – og mer lønn.
I juni ble det dannet en komité av offiserer i hæren, en ansiktsløs gruppe uten leder – kalt derg (komiteen). I ukene som fulgte, forsvant den ene etter den andre av Selassies ministre på mystisk vis. De offisielle mediene, nå kontrollert av dergen, snakket om «et korstog mot korrupsjon».
Utover sommeren ble hovedstaden fylt med stridsvogner, lastebiler og jeeper smykket med dergens slagord: «Etiopia først».
Den 12. september satte de ti navnløse derg-offiserene «Hans keiserlige majestet Haile Selassie 1., den seirende løve fra Juda-stammen, kongenes konge og Guds utvalgte» i husarrest – først i hærens hovedkvarter, deretter i palasset.
Tidslinje for Haile Selassie og Etiopia

Når det skulle tas bilder, opptrådte Haile Selassie gjerne i full militæruniform med tallrike ordener.
Etiopia er plaget av uroligheter
Etiopia har som mange andre land i Afrika kjempet med ustabilitet, diktatorer og blodige militærregimer etter andre verdenskrig. I dag er landet på papiret et demokrati.
1941: Haile Selassie beseirer Mussolini
Keiser Selassie vinner verdens anerkjennelse da han fordriver Mussolini fra Etiopia. Under sin regjeringstid bygger han opp blant annet Organisasjonen for afrikansk enhet og annekterer Eritrea. Moderniseringen av landet mislykkes.
1974: Militærjunta tar makten
En marxist-leninistisk militærjunta kalt derg (komiteen) avsetter Haile Selassie og tar makten i Etiopia. Året etter avskaffer juntaen monarkiet og myrder den detroniserte keiser Selassie.
1977: Politiske motstandere myrdes
Oberstløytnant Mengistu Haile Mariam blir dergens leder. Han tvangskollektiviserer jordbruket og eliminerer sine politiske motstandere gjennom en utrenskning kjent som Qey Shibir – «den røde terroren». Dødstallet er ukjent, men minst ti tusen mennesker blir henrettet uten rettssak.
1977: Fidel Castro sender soldater
Somalia invaderer Etiopias Ogaden-region. Takket være massiv støtte fra Sovjetunionen – som leverer militært utstyr til en verdi av 1 milliard dollar – og 12 000 cubanske soldater sendt av Fidel Castro lykkes det dergen å beseire den somaliske invasjonshæren.
1983–1985: Befolkningen dør av sult
Den verste hungersnøden på 100 år rammer Etiopia. Mellom 300 000 og 1,2 millioner etiopiere dør. Ifølge Human Rights Watch skyldtes over halvparten av dødsfallene regimets «menneskerettighetsbrudd, som fikk hungersnøden til å komme tidligere, ramme hardere og vare lenger enn det ellers ville ha vært tilfellet».
1987–: Militærregime mister makten
Mengistu legger ned dergen i 1987 og omdøper landet til Den demokratiske folkerepublikken Etiopia. Tre år senere slutter det vaklende sovjetregimet å støtte Mengitsu, og uten Kremls hjelp kollapser styret hans året etter. Etiopia avholder i dag frie valg, men plages fortsatt av etniske konflikter og militær uro.
Resten av keiserfamilien havnet i Addis Abebas beryktede Kerchele-fengsel – også kjent som Alem Bekagne, som kan oversettes med «Jeg har fått nok av denne verden».
Et knapt år senere, den 28. august 1975, bekjentgjorde etiopiske medier at den 83 år gamle eks-keiseren hadde avgått med døden dagen før. Offisielt hadde komplikasjoner i forbindelse med en prostataoperasjon tatt livet av ham.
Selassies lege dementert raskt den fortellingen. Operasjonen hadde riktignok funnet sted, men mange måneder tidligere og helt uten komplikasjoner, forklarte han. Haile Selassie var ved god helse de siste månedene, fastslo legen.
Siden den gang har det dukket opp dokumenter med ordren om drapet på Haile Selassie.
I 1992 ble knoklene hans funnet – støpt ned i et toalettgulv hos lederen av dergen. To år senere dømte en etiopisk domstol flere tidligere offiserer skyldige i å ha kvalt den en gang så urørlige Haile Selassie i sengen hans.