Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvor snerpet var Victoria?

Utad forkynte dronningen en streng kjønnsmoral. Privat ble erotikken langt fra gjemt bort.

MediaJet

Viktoriatidens England oppfattes gjerne som veldig snerpet, og samfunnet var da også veldig puritansk. Bare det å omtale et nakent bein ble ansett for dristig. Takt og tone forlangte også at bøker av mannlige og kvinnelige forfattere bare fikk stå ved siden av hverandre hvis de var gift.

Men på denne tiden begynte også leger å studere kvinnenes orgasme, og det ble solgt millioner av erotiske romaner og noveller.

Utad forkynte dronning Victoria en streng moral, men selv tegnet hun nakne menn.

© Wikimedia Commons

Dronning Victoria hadde selv ingenting imot erotikk. Hun tegnet og samlet nakenstudier av menn – og forærte til og med sin mann en tegning på fødsels­dagen hans.

Likevel gikk hun inn for en streng moral når det gjaldt kjønns­livet, først og fremst fordi hennes løsslupne forgjengeres liv og levnet hadde lært henne at altfor åpenlyse seksuelle utskeielser undergravde respekten for kronen og adelen.

Oppfatningen av dronningen – og hele perioden – som strengt puritansk er farget av en lang rekke forfattere som i begynnelsen av det tjuende århundre skrev de første bøkene om Viktoriatidens engelske samfunn.

Mange av dem, ikke minst Lytton Strachey, forfatteren av Eminent Victorians (1918), overdrev for en stor del samfunnets strenghet. Og denne forståelsen har holdt seg helt frem til i dag.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul