Allan Warren
Prins Charles

Hvorfor har den britiske kronprinsen tittelen prins av Wales?

I over 700 år har den britiske kronprinsen hatt den kongelige tittelen som prins av Wales – et faktum som mange walisere i dag er svært utilfredse med.

Den første britiske kronprinsen fikk tittelen «prins av Wales» i 1301. Siden den gang har det vært en tradisjon at de fremtidige kongene av England – og senere Storbritannia – har hatt tittelen prins av Wales.

Tradisjonen begynte da kong Edvard 1. av England erobret Wales og fikk henrettet den siste innfødte prinsen av Wales, David 3., i 1283.

Deretter endret han Wales’ grunnlov slik at kongeriket ble omgjort til et fyrstedømme under engelsk overherredømme. Den ledige tittelen som prins tildelte han sønnen Edvard 2.

Knapt 100 år senere prøvde waliserne å ta tittelen tilbake da den adelige Owain Glyndŵr ble kronet til prins i år 1400.

Owain satte i gang et opprør mot engelskmennene og fikk kontroll over store deler av Wales. I 1409 ble han imidlertid tvunget til å flykte opp i de walisiske fjellene, hvorfra han fortsatte å angripe engelskmennene til han døde i 1416.

LES OGSÅ: Paparazzo-sverm fanger lady Diana i dødsøyeblikket

Prins Charles

Charles 3. måtte tilbringe over 64 år som prins av Wales før han omsider ble konge av Storbritannia.

© Allan Warren

Waliserne vil avskaffe tittelen som prins av Wales

Når en prins av Wales blir kronet til konge, skal han formelt utnevne sin eldste sønn som den nye prinsen av Wales. Det skjedde senest 9. september 2022, da Charles 3. utnevnte sønnen William til prins av Wales.

Selv om tittelen har tilhørt det engelske og senere det britiske kongehuset i over 700 år, synes mange walisere det er vanskelig å forsone seg med at en av deres kongelige titler igjen har gått til en engelskmann.

Etter utnevnelsen av William har derfor nesten 40 000 walisere skrevet under på at de vil ha tittelen avskaffet. I tillegg har grevskapstyret i grevskapet Gwynedd besluttet å oppfordre kongehuset til å oppheve tittelen.