Det Norske Kongehus
Kong Harald 5. av Norge.

Kong Harald 5. av Norge: «Hva kan jeg gjøre for deg?»

Han flyktet fra nazistene som barn, kjempet mot hele kongeriket for å få kvinnen han elsket, og viet livet sitt til alltid å være i øyehøyde med folket. Kom enda nærmere en allerede tilgjengelig konge.

Det var med bekymret mine at Norges kong Harald 5. talte til sine landsmenn under den tradisjonelle nyttårstalen den siste kvelden i 2022.

Klimakrise, Russlands invasjon av Ukraina og et økende antall flyktninger i Europa var bare noen av utfordringene Norge og resten av Europa sto overfor ved inngangen til det nye året.

Men det var ingen grunn til fortvilelse, slo den da 84 år gamle kongen fast. Empati, medmenneskelighet og fellesskap kjennetegner det norske folk og har alltid vært et bolverk mot alle slags kriser og ondskap, sa Harald.

«Jeg tror på å snakke sammen. Å ta seg tid til å prøve å forstå – og tro på det beste i hverandre. Det kan være slitsomt, men det er verdt innsatsen i lengden. På den måten kan vi bevare og styrke det Norge vi har bygget sammen», sa Harald og avsluttet med en bønn til nordmennene:

«Alle kan bidra til å styrke det Norge vi har bygget sammen: ved å erkjenne at vi trenger hverandre – både i verden og i hverdagen. Ved å se opp. Og ved å spørre: Hva kan jeg gjøre for deg?»

Hva kan jeg gjøre for deg?

Spørsmålet «Hva kan jeg gjøre for deg?» har vært sentralt i Harald 5.s virke som Norges konge.

Da Harald ble kronet i Nidarosdomen i Trondheim den 17. januar 1991, gjorde han sin fars og bestefars valgspråk til sitt eget: «Alt for Norge».

Helt siden da har den norske kongen gitt alt til sitt fedreland og bestrebet seg på å være i øyehøyde med sitt folk.

«Han har vært en svært medfølende konge gjennom sine taler – han har tatt for seg mobbing, selvmord, barn som har hatt en ødelagt barndom, og har gitt et kongelig klapp på skulderen til mange. Han er noe så sjeldent som en beskjeden person i en konges opphøyde stilling. Jeg tror dette er nøkkelen til å forstå hans suksess», uttalte forfatter og journalist Harald Stanghelle i forbindelse med Harald 5.s 85-årsdag 21. februar 2022.

Harald 5. har alltid prioritert å møte det norske folk ansikt til ansikt og har gjennom sin regjeringstid uttalt seg lidenskapelig for åpenhet, toleranse og inkludering.

Norges samlingssymbol

Den norske kongefamilien.

Den norske kongefamilien samlet i anledning kong Haralds 80-års fødselsdag.

© Shutterstock

Stilen hans har modernisert det norske kongehuset og gjort den – i noens øyne – anakronistiske institusjonen relevant for den norske befolkningen – for eldre så vel som nye generasjoner.

En meningsmåling fra 2022 viste 81 prosent oppslutning om det norske monarkiet. Blant de 16–20 år gamle nordmennene var oppslutningen nesten like høy (76 prosent).

Da Harald 5. holdt en tale i anledning sitt 25-årsjubileum som konge i 2016, slo han navnet sitt fast som hele Norges samlende symbol som ønsker alle mennesker velkommen med åpne armer.

«Nordmenn er enslige, skilt, barnefamilier og gamle ektepar. Nordmenn er jenter som er glade i jenter, gutter som er glade i gutter, og jenter og gutter som er glade i hverandre. Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting. Nordmenn liker Grieg og Kygo, Hellbillies og Kari Bremnes. Norge er oss», sa han.

Kong Harald 5. i korte trekk

Harald 5. i hhv. 1956 og 1944.

Prins Harald i 1956 og 1944.

© Det norske kongehus

Harald og familien flyktet fra nazistene

Den norske kongefamilien vender hjem fra eksil under andre verdenskrig.

Den norske kongefamilien vender hjem fra eksil i juni 1945 etter andre verdenskrig om bord på «HMS Norfolk». Den regjerende kong Haakon er i svart uniform. Hans sønn, kronprins Olav, står ved hans side med en barett på hodet. Norges nåværende konge, Harald, ses aller fremst i bildet.

© Public domain

Harald 5.s liv startet dramatisk.

Den senere kongen var bare et par år gammel da andre verdenskrig brøt ut og den norske kongefamilien måtte flykte i eksil med den tyske krigsmakten i hælene.

For å øke kongefamiliens sjanser for å overleve delte familien seg under flukten. Kongen og kronprins Olav ble i Norge, mens kronprinsessen og de tre barna flyktet til Sverige.

Herfra reiste Harald og hans to søstre sammen med sin mor til USA, hvor de bosatte seg i Washington D.C. frem til Tysklands kapitulasjon i 1945, da kongefamilien ble gjenforent i Norge.

Harald Hårfagre.

Harald er et dynastisk kongenavn i Norge – etter den første norske kongen, Harald Hårfagre. På bildet får Harald Hårfagre overdratt kongeriket fra sin far, Halvdan Svarte. Illustrasjon fra et islandsk manuskript fra 1300-tallet (Flateyjarbók).

© Public domain

Norges unge monarki er i virkeligheten eldgammelt

Hemmelige kjærester

Prins Haralds plass i historiebøkene var sikret ham fra fødselen av. Han skulle bli den første norske kongen som ble født i landet siden Olav 4. i 1370.

Men det var nære på at Harald 5. aldri hadde besteget tronen.

Kongeparet: Harald og Sonja.

Kong Harald 5. og dronning Sonja kunne i 2021 feire 30-årsjubileum som Norges kongepar. Da de traff hverandre i slutten av 1950-årene, holdt de forholdet hemmelig for omverdenen fordi Sonja ikke var av kongelig blod.

© Jørgen Gomnæs/Det kongelige hoff

Som tenåring ble han nemlig hodestups forelsket i kjøpmannsdatteren Sonja Haraldsen. Kong Olav nektet sønnen sin å gifte seg med Sonja fordi hun ikke var av kongelig blod.

Kronprinsen og Sonja Haraldsen levde derfor som hemmelige kjærester i ni år.

Først da Harald ga faren beskjed om at han ville forbli ugift – og dermed ikke føre familien videre – hvis han ikke kunne få Sonja, ga kong Olav etter.

Den 29. august 1968 kunne Harald endelig sette en ring på sin elskede i Oslos domkirke.

Kong Haralds beste sitater

Harald 5. holder tale i NRK etter terroren på Utøya.

Harald 5. holder tale i norsk fjernsyn den 23. juli 2011 etter terroren på Utøya.

© NRK/YouTube

Norges konge er en glimrende taler og er kjent for å mestre alt fra morsomme onelinere til bevegende visdomsord. Vi har samlet noen av Harald 5.s gullkorn gjennom tidene:

Ved den årlige stortingsmiddagen i 2012

«Jeg må innrømme at jeg har lest boken (om kona, dronning Sonja, red.) med stor interesse. Endelig begynner jeg å forstå kvinnen som har betydd så mye for meg, og som jeg har levd sammen med så lenge. Noen vil kanskje bemerke at det var da sannelig på tide. Men noen av oss menn er kanskje litt langsomme.»

Nyttårstalen i 2008

«Vi er alle ansvarlige for at vi selv og våre medmennesker kan leve verdige liv. Dette ansvaret er ikke noe vi får – det er noe vi tar.»

Fra den årlige stortingsmiddagen i 2008

«Det sies at visdom kommer med alderen. Min erfaring er at alderen ofte kan komme helt alene også!»

Nyttårstalen i 2019

«Av og til er ikke livet til å holde ut. For enkelte blir det så mørkt at ingenting hjelper. Ikke engang kjærligheten til sine aller nærmeste. Noen ser ingen annen utvei enn å forlate livet. De som står igjen, må leve videre. Fattigere – uten den de var glad i.»

(Talen ble holdt kort etter at Haralds svigersønn Ari Behn begikk selvmord, red.).

Svigersønn er amerikansk sjaman

Kongeparet har vært sammen siden. Og med sitt sterke samfunnsengasjement og store kunnskap om kunst og kultur har dronning Sonja spilt en like stor rolle i moderniseringen av Norges kongehus som ektemannen.

Sammen har de barna kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise.

Prinsessen har skapt en del kontroverser i Norge opp gjennom årene. I 2002 frasa hun seg apanasjen og tittelen «kongelig høyhet» slik at hun kunne drive sitt eget firma.

I dag utgjør hun et par med den selvutnevnte amerikanske sjamanen Durek Verrett.

Sjamanen har blant annet hevdet at han kan kurere kreft og forutse terrorhandlinger. Under koronakrisen påsto han at en spesiell medaljong kurerte ham for koronaviruset.

Kritikken av Märtha Louise – og spesielt kjæresten – vokste i befolkningen, og i 2022 tok kongehuset konsekvensen og meddelte at prinsessen «på nåværende tidspunkt ikke skal utføre offisielle oppgaver for kongehuset».

Prinsessetittelen bærer hun midlertid fortsatt. Som Harald 5. forklarte:

«Hun er vår datter, og det vil hun fortsette å være, og derfor er hun prinsesse Märtha Louise.»

Fra naziflukt til jungelutflukt – kongens liv i bilder

Dronning Sonja i bunad og kong Harald.

Dronning Sonja (i norsk nasjonaldrakt) og kong Harald 5. holdt hagefest for 1500 gjester i Slottsparken i Oslo i 2016.

© Det Norske Kongehus/Sven Gj. Gjeruldsen

I sitt lange liv har Norges konge opplevd litt av hvert. Han har vært på flukt fra nazistene, vært på utflukt til Amazonas, vunnet VM- og EM-gull i seiling og kjempet mot sin egen far for å få lov til å gifte seg med kvinnen han elsket.

Harald av Norge som soldat mellom 1955 og 1957.
© Wikimedia Commons

Harald mister sin mor 17 år gammel

Kronprinsesse Märtha holder sin nyfødte sønn prins Harald, som ble født 21. februar 1937. Hun dør av leverkreft 5. april 1954, 53 år gammel. Harald er da 17 år. «Det var et hus i sorg, og jeg måtte stort sett bearbeide det selv. Det var ingen å snakke med om det (...) det gjorde man ikke den gang», minnes han mange år senere i samtaleboken «Kongen forteller».

Harald av Norge som soldat mellom 1955 og 1957.
© Wikimedia Commons

Harald er både militærmann og bokorm

Kronprins Harald går på befalsskole og krigsskole på slutten av 1950-tallet. Deretter reiser han til England for å studere historie, økonomi og samfunnsfag ved Balliol College i Oxford (1960–1962). Ved siden av studiene dyrker Harald seilsport og vinner flere EM- og VM-titler og deltar til og med i et par olympiske leker.

Kong Harald 5.s bryllup med kjøpmannsdatteren Sonja.
© Wikimedia Commons

Harald og Sonja blir gift

Oslos domkirke er fylt til bristepunktet da kronprins Harald endelig blir viet til sitt hjertes prinsesse Sonja Haraldsen den 29. august 1968. Paret har i smug vært kjærester i ni år, før Haralds far, kong Olav, godkjenner sønnens ekteskap med kjøpmannsdatteren Sonja.

Harald og Sonja besøker Utøya.
© Simen Sund/Det kongelige hoff

Kongepar minnes ofrene ved Utøya

Kongeparet besøker minnesmerket Lysningen på Utøya på tiårsdagen for terrorangrepet. Harald 5. får ros for å samle det norske folk etter terrorangrepet og sier i sin tale til nasjonen: «Det er når vår nasjon settes på prøve, at det norske folks styrke, samhold og mot blir tydelig.»

Harald 5. i regnskogen i Amazonas.
© Rainforest Foundation Norway / ISA Brazil

Harald 5. i jungelen

I 2013 får friluftsentusiast Harald 5. et av sine største ønsker oppfylt da han besøker en indianerstamme i Amazonas-regnskogen i Sør-Amerika. Her forteller indianerstammens sjaman, Davi Kopenawa, den norske kongen om hvordan indianerne jakter og skaffer mat fra regnskogen.

Olympisk seiler

Mens datteren fremstår stadig mer i utakt med virkeligheten – i tillegg til forholdet til den verdensfjerne Durek Verrrett har Märtha Louise åpent fortalt at hun har overnaturlige evner og kan snakke med engler – står faren fortsatt urokkelig på det norske grunnfjellet.

Harald 5. er et stort friluftsmenneske, en ivrig jeger og elsker å seile.

I sine unge år vant han både VM og EM i seiling, og han deltok også flere ganger i OL.

Kjærligheten til seilsporten har holdt seg, og sommeren 2022 deltok den 85 år gamle kongen i VM i seiling for åttemetersbåter, hvor han var skipper på båten Sira.

Sammen med resten av mannskapet på Sira fikk Harald 10. plass.

Alderens utfordringer

Harald 5. har imidlertid vært nødt til å sette seiling og friluftsliv på vent i flere omganger på grunn av sykdom.

I 2003 ble han operert for blærekreft.

To år senere fikk han satt inn en kunstig hjerteklaff på grunn av hjertesykdommen subvalvulær aortastenose, og i årene 2017, 2020, 2022 og 2023 har kongen vært innlagt på sykehus med virusinfeksjoner.

Skavankene holder imidlertid ikke Harald 5. tilbake. Han reiser fortsatt ut i verden og ut blant sine medborgere i bestrebelsene på å leve opp til både sitt offisielle motto – «Alt for Norge» – og det uoffisielle:

«Hva kan jeg gjøre for deg?»