Kongelige elskerinner var fritt vilt
En ekte konge har elskerinner – det vet alle i 1600-tallets Europa. Men rollen som kongelig elskerinne er krevende. Hun skal behage kongen døgnet rundt, overskygge rivalinner og unngå å hisse på seg dronningen. Dessuten gjelder det å kare til seg mens man kan, for kongens gunst er flyktig.

Der var rift om en omgang på de kongelige lakener, for den rojale gunsten ga kontante fordeler.
Det er søndag kveld 31. januar 1685, og Karl 2., konge over England, Skottland og Irland, iler gjennom slottet Whitehall ved Themsen i London. Kongens cocker spaniel- hunder løper ivrig foran – de kan ruten Karl tilbakelegger nesten hver kveld.
På veien passerer kongen sin dronning Katarinas gemakker, men henne har han mistet all interesse for etter at hun har vist seg ute av stand til å gi ham en levedyktig arving.
I slottets østfløy når Karl bestemmelsesstedet, elskerinnen Louises overdådige gemakker – kanskje de mest prangende på hele slottet. Tre ganger har kongen bygd om fløyen for å gjøre elskerinnen fornøyd.
Louise, som har tittelen hertuginne av Portsmouth, tilbringer dagene i sitt jordiske paradis med å vente på kongen, omgitt av kammerpiker som sørger for at hun alltid er strålende vakker og klar til hans besøk.
Denne kvelden har Louise selskap av en rekke hoffolk og to av kongens tidligere favorittelskerinner, Barbara Palmer og Hortense Mancini. Rommet er ladet med erotiske allianser, spunnet på kryss og tvers.
Selv Karls elskerinner glemmer til tider å være tro mot kongen, og Hortense og Barbara har tidligere vært forvist fra hoffet på grunn av sine eskapader – men er tatt til nåde igjen av kongen, som alltid selv holder mer enn én elskerinnes seng varm.
Kongens gudfryktige embetsmann John Evelyn har et ærend i gemakkene, og beskriver, som så ofte før, den kongelige tøylesløsheten i dagboken sin:
«Jeg glemmer aldri den ubeskrivelige profanitet og luksus, gambling og alle slags forderv og fullstendige forglemmelse av Gud (selv om det var søndag kveld). Kongen satt og lekte med sine konkubiner, en fransk gutt sang kjærlighetssanger, og 20 hoffolk og andre fordervede personer satt rundt et spillebord. Det var en scene av den ytterste forfengelighet, som de sikkert trodde aldri ville ta slutt».
Men kveldene med lystig lek slutter her. Neste dag blir Karl syk, og før uken er omme, dør han og etterlater seg tolv utenomekteskapelige barn og ingen arvinger. Til det siste tenker kongen på sine elskerinner og hvisker til sin bror:
«Vær snill mot Portsmouth, og la ikke stakkars Nelly sulte».