Public domain

Legendarisk engelsk konge gikk i dameklær

Alfred den store reddet England fra vikingene og er senere blitt hyllet med flere statuer. En av dem viser seg å ha en overraskende feminin underkropp.

I hagen ved Trinity Church i London står en statue av den engelske krigerkongen Alfred den store, som på slutten av 800-tallet beseiret vikingene.

Under en nylig restaurering av statuen gjorde eksperter en overraskende oppdagelse. Det viste seg at krigerkongens nederste halvdel var feminin.

Frem til nå har britene trodd at statuen stammet fra middelalderen, men nå viser den seg å være et sammensatt verk med ca. 1900 år på baken. Overkroppen ble til på 1700-tallet, mens resten er betydelig eldre. For 300 år siden valgte billedhuggeren nemlig å gjenbruke underkroppen på en romersk statue fra keiser Hadrians tid (117-138 e.Kr.).

Kunstnerens valg falt på et – muligens ødelagt – mesterverk som viste en del av gudinnen Minerva.

Underkroppen på kong Alfreds statue viste seg å være betydelig eldre enn ekspertene hadde trodd.

© Chris McKenna

Londons eldste statue ble enda eldre

Analysene avdekket at den øvre delen er fremstilt av en kunstig steinmasse som var populær i England på slutten av 1700-tallet. Steinmassen er en blanding av terrakotta, leire, glass og ulike silikater. Den opprinnelige statuen fra Hadrians tid ble derimot hugget ut av et stort stykke kalkstein.

Minerva-statuen antas opprinnelig å ha vært tre meter høy. Ifølge arkeologer fra Heritage of London Trust har det krevd betydelig dyktighet å få den kunstige steinmassen til å passe perfekt sammen med Minervas underkropp - og nettopp derfor har ingen lagt merke til det før nå.