Marie-Antoinettes smykker solgt for rekordbeløp

Noen av Marie-Antoinettes fineste smykker er for første gang solgt på auksjon. Én kjøper har blant annet gitt rundt en kvart million for et perleanheng.

Marie-Antoinettes smykkekolleksjon var legendarisk og sannsynligvis den mest verdifulle i verden da hun levde.

En samling på ti smykker som har tilhørt den franske dronning Marie-Antoinette, er solgt for en samlet pris på rundt 300 millioner kroner på auksjonshuset Sotheby’s i Genève.

Det klart dyreste smykket på auksjonen var et stort, dråpeformet perleanheng som ble gjenstand for en omfattende budkrig. Anhenget ble solgt til en sum av 250 millioner kroner - mer enn 20 ganger høyere enn vurderingen på 8-12 millioner. Dermed er det også tidenes dyreste perle, opplyser auksjonshuset.

Dronning med X-faktor

"Vi har sett Marie-Antoinette-faktoren gjøre seg gjeldende. Ingen annen dronning er mer berømt for sin kjærlighet til smykker. Og hennes personlige skatter, perler og diamanter som overlevde historisk tumulter, har fanget samleres interesse fra hele verden", sier Daniella Mascetti, som er auksjonshusets europeiske sjef for smykker.

Fikk smuglet smykkene ut før henrettelsen

Marie-Antoinette var kjent for sin luksuriøse og ekstravagante livsstil, som overgikk selv de kongelige hun omga seg med. I likhet med sin mann Louis 16. ble hun henrettet i giljotinen under Den franske revolusjon.

Før henrettelsen greide hun å få smuglet sine mest verdifulle smykker til hjemlandet Østerrike. Herfra endte de hos den italienske adelsslekten Bourbon-Parma, der de har gått i arv siden. Smykkene har derfor aldri tidligere vært til salgs, og mange av dem har ikke sett offentlighetens lys på mer enn 200 år.