Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Marie-Antoinettes smykkekolleksjon var legendarisk og sannsynligvis den mest verdifulle i verden da hun levde.

Samfunn - Kongelige

Marie-Antoinettes smykker solgt for rekordbeløp

Noen av Marie-Antoinettes fineste smykker er for første gang solgt på auksjon. Én kjøper har blant annet gitt rundt en kvart million for et perleanheng.

En samling på ti smykker som har tilhørt den franske dronning Marie-Antoinette, er solgt for en samlet pris på rundt 300 millioner kroner på auksjonshuset Sotheby’s i Genève.

Det klart dyreste smykket på auksjonen var et stort, dråpeformet perleanheng som ble gjenstand for en omfattende budkrig. Anhenget ble solgt til en sum av 250 millioner kroner - mer enn 20 ganger høyere enn vurderingen på 8-12 millioner. Dermed er det også tidenes dyreste perle, opplyser auksjonshuset.

Dronning med X-faktor

"Vi har sett Marie-Antoinette-faktoren gjøre seg gjeldende. Ingen annen dronning er mer berømt for sin kjærlighet til smykker. Og hennes personlige skatter, perler og diamanter som overlevde historisk tumulter, har fanget samleres interesse fra hele verden", sier Daniella Mascetti, som er auksjonshusets europeiske sjef for smykker.

Fikk smuglet smykkene ut før henrettelsen

Marie-Antoinette var kjent for sin luksuriøse og ekstravagante livsstil, som overgikk selv de kongelige hun omga seg med. I likhet med sin mann Louis 16. ble hun henrettet i giljotinen under Den franske revolusjon.

Før henrettelsen greide hun å få smuglet sine mest verdifulle smykker til hjemlandet Østerrike. Herfra endte de hos den italienske adelsslekten Bourbon-Parma, der de har gått i arv siden. Smykkene har derfor aldri tidligere vært til salgs, og mange av dem har ikke sett offentlighetens lys på mer enn 200 år.

Les også:

The month of January: Rich man's banquet
Kongelige

Kongens merkeligste tjenere: Prylegutt og rumpetørker

8 minutter
Kongelige

5 sinnssyke regenter

6 minutter
Hertugen og hertuginden af Windsor
Kongelige

Affære tvang Englands konge av tronen

27 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul