Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Prinsesse Diana i sentrum for fotografene

Prinsesse Diana: Den siste dagen

Et år etter skilsmissen fra prins Charles har prinsesse Diana forelsket seg igjen. Milliardærsønnen Dodi Fayed planlegger å fri til henne i august 1997, men paparazzoer sender paret på vill flukt gjennom gatene i Paris.

Shutterstock/Getty Images

Den svarte Mercedesen raser gjennom sentrum av Paris i en fart av 100 km/t. Farten presser Diana og kjæresten hennes, Dodi Fayed, tilbake i setet. Ved siden av sjåføren Henri Paul spenner livvakten Trevor Rees-Jones engstelig sikkerhetsbeltet.

Sjåføren kaster et raskt blikk i bakspeilet for å se om han har ristet av seg paparazzoene. Med gasspedalen fortsatt i bunn styrer han bilen ned i tunnelen under Place de l’Alma.

Plutselig mister Mercedesen veigrepet. Henri Paul holder hardt om rattet mens han forgjeves kjemper for å gjenvinne kontrollen. 23 minutter over midnatt den 31. august 1997 hamrer bilen inn i veggen på høyre side av tunnelen.

Bilen slynges over veibanene, rammer en betongpilar med et øredøvende smell og snurrer 180 grader rundt. Så blir den stående stille. I det sammenkrøllete karosseriet senker det seg en illevarslende stillhet.

Prinsesse Dianas bilvrak

Før de tauer bort den svarte Mercedesen, gransker det franske politiet bilen som Diana forulykket i bare timer tidligere.

© Jerome Delay/AP/Ritzau Scanpix

Mens Diana kjemper for livet, nærmer paparazzoer på motorsykler seg ulykkesstedet. Hele dagen har de jaktet på den fraskilte prinsessen av England, nå har de endelig sjansen til å komme på skuddhold med sine kameraer.

Prinsesse Dianas og Dodis forsmak på helvete

Ni timer tidligere: Diana er verdens mest fotograferte kvinne, men i disse dager når mediehysteriet nye høyder. Prinsessen har nettopp innledet et forhold til milliardærsønnen Dodi Fayed. I Fayed-familiens private Gulfstream-fly lander paret i Paris.

Kameraer knipser nonstop da Diana og Dodi stiger ut av privatflyet på Le Bourget-flyplassen nord for Paris.

“De beistene lar oss aldri i fred”, hveser den 42 år gamle egyptiske milliardærsønnen.

“Du er nødt til å venne deg til det, darling”, prøver Diana å berolige ham – og vinker tålmodig til kobbelet på rundt 20 fotografer som har samlet seg nær rullebanen.

Prinsesse Dianas bryllupsdag

Prinsesse Diana og prins Charles kommer ut av Saint Paul’s Cathedral som nygifte sommeren 1981.

© Anwar Hussein/Getty Images

Prinsesse Dianas eventyr endte som et mareritt

Prinsesse Diana var bare 20 år gammel da hun ble britenes og halve verdens yndling. Men prinsen på den hvite hesten og de eventyrlige slottene var ingen garanti for lykke.

Lady Diana Spencer ble gift med den 13 år eldre prinsen Charles sommeren 1981. Bryllupet var overdådig og ble holdt i Londons St. Paul's Cathedral. 750 millioner TV-seere fulgte med da den ukjente adelskvinnen ga sitt ja til Storbritannias kronprins.

Seerne var svimeslått over den vakre bruden og hennes perlebesatte, champagnefargede kjole med et nesten åtte meter langt slep.

Sjenert og rødmende ble Diana fra første stund "folkets prinsesse", fordi hun med sin umiddelbare måte å være på, sitt engasjement og sitt blikk for de svake brøt med hoffets stive former.

Diana fødte sønnene William og Henry (Harry), og selv om hun betraktet morsrollen som sin viktigste, brukte hun sin popularitet til å rette oppmerksomheten mot over 100 merkesaker - bl.a. kampanjer mot landminer og stigmatiseringen av hiv-smittede.

Ekteskapet med Charles ble formørket av spiseforstyrrelser og utroskap. I 1996 forlot hun prinsen. Men til tross for skilsmissen forble Diana kongehusets mest elskede medlem.

Målrettet geleider Dodis livvakt Trevor Rees-Jones paret bort til en svart Mercedes 600, som står parkert få meter fra flyet. Bak den står en mørkegrønn Range Rover med Henri Paul bak rattet. Paul er visesikkerhetssjef på Paris' eksklusive Hotel Ritz, som eies av Dodis steinrike far, forretningsmannen Mohamed al-Fayed.

For Henri Paul består dagens første oppgave i å frakte kjæresteparets mange kofferter inn til byen. Da de to bilene kommer ut på motorveien få minutter senere, har de en hale av paparazzoer bak seg.

"Gi gass, kjør fra dem", beordrer Dodi Fayed sjåføren.

Glupske fotografer jager paret

Kl. 15.25: For paparazzoene står formuer på spill: Aviser i hele verden betaler rundhåndet for et blinkskudd av det celebre paret. I biler og på motorsykler jakter fotografene på Diana og Dodi.

24 år gamle Romuald Rat sitter bakpå en Honda-motorsykkel med Stéphane Darmon ved styret. Mens Darmon forsøker å innhente den svarte Mercedesen, fyrer Rat løs med kameraet sitt i håp om et blinkskudd som kan forgylle livet hans.

Prinsesse Diana: “Vi var tre i det ekteskapet.”

En italiensk paparazzo ved navn Mario Brenna har nettopp blitt millionær på et kornete bilde av Diana og Dodi i het omfavnelse. "The Kiss", som Brennas sensasjonelle fotografi har blitt døpt, har ryddet avisforsidene, og Rat satser på å gjøre ham kunsten etter.

Romuald Rat jager den svarte Mercedesen i et kobbel på åtte paparazzoer. Forfølgerne sikksakker hasardiøst gjennom den tette ferietrafikken i et forsøk på å komme så nær som mulig.

En av fotografene kjører forbi bilen med Diana i en fart på 140 km/t, trekker inn foran bilen og bremser deretter brått. Nå har Rat sjansen. Den livsfarlige manøveren tvinger Mercedesen til å bremse opp, og Rat og de andre paparazzoene kan trekke opp på siden av bilen og knipse løs.

Prinsesse Diana slapper av på Ritz

Kl. 16.30: Dodi har vist Diana rundt i farens luksuspalass Villa Windsor i Boulogneskogen, og de to ankommer nå Hotel Ritz i sentrum av Paris. Sjåføren kjører paret til bakinngangen, der de mottas av hotellsjefen.

Diana og Dodi eskorteres opp til Ritz’ Imperial Suite, som er hotellets fineste og mest overdådige leilighet.

Prinsesse Diana går forbi fotograf

En britisk politibetjent holder ivrige fotografer tilbake den 12. juli 1996 – dagen da Dianas skilsmisse fra prins Charles ble offentliggjort.

© Getty Images

Da døren til den 218 m2 store suiten har lukket seg bak paret, stiler Diana rett mot balkongdøren og trekker fra de tunge gardinene. Hun kikker ned på Place Vendôme, der en flokk fotografer suger hardt på sigarettene sine mens de uhemmet stirrer opp mot suiten.

Egentlig skulle Diana ha vært ute og kjøpt gaver til sine to sønner – 15 år gamle William og 12 år gamle Harry – i en av butikkene på Champs-Élysées, men hun dropper planen og ber en av hotellets ansatte om å ta seg av innkjøpene.

Etter en lang dag på farten er både Diana og Dodi slitne. De slapper av, skåler i champagne og snakker i telefon med venner og familie fra hvert sitt værelse i suiten.

Diana ringer bl.a. til vennen Richard Kay, som er journalist i tabloidavisen Daily Mail.

"Jeg er overlykkelig", betror hun Kay og legger til at hun vil trekke seg fra rampelyset i november og droppe veldedighetsarbeidet. I stedet vil hun slå seg til ro med Dodi.

“Da kan jeg leve som jeg alltid har drømt om. Ikke som et ikon, men som en privatperson", forklarer hun.

Diana har tidligere betalt en høy pris for mediesirkuset som konstant omgir henne. Ikke alle menn er parat til å leve i det rampelyset som prinsessen hele tiden befinner seg i.

Prinsesse Diana hungret etter kjærlighet

Diana betegnet sitt ekteskap med prins Charles som ulykkelig. Allerede før separasjonen i 1992 og skilsmissen fire år senere søkte hun ekte kjærlighet hos andre menn.

Tross sine beroligende ord til Dodi føler også Diana at paparazzoene gjør livet hennes til et helvete. Under rettssaken mot en spesielt hensynsløs paparazzo i 1996 uttalte hun:

“Jeg er fange i mitt eget hjem. Hvis denne sjikaneringen ikke tøyles, frykter jeg at den vil skade helsen min permanent. Tiltalte har kjørt så nær bilen min at vi noen ganger har kollidert."

Men paparazzoer rundt om i verden viser ingen nåde. Sladreblader med nye bilder av Diana blir revet bort av sensasjonshungrige lesere, så det er store summer å tjene for fotografene.

Dodi kjøper forlovelsesring til prinsesse Diana

Kl. 18.00: Mens Diana er hos frisøren i hotellets skjønnhetssalong, sender kjæresten bud på livvakten Trevor Rees-Jones. Dodi har et presserende ærend i en juvelerbutikk bare ett minutts gange fra Ritz, men av frykt for å bli beleiret av fotografer insisterer han på å bli kjørt de 100 meterne til juveleren.

På forhånd har milliardærsønnen bestilt en ring hos juveleren Alberto Repossi, som viser frem smykket: En ring av hvitt gull med en sekskantet smaragd omkranset av fire trekantede diamanter og med inskripsjonen Dis-moi Oui (“Si ja til meg”).

Hotel Ritz i Paris

Hotel Ritz i Paris var eid av Dodis steinrike far, Mohamed Al-Fayed, som også eide det fornemme stormagasinet Harrods i London.

© Shutterstock

Dodi roser smykket, men idet gullsmeden legger den ca. 170.000 kroner dyre ringen i en lilla fløyelseske, blir Dodis blikk fanget av en annen ring.

"Kanskje hun vil like denne bedre", spekulerer han og holder den funklende ringen opp mot lyset.

“Er det ok hvis jeg tar begge? Så kan hun bestemme selv", spør Dodi.

Dodi har tidligere den sommeren forlovet seg med den amerikanske fotomodellen Kelly Fisher, som han skulle feire et overdådig bryllup med i august. Men skjebnen har spent bein for denne planen: I juli inviterer faren prinsesse Diana og hennes to sønner på ferie i familiens sommerpalass i St. Tropez i Frankrike, og etter det har tingene skjedd fort.

Dodi og Diana har beveget seg i de samme jetsetkretsene og har kjent hverandre overfladisk i årevis, men ferien har virvlet dem inn i en het romanse – et forhold som Dodi akter å besegle med en ring.

Tilbake i suiten kaster Dodi et vurderende blikk på smykkene og bestemmer seg for kun å beholde ringen han har bestilt. Han stikker esken i lommen og ber hotellsjefen om å returnere den andre.

Sjåføren heller i seg piller

Kl. 19: Diana og Dodi forsøker å snike seg ut via hotellets bakinngang for å dra til hans 10-roms luksusleilighet, men fotografene har lurt dem og står klar. Henri Paul betrakter alt oppstyret fra fortauet og ser paret kjøre av gårde fulgt av livvaktenes Range Rover.

Da bilen med Diana og Dodi har forsvunnet rundt hjørnet, kikker den 41 år gamle Henri Paul på klokken. Den er 19.05, og han bestemmer seg for å ta kvelden.

Før Henri Paul forlater sin arbeidsplass, ber han avløseren sin om å ringe dersom Diana og Dodi mot formodning skulle vende tilbake til hotellet i løpet av kvelden. Så setter han seg inn i sin svarte Austin Mini og kjører hjem til leiligheten sin.

Prinsesse Dianas sjåfør

Diana speider engstelig ut gjennom bakruten etter forfølgerne på veien fra Hotel Ritz. Sjåførens ansiktsuttrykk står i skjærende kontrast til den trykkende stemningen i bilen.

© Jacques Langevin/AFP/Ritzau Scanpix

Ungkaren Henri Paul har tatt flysertifikat og bruker mesteparten av sin sparsomme fritid på å spille flysimulatorspill. Som ung drømte han om å bli pilot i flyvåpenet, men synet hans er for dårlig. Nå lever og ånder han for jobben som visesikkerhetssjef på Ritz og sjåfør for hotellets VIP-kunder. Han går ingen steder uten mobiltelefonen, og hotellet kan kontakte ham døgnet rundt.

Henri Paul lider i perioder av depresjon og alkoholisme. Som han pleier sluker Paul ved 20-tiden den dosen av Prozac- og Tiapridal-tabletter som legen hans har foreskrevet mot svartsyn og avhengighet.

Han tar et bad, barberer seg og ringer deretter hotellet for å finne ut om det er noe nytt om Diana og Dodis planer. Hotellet forklarer at ingen ennå vet om paret har tenkt seg tilbake til Ritz.

Dodi avlyser middagen med prinsesse Diana

Kl. 22: Diana og Dodi har sett for seg en romantisk middag på den trendy Michelin-restauranten Benoit Paris. Men livvaktene frykter at paret ikke vil få et øyeblikks fred, og anbefaler i stedet paret å innta måltidet i Hotel Ritz’ restaurant L’Espadon.

Dodi og Diana blir omringet av fotografer i samme øyeblikk som de trer ut på plassen foran Dodis leilighet ved Triumfbuen.

“De er noen beist.”
Prinsesse Diana idet hun ser de mange paparazzoene foran Dodis bolig.

"Dette har gått for langt! Det er jo helt vanvittig med alle disse paparazzoene", gisper Dodi da han er vel på plass i baksetet av den ventende Mercedesen.

"Ja, de er noen beist", istemmer Diana og kikker ut på fotografene som knapt viker da bilen setter seg i bevegelse.

Paparazzoene følger etter bilen på motorsyklene sine, og parisere som går aftenstur, presser seg skremt inn mot husveggene for ikke å bli truffet av de brølende maskinene som skrenser opp på fortauet for å komme tett innpå Mercedesen.

Da Diana og Fayed ankommer Ritz kl. 21.52, blir de møtt av en mottakelseskomité på ytterligere 20 paparazzoer som stikker linsene sine helt opp i ansiktet på de glamorøse hotellgjestene.

Diana, uformelt kledd i hvite bukser og svart blazer, løper til hotellets svingdør – tett fulgt av Dodi og Rees-Jones.

De setter kursen mot restauranten, der Diana bestiller en omelett med asparges og sopp til forrett og sjøtunge med grønnsaker i tempura til hovedrett. Dodi nøyer seg med grillet piggvar og ber dessuten servitøren om en flaske Taittinger-champagne.

Men et par gjester i restauranten vekker hans mistanke. På gulvet ved bordet deres står det noen store plastposer, og Dodi frykter at gjestene er forkledde paparazzoer som skjuler kameraene sine i posene. Han innser at planen om en romantisk kveld har gått helt og fullt i vasken.

"Vær vennlig og bring maten til suiten vår", ber han servitøren og haster med Diana opp til de mer private gemakkene.

Sjåføren erter

Kl. 22.07: Alarmert av sin underordnede kjører Henri Paul atter inn på arbeid. Overvåkingskameraer avslører hans fomlende forsøk på å parkere bilen selv om det er rikelig med plass.

Etter å ha travet hvileløst rundt i foyeren og tatt trappene opp til annen etasje og bort til døren til Imperial Suite adskillige ganger, søker Henri Paul inn i hotellbaren Vendôme.

VIDEO: Paparazzoer jaktet på Diana til sjøs

Her sitter Rees-Jones og en annen livvakt og spiser mens en pianist spiller Elton John-numre. Henri Paul bestiller en Ricard – en tradisjonell fransk snaps med anissmak – og en halv time etter enda en.

Han virker en smule oppkavet og kjederøyker sigarer. Et par ganger smetter Paul ut foran hotellet for å sjekke situasjonen. Paparazzoene holder standhaftig ut, men Paul ler av dem.

"Dere får oss ikke i kveld. Dere trenger ikke engang forsøke”, spotter han.

Noen minutter senere stikker han hodet ut igjen.

"Om ti minutter", lover han fotografene og rekker ti fingre i været.

Dodi vil lure fotografene

Søndag den 31. august kl. 0.18: Hotel Ritz er fortsatt beleiret av ca. 30 paparazzoer som kjemper aggressivt om en plass foran hovedinngangen. Dodi har klekket ut en plan som skal sørge for at han og Diana slipper ubemerket unna.

Den svarte Mercedesen og Range Roveren som paret og deres assistenter har benyttet i løpet av dagen, kjører opp foran hovedinngangen for å tiltrekke seg paparazzoenes oppmerksomhet. Imens vil paret snike seg ut bakveien sammen med en livvakt og kjøre av gårde i en leid Mercedes 280 S med Henri Paul ved rattet.

Firkløver pløyde gjennom Paris i 100 km/t.

Prinsesse Diana ble kjørt i døden i baksetet på en svart Mercedes. Fartsgrensen i franske byer var bare 50 km/t., men sjåføren kjørte dobbelt så fort. Inne i bilen befant det seg fire personer, bare én – livvakten – overlevde ulykken.

"La oss komme av sted", oppmuntrer livvakten Trevor Rees-Jones og geleider Diana og Dodi ut av inngangen bak. Klokken er 0.18.

Paret glir inn i baksetet på den svarte bilen, mens livvakten setter seg i passasjersetet. Fra førersetet stikker Henri Paul hodet ut av bilvinduet og roper ertende til en håndfull paparazzoer som ikke har latt seg lokke i Fayeds felle.

"Dere får oss ikke denne gangen", hoverer han før han trykker gasspedalen i bånn.

Vanvittig ferd ender tragisk

Kl. 0.23: Med medisiner og alkohol i blodet og i rundt 100 km/t. – dobbelt så fort som tillatt – styrer Henri Paul rutinert gjennom hovedstaden med kurs mot Dodis leilighet, tett forfulgt av en liten skare paparazzoer.

Diana kikker nervøst ut gjennom bakruten for å holde øye med fotografene, som når nesten opp på siden av bilen idet den stopper for rødt lys. Henri Paul speeder opp i et forsøk på å riste av seg fotografene før lyset rekker å skifte til grønt.

Han svinger til høyre inn på firefeltsveien som går parallelt med Seinen, og fortsetter i retning Place de l’Alma-tunnelen mens han hyppig kikker i bakspeilet.

Hemmelig agent i Paris
© Shutterstock

Ble Diana myrdet av etterretningstjenesten?

Dianas død var ikke en ulykke, hevder en rekke konspirasjonsteorier. Ifølge den mest kjente ble hun myrdet av britiske agenter på ordre fra kongehuset.

Teori: Kongehuset sto bak ulykken
Dodis far, den i dag 92 år gamle Mohamed al-Fayed, hevder at dødsulykken var arrangert, og at dronningens gemal, prins Philip, sto bak. Hoffet ville ifølge den egyptiske milliardæren ikke risikere at Diana giftet seg med en muslim, som dermed ville bli stefar til tronfølgeren William.

Teori: Diana var gravid
Et seiglivet rykte hevdet å vite at Diana var gravid med Dodi Fayed, og at det vanærede britiske kongehuset hadde sendt etterretningstjenesten til Paris. Her allierte innsatsstyrken seg angivelig med Henri Paul. Britiske rettsmedisinere som obduserte Diana, avviser blankt at hun var gravid da hun døde.

Teori: Hvit Fiat var skyld i ulykken
Ifølge øyenvitner streifet en hvit Fiat Uno kort før ulykken den Mercedesen som Diana og Dodi kjørte i. Politiet har aldri funnet bilen, men konspirasjonsteoriens tilhengere tror britiske agenter brukte Fiaten til å blokkere veien med. Havarieksperter avviser at en liten Uno kunne ha avsporet den tonntunge Mercedesen.

Bak på en motorsykkel forsøker fotografen Romuald Rat å holde tritt med bilen, men den legger stadig mer avstand til sine forfølgere. Ved innkjørselen til Pont d’Alma-tunnelen mister Henri Paul plutselig kontrollen. Mercedesen hamrer inn i tunnelveggen i 105 km/t, slynges over på motsatt side og treffer en betongstøtte.

Henri Paul og Dodi blir drept på stedet, mens Rees-Jones er hardt skadet og henger halvveis ut av det sammenkrøllete bilvraket. Bak ham sitter Diana fastklemt med haken presset ned mot brystet.

De første på ulykkesstedet er paparazzoene, bl.a. Rat. Han hopper av motorsykkelen og nærmer seg sjokkert den smadrede bilen med de lemlestede kroppene. Snart knipser både han og de andre løs med kameraene.

Prinsesse Diana stønner av smerte

Kl. 0.26 dukker legen Frédéric Mailliez opp. Han har helt tilfeldig kjørt gjennom tunnelen og vurderer det slik at Diana har størst sjanse for å overleve. Han konsentrerer seg om å redde henne mens han venter på den tilkalte ambulansen.

Diana er delvis ved bevissthet og stønner og jamrer av smerte.

Hotel Ritz Paris' beliggenhet i Paris

1) Hotel Ritz

Kl. 0.20 forsøker Diana og Dodi Fayed å snike seg ut av Hotel Ritz’ bakdør. Paret setter seg inn i baksetet på en svart Mercedes for å kjøre til Dodis leilighet. Henri Paul er sjåfør, og ved hans side sitter livvakten Trevor Rees-Jones.

Shutterstock
Dodi Fayeds hjem i Paris på kart

2) Dodi vil fri i hjemmet sitt

Diana og Dodi akter å tilbringe feriens siste natt i Fayeds 10-roms luksusleilighet ved Triumfbuen. Her har Dodi gjemt forlovelsesringen og vil fri til prinsessen.

Shutterstock
Stedet hvor prinsesse Dianas bilulykke skjedde på kart

3) Ulykke under bakken

I et forsøk på å riste av seg fotografene presser Dianas sjåfør gassen i bånn og kommer flere ganger opp i over 100 km/t. Inne i tunnelen under Place de l’Alma mister han kontrollen over bilen og hamrer inn i tunnelens 13. betongsøyle.

Shutterstock
Hospitalet Pitié Salpétrière beliggenhet i Paris

4) Legene kan intet stille opp

Diana ankommer Pitié-Salpétrière-sykehuset i ambulanse kl. 2.06, der legene straks opererer henne. Kl. 3.45 må legene gi opp forsøket på å redde henne.

Shutterstock

Først etter en knapp time lykkes det redningsfolkene å få skåret Diana fri, og da ambulansen ankommer Pitié Salpétrière-sykehuset kl. 2.06, har hun hatt hjertestopp flere ganger. Bevisstløs blir hun fraktet opp til operasjonssalen der kirurgene konstaterer en voldsom blødning i brysthulen og et faretruende lavt blodtrykk.

“Det er ikke mer vi kan gjøre”
Bruno Riou, fransk overlege.

Legene kjemper for å redde den døende kvinnen i over halvannen time, men kl. 3.45 erkjenner overlege Bruno Riou at alt håp er ute.

“Det er ikke mer vi kan gjøre”, slår han fast og kobler fra hjerte-lunge-maskinen. Et kvarter senere, kl. 4, erklærer Riou offisielt den 36 år gamle Diana for død.

Blomster foran Buckingham Palace

Titusener av sørgende la blomster foran Buckingham Palace etter nyheten om Dianas død.

© Getty Images

Kongehusets kulde rystet britene

Ved nyheten om Dianas død ble britene lammet av sorg og sjokk som utviklet seg til sinne over kongehuset. Onde tunger hevdet at dronning Elizabeth ikke felte en eneste tåre. På samme måte vakte det furore at både prins Charles og dronningen nektet å uttale seg offentlig om Dianas død.

Tabloidpressen harselerte over at dronningen ikke lot flagget vaie på halv stang over Buckingham Palace. Ifølge protokollen kunne imidlertid bare flagget heises når dronningen var til stede, og ved Dianas død oppholdt hun seg i Skottland.

"Hvor er dronningen vår? Hvor er flagget hennes?" spurte avisen The Sun.

Over en million buketter ble lagt foran Kensington Palace, Dianas residens i London, og foran Buckingham Palace i dagene etter ulykken. Først fem dager etter ulykken vendte Elizabeth – hardt presset av folkestemningen – hjem til Buckingham Palace.

Her holdt hun en tale til nasjonen på direktesendt TV og uttrykte sin sorg over tapet av Diana, som den svartkledde monarken kalte et "unikt og begavet menneske".

På ulykkesstedet anholder fransk politi syv paparazzoer, heriblant Romuald Rat, og konfiskerer filmrullene deres. Ingen av de fremkalte bildene viste dog ulykken i tunnelen, og politiet konkluderte siden med at fotografene ikke hadde vært til stede da bilen forulykket. De syv ble derfor frikjent for medvirkning til tragedien.

Obduksjonen av Henri Paul avslørte at sjåføren hadde kjørt med en promille på 1,75 – over tre ganger det tillatte i Frankrike. Ifølge politiet bar Paul alene skylden for den tragiske ulykken.

Som den eneste overlevde livvakten Trevor Rees-Jones. Han hadde flere brudd i ansiktet, og han har fortsatt ingen erindring om ulykken.

LES MER OM PRINSESSE DIANA
Andrew Morton: Diana: Her True Story: In Her Own Words. Simon & Schuster, 2017
Christopher Andersen: The Day Diana Died, William Morrow; First Edition, First Printing, 1998

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul