1. Prins Philips nazistiske familie
1930: Prins Philips lykkelige barndom i Paris ender når han er bare åtte år gammel. Hans mor er blitt tvangsinnlagt på en sinnssykeanstalt, og faren flytter sammen med sin elskerinne i Monaco. Philips nærmeste familie er nå hans fire søstre, som alle nærer varme følelser for Tyskland.
I desember 1930 ringer kirkeklokkene for den yngste av Philips storesøstre. Den bare 16 år gamle prinsesse Sophie blir viet til Christoph, som er prins av Hessen.
I løpet av det neste halvannet året gifter Philips tre øvrige storesøstre seg også inn i gamle tyske fyrstefamilier.

Prins Philip så sine tre søstre i oktober 1947, kort før han ble gift. Men de kunne ikke komme til bryllupet.
Allerede i 1931 melder Christoph av Hessen seg inn i nazipartiet, der han blir oberführer i det paramilitære SS-korpset og leder av Hermann Görings topphemmelige etterretningstjeneste.
Christoph ses også privat med Göring, og da toppnazisten i 1935 inviterer til sitt eget bryllup, sitter Sophie til bords med brudeparet og selveste Adolf Hitler.
I sine memoarer forklarer hun at den tyske føreren var en “sjarmerende og intuitivt beskjeden mann”. Da Sophie og Christoph får en sønn to år senere, gir de ham navnet Karl Adolf. Også to av Philips andre søstre, Cecilie og Margarita, melder seg inn i nazipartiet sammen med sine ektemenn.
I 1937 omkommer søsteren Cecilie, hennes mann og deres tre små barn i en tragisk flyulykke. Under begravelsen i Tyskland går den 16 år gamle prins Philip bak kistene omgitt av menn i naziuniformer.

Da hans storesøster Cecilie døde i en flystyrt, gikk Philip forrest i begravelsesfølget. Ved hans side var bl.a. en SS-offiser, og rundt ham sto heilende tyskere.
Philip kjemper på britisk side under 2. verdenskrig, men historiene om hans families tette bånd til nazismen forfølger ham gjennom hele livet. Da Philip i 1947 forlover seg med den britiske kronprinsessen Elizabeth, finner britisk presse frem historien om begravelsen i 1937.
En meningsmåling samme år viser at 40 prosent av britene er imot bryllupet. Prinsen blir derfor tvunget til å bryte kontakten med mesteparten av sin familie, og ingen av søstrene blir invitert til det kongelige bryllupet.
2. Politikere vil kaste ut den “rojale parasitten”
1976: Dronningens lillesøster, prinsesse Margaret, har vært kongehusets frekke, glamorøse medlem som har festet seg gjennom Londons svingende 1960-tall. Men nå er festen over for Margaret.

Elizabeth og hennes lillesøster Margaret kunne nesten ikke være mer forskjellig. Margaret elsket å feste og pleide omgang med tidens største stjerner, bl.a. Mick Jagger fra The Rolling Stones.
Den 45 år gamle prinsesse Margaret har dratt på kjærlighetsferie med sin unge elsker, Roddy Llewellyn. De to møttes tilfeldig på en fest, og nå nyter de livet og hverandre på øya Mustique i Det karibiske hav. Margaret tror seg i fred for pressen på den private rikmannsøya og bader ubekymret med Roddy i det krystallblå vannet.
Noen hundre meter unna følger fotograf Anwar Hussein de to elskende gjennom sin lange telelinse. Bildene blir publisert i tabloidavisen News of the World i februar 1976, og det engelske kongehuset lammes av en ny skandale.

Bildene av Margaret og hennes elsker Roddy Llewellyn sjokkerer britene.
Britene visste antakelig godt at prinsessens ekteskap med lord Snowdon ikke var lykkelig. Og i årevis har man sett gjennom fingrene med hennes fester, flørting og store alkoholforbruk. Men med den avslørende forsiden er bunnen nådd.
Kritikken kommer også fra medlemmer av det britiske underhuset.
- Når hun har så liten respekt for skattebetalerne at hun flyr til Mustique, bør hun ikke forvente at landets arbeidere skal betale for det, tordner Labour-parlamentarikeren Willie Hamilton fra Skottland.
“Prinsessen er en parasitt. Hun burde overhodet ikke motta noen penger.” Parlamentsmedlem Dennis Canavan fra partiet Labour.
Partifellen Dennis Canavan stemmer i:
"Prinsessen er en parasitt. Hun burde overhodet ikke motta noen penger.”
Dronning Elizabeth kaller Margaret hjem fra Mustique. Noen måneder senere sender hoffet ut en pressemelding om at Margaret og lord Snowdon skal separeres. Ekteskapet har tatt uopprettelig skade, og paret skilles som de første kongelige siden 1901.
Etter det blir det ganske stille om Margaret. I sine siste leveår er hun plaget av sykdom og konsekvensene av alkohol og røyking. Hun dør i 2002.
3. Kusiner ble gjemt vekk
1987: Alle – også den nærmeste familien – har tilsynelatende glemt dronningens to kusiner, som i 1941 ble gjemt unna på et hjem for mentalt utviklingshemmede.
"Dronningens kusine låst inne på galehus", står det med store typer på forsiden av den britiske tabloidavisen The Sun 6. april 1987. Overskriften er ledsaget av et bilde av en skremt, ynkelig utseende kvinne.
Stakkaren på bildet er Elizabeths kusine Katherine Bowes-Lyon, som offisielt har vært død i mer enn 20 år. I virkeligheten har hun blitt anbrakt på Royal Earlswood Hospital, et hjem for psykisk utviklingshemmede.
Tabloidavisen har funnet ut at Katherine ble gjemt unna på sykehuset så langt tilbake som i 1941, kort tid etter at Elizabeths mor – født Elizabeth Bowes-Lyon – hadde blitt dronning.
Snart viser det seg endog at Katherines seks år eldre søster Nerissa også har vært innlagt på sykehus det meste av livet og har dødd helt ubemerket året før.
Under begravelsen til Nerissa dukket bare et par av sykehusets ansatte opp – ingen fra den kongelige familien eller fra Bowes-Lyon-slekten. Graven som dronningens avdøde kusine lå i, var bare markert med et plastskilt som anga etternavnet og nummeret på graven.

Bare et lite plastkors prydet gravstedet til Nerissa Bowes-Lyon ved Royal Earlswood Hospital.
Avsløringene kommer som et sjokk for offentligheten, for Bowes-Lyon-familien har selv opplyst at Nerissa og Katherine hadde dødd i henholdsvis 1940 og 1961.
Kongehuset har aldri offisielt kommentert hvorfor de to søstrene plutselig ble som slettet fra familiehistorien. Men noen historikere mistenker at dronningmoren sto bak avgjørelsen av frykt for offentligheten. Hvis det skulle komme ut at det var to psykisk syke medlemmer i hennes familie, kunne tilliten til den kongelige forplantningsevnen kanskje bli skadelidende.
4. “Jeg vil være din tampong”
1992: Charles og Dianas samliv har aldri vært lykkelig, og ryktene svirrer om kronprinsens affære med Camilla Parker Bowles. Med offentliggjøringen av en ytterst privat telefonsamtale kan intet lenger holdes hemmelig.
Charles: “Åh, stopp! Jeg vil røre ved deg over det hele, opp og ned, inn og ut … Særlig inn og ut.”
Camilla: “Åh, det er akkurat hva jeg trenger nå.”
Charles: “Er det? ... Åh Gud. Jeg skulle bare bo i dine bukser eller lignende. Det ville vært mye enklere!”
Camilla: “Hva skulle du være i så fall? Et par truser? Åh, du vil komme tilbake som et par truser.”
Charles: “Eller – Gud forby det – en Tampax. Det ville være typisk!”
Camilla: “Du er en komplett idiot! Åh, for en vidunderlig idé.”
Den intime samtalen fant sted den 18. desember 1989 og ble på mystisk vis tatt opp, muligens av den britiske etterretningstjenesten MI5.
Tre år senere blir opptaket lekket, og britiske aviser fyller forsidene med ordet “Camillagate”.

Charles og Camilla ble gift i 2005. De hadde da kjent hverandre i 34 år.
Journalister beleirer umiddelbart Camilla Parker Bowles' hjem. Da hun hører om båndopptaket, utbryter hun: “Jeg kan ikke tro det, jeg kan ikke tro det. Jeg må snakke med mannen min. Han er på vei hjem.” Så lukker hun døren og drar ut telefonkontakten.
Samtalen vekker avsky blant befolkningen. Tenk at landets fremtidige konge har en langvarig affære med en gift kvinne.
Charles' rykte er fullstendig ødelagt, og i en meningsmåling svarer bare én av tre briter at Charles er egnet som konge av Storbritannia. En måned etter "Camillagate" blir kronprinsparets separasjon kunngjort.

Fotografer og journalister fra hele verden følger det britiske kongehuset, og flere hundre møter opp under store begivenheter.
Sladderbladene lever av kongehuset – og omvendt
Britisk presse er kjent for å gå langt over streken i sin jakt på nyheter om kongehuset. Undercover-journalister setter opp feller, paparazzoer ligger på lur, og bilder av antatte elskere og ordlyden i avlyttede samtaler gjengis utilslørt i spaltene.
Men kongehusets hele eksistens er basert på støtte i folket, så den kongelige familien har utviklet et komplisert forhold til pressen som på samme tid er både fiende og venn som familiemedlemmene kan bruke for å få ut alle de "gode" nyhetene.
I et intervju med den amerikanske talkshow-verten Oprah Winfrey i 2021 kunne prins Harry avsløre at kongehusets mediestrategi kalles "den usynlige kontrakten".
Strategien innebærer at kongehusets medlemmer har hver sin yndlingsjournalist som ikke bare får eksklusive nyheter, men også blir invitert på dyre middager og på annen måte kommer inn bak fasaden.
Til gjengjeld kan de kongelige være sikre på at disse journalistene skriver gode og ukritiske historier.
5. TV-intervju utløser Dianas skilsmisse
1995: Prins Charles og prinsesse Diana har vært separert i tre år. Adskillige rykter i pressen gjør at Diana nå vil gi sin versjon av historien. Hun gjør det under et åpenhjertig intervju med BBC.
Den 20. november får 22 millioner briter synkront hakeslepp da en velformulert og synlig sårbar Diana forteller om livet i verdens mest omdiskuterte ekteskap i TV-programmet "Panorama".
“Vel, vi var tre i det forholdet, så det var litt fullt”, forteller Diana om kronprinsens åpenlyse forhold til Camilla Parker Bowles. Diana innrømmer også sin egen utroskap med James Hewitt – “som jeg var forelsket i”.
Hun holder intet tilbake under det 54 minutter lange intervjuet og forteller bl.a. åpent om sin fødselsdepresjon etter at hun hadde født prins William.
Depresjonen betydde at mange i kronprinsparets omgangskrets betraktet henne som psykisk ustabil, noe som ifølge Diana førte til at hun utviklet bulimi og begynte å gjøre skade på seg selv.
Se Diana avsløre hemmelighetene om sitt dårlige ekteskap
Diana forteller også nøkternt om Charles, som hun ikke tror vil passe som konge.
"Fordi jeg kjenner hans karakter, tror jeg toppjobben – som jeg kaller det – vil være enormt begrensende for ham, og jeg vet ikke om han vil klare å tilpasse seg, ,sier Diana.
Intervjuet er enda en bombe under kongehuset og ganske uhørt på grunn av den bramfrie tonen. Britenes mulige fremtidige dronning sitter på TV og avslører alt som skjer bak fasaden.
Sendingen blir da også for mye for dronning Elizabeth, som ber paret om å skille seg.

Dianas avsløringer til BBC ble straks forsidestoff i engelsk presse.
Men skandalene rundt intervjuet stoppet ikke der. I 2020 kom det frem at journalisten Martin Bashir hadde presset Diana til å stille opp vha. forfalskede kontoutdrag og konstruerte rykter.
Han overbeviste henne om at historien under alle omstendigheter ville komme ut, og at hun derfor like godt kunne fortelle sannheten selv.
6. Fergie selger møter med prins Andrew
2010: Sarah Ferguson og prins Andrew blir skilt i 1996, men er fortsatt på god fot. Siden skilsmissen har Ferguson, bedre kjent som “Fergie”, dog hatt konstant dårlig økonomi, og i 2009 er hun nesten konkurs. Men så får hertuginnen en idé. Hun vil selge tilgang til kongehuset.

Sarah Ferguson har slitt med gjeld i mange år, til tross for at hun har tjent gode penger som barnebokforfatter.
"500 000 pund til meg åpner dører", sier Fergie til en privat forretningsmann mens hendene hennes understreker budskapet.
"Vil det være prins Andrew?" spør forretningsmannen.
"Ja."
"Er det en avtale?"
"Ja."
Hertuginnen og forretningsmannen gir hverandre hånden på den lyssky avtalen, og som en form for depositum mottar Sarah 40 000 pund i kontanter. Hun har ingen anelse om at forretningsmannen i virkeligheten er en undercover-journalist fra avisen News of The World, og at hele seansen blir filmet.
Den 23. mai 2010 blir videoen lagt ut på avisens hjemmeside under overskriften: "Fergie selger Andy".
“Jeg har virkelig vondt av henne.” Sarah Ferguson om seg selv.
Et par dager senere vrir Fergie seg i gjestestolen hos talkshow-verten Oprah Winfrey. Oprah spiller av opptaket for henne. Den forfjamsede Fergies første reaksjon er å omtale seg selv i tredjeperson og gjenta: “Jeg har virkelig vondt av henne.”
Desperat prøver hun å forklare situasjonen: Fyll, dumskap og ikke minst økonomisk desperasjon er bakgrunnen. Andre ganger svarer hun: “For å være helt ærlig, så vet jeg det faktisk ikke.”
Se Fergie bli tatt i korrupsjon foran skjult kamera
Hoffets eneste reaksjon er å melde at prins Andrew ikke har noe som helst kjennskap til at hans ekskone forsøker å selge møter med ham.
I 2018 saksøkte Fergie avisen News of The World for tap av inntekt på 40 millioner pund som følge av avsløringen, men hun oppga søksmålet året etter.

I 1993, da Elizabeth akkurat hadde gjennomlevd et av sine verste år, fikk hun prøve en av den britiske hærens nye rifler.
Kongehuset har overlevd alt
De utallige skandaløse historiene har ikke rokket mye ved kongehusets popularitet. Især dronning Elizabeth har æren for at engelskmennene massivt støtter monarkiet.
Folkets oppslutning om monarkiet er nesten helt uavhengig av hvilke skandaler som blir offentliggjort om kongehuset i britisk presse. Meningsmålingsinstituttet Ipsos MORI har i perioden 1993 til 2016 jevnlig spurt britene: "Foretrekker du at Storbritannia blir en republikk eller forblir et monarki?"
Til tross for kongehusets mange store skandaler viser målingene at støtten til monarkiet stort sett ligger konstant på rundt 75 prosent.
De gode meningsmålingene kan først og fremst tilskrives den nærmest plettfrie dronning Elizabeth. Til tross for familiens problemer har Elizabeth vært det øverste symbolet på en verdig monark i nesten 70 år.
Meningsmålinger viser også gang på gang at hun er kongehusets ubetinget mest populære medlem. I en meningsmåling fra 2021 oppga 76 prosent av britene at de hadde et positivt syn på Elizabeth.
Prins William ligger på andreplass med en oppbakking på 72 prosent, mens prins Andrew er den minst populære med bare 10 prosent.



1993
Oppslutningen om monarkiet er overraskende lav. Det skyldes trolig det foregående året, som dronningen selv beskrev som sitt “annus horribilis” – forferdelige år.
Ulykkene veltet inn over kongehuset og omhandlet både prins Andrews og prins Charles’ separasjoner samt prinsesse Annes skilsmisse.
2005
Da prins Charles endelig ble gift med Camilla Parker Bowles etter 30 års vennskap, falt oppslutningen om monarkiet igjen til et lavpunkt. Den britiske befolkningen var ikke spesielt begeistret ved tanken på at Camilla, symbolet på mange års utroskap, skulle bli den neste dronningen.
2012
Dronning Elizabeth er navet i det britiske monarkiet. I 2012 feirer hun sitt 60-års regjeringsjubileum ved å reise land og rike rundt, og britene er ekstatiske. 80 pst. av befolkningen støtter monarkiet.
7. Andrew anklages for sex med mindreårig
2019: Anklager om seksuell utnyttelse av mindreårige jenter rammer den amerikanske rikmannen Jeffrey Epstein. Snart viser det seg at Epsteins venner også har vært sammen med jentene, blant dem den britiske prinsen Andrew.
Året er 2001. Det banker på den røde døren inn til huset i nærheten av Hyde Park i London. Inn trer prins Andrew, som skal besøke to gode venner – den amerikanske rikmannen Jeffrey Epstein og hans partner Ghislaine Maxwell. De har også den 17 år gamle Virginia Roberts på besøk.
De fire drikker te, spiser kjeks og snakker litt om Andrews døtre. Stemningen er avslappet, og Ghislaine spør Andrew om hvor gammel han tror Virginia er.
"17 år", svarer prinsen. Alle fire ler hjertelig mens Ghislaine bemerker at Virginia snart er for gammel for Jeffrey.
Om kvelden drar kvartetten til en nattklubb, der det blir tydelig at Andrew er interessert i Virginia. Da de kommer tilbake til huset, går prinsen og jenta inn på soverommet.

Prins Andrew med armen rundt den 17 år gamle Virginia. Ghislaine Maxwell står til høyre.
18 år senere – i juli 2019 – blir Epstein arrestert og siktet for sex med mindreårige samt trafficking (sexhandel).
Virginia, som i mellomtiden har giftet seg og har etternavnet Giuffre, er et av vitnene i saken. I hennes vitneforklaring står det at hun har blitt lånt ut til flere fremtredende personer, deriblant prins Andrew.
Rikmannen møter imidlertid aldri for en dommer. Han begår selvmord i sin fengselscelle.
I september 2019 forteller Virginia sin historie til amerikanske NBC News. Nå kommer det frem at hun har hatt sex med prins Andrew flere ganger, bl.a. på Epsteins private karibiske øy.
“Jeg kan ikke huske at jeg noen gang har møtt den kvinnen. Slett ikke.” Prins Andrew om Virginia Giuffres anklager.
Kort etter tar prinsen til motmæle på BBC. Prinsen forsøker å så tvil om anklagen og nedtone vennskapet med Epstein. Han slår dessuten fast at “jeg kan ikke huske at jeg noen gang har møtt den kvinnen. Slett ikke".
Men Virginia gir ikke opp og forteller i et langt BBC-intervju i detalj om hvordan hun har blitt misbrukt. Kort tid etter intervjuet blir prinsen fratatt sin apanasje, sin patronasje og sine offisielle plikter. I august 2021 saksøker Virginia Giuffre prinsen for voldtekt.
Skandalen ender imidlertid ikke i en rettssak fordi prins Andrew inngår et forlik med Virginia Guiffre i januar 2022. Hvor stort beløp prinsen overfører til Guiffre i forbindelse med forliket, blir ikke avslørt.