Sprø trend: Britiske kvinner øvde seg på å halte på kongelig vis

Moteluner er ikke noe nytt. Før i tiden imiterte alle de kongelige – på godt og vondt. På 1800-tallet fikk en dansk prinsesses handikap britene til å gå amok i spesialsko med en innebygd skavank.

Alexandra, britenes dronning

Alexandra ble dronning av Storbritannia i 1901 da ektemannen arvet tronen.

© National Library of Norway/Wikimedia Commons & Shutterstock

Den britiske kongefamilien har alltid skapt mote.

Da dronning Victoria giftet seg i hvitt i 1840, ville alle etter henne gifte seg i hvit brudekjole. Etter at Victorias ektemann gikk bort i 1861, gjorde hennes langvarige sorg det moderne for enker å gå i svart i fire år. Men galskapen stopper ikke der.

Selv kongelige funksjonshemminger kunne skape mote, og på 1860-tallet fikk en dansk prinsesse britiske overklassekvinner til å halte moteriktig.

Alexandra av Danmark kom til England i 1863 for å gifte seg med dronning Victorias eldste sønn, Edvard. Den 18 år gamle prinsessen ble av mange sett på som et friskt pust i det stivnede britiske kongehuset.

Dansken ble populær for sin direkte væremåte, og hun dannet raskt mote for kvinnene i den britiske overklassen, på samme måte som blant annet prinsesse Diana gjorde det langt senere.

Alexandra bar for eksempel ofte tettsittende collier-halskjeder for å skjule et arr etter en operasjon hun gjennomgikk som barn. I flere tiår gikk derfor britiske kvinner med collier-halskjeder.

Da Alexandra fikk giktfeber i 1867 i forbindelse med at hun fødte sitt tredje barn, satte sykdommen seg i det ene beinet hennes, slik at hun begynte å halte litt. Og nå nådde galskapen nye høyder.

Spesielle sko ga den rette haltingen

Alexandras halting inspirerte først hennes adelige hoffdamer til å begynne å humpe rundt som om de hadde tråkket på noe skarpt.

Fra hoffet spredte trenden seg til hele kongeriket, og snart kunne fine damer til og med kjøpe sko med den ene hælen litt lavere enn den andre for å oppnå den perfekte Alexandra limp (Alexandra-haltingen), som fenomenet ble kalt.

Flere aviser gjorde forgjeves narr av overklassens siste motedille – for eksempel skrev North British Mail i 1869:

"Det er like smertefullt å se på som det er idiotisk og vanvittig!"