Original Music Sheet Cover/Ritzau Scanpix
Edward Jones utspionerer

Stalker hjemsøkte dronning Victoria

Fjortenåringen Edward var besatt av britenes dronning. I 1838 brøt han seg inn på slottet, satt på tronen hennes og stjal undertøyet hennes.

Nattportieren på Buckingham Palace, William Cox, får seg et sjokk da han plutselig står ansikt til ansikt med en groskitten skikkelse klokken fem om morgenen. Den 14. desember 1838 skal Cox akkurat til å gå inn i slottets praktfulle marmorsal da han får øye på den sotsvertede fremmede gjennom glassdøren.

I likhet med Cox sperrer skikkelsen forskrekket opp øynene, men straks etter sprer et smil seg på leppene før den ubudne gjesten forsvinner bak søylene i salen. Den 19 år gamle dronning Victoria overnatter heldigvis ikke på slottet, men selv om Hennes Majestet er utenfor fare, opptar Cox jakten.

Et av de mest besynderlige kapitlene i britenes kongelige historie er innledet.

Buckingham Palace

Buckingham Palace ble den britiske monarkens residens da dronning Victoria flyttet inn i 1837.

© J. Woods

Inne i marmorsalen finner Cox et sotflekket portrett av dronningen. Under maleriet ligger det et brev adressert til majesteten. Innbruddstyven har tydeligvis åpnet brevet og gransket innholdet.

Cox varsler slottsvaktene. Plutselig får de øye på noen som beveger seg bak en av søylene i marmorsalen. Den sotete innbruddstyven spretter frem – igjen med et bredt smil.

Han kravler ut gjennom et vindu og løper gjennom slottshagen. Vaktene stormer ut og får til slutt fanget ham. Da de kroppsvisiterer den fremmede, som viser seg å hete Edward Jones, finner de atskillige av dronningens truser i lommene hans.

Skjulte seg på slottet i elleve måneder

Jones var ikke den første som brøt seg inn på Buckingham Palace etter at den unge, vakre Victoria ble kronet i 1837. Sikkerhetstiltakene på slottet var elendige, og fem måneder tidligere hadde vaktene funnet en sovende mann noen få meter fra dronningens soverom.

Unge dronning Victoria

Victoria var bare 18 år da hun etterfulgte sin farfar på Storbritannias trone.

© British Royal Collection

Slottsvaktene var beryktet for å drikke tett og sovne på jobben. Ettersom murene rundt kongeboligen heller ikke var spesielt høye, skjedde det ofte at vagabonder klatret over og la seg til å sove i slottshagen om natten.

Edward Jones behøvde ikke engang å forsere murene, han hadde sneket seg forbi vaktene ved hovedinngangen. Deretter hadde han gått på oppdagelse i slottets 700 rom.

Ifølge eget utsagn hadde Jones oppholdt seg på Buckingham Palace i 11 måneder – om dagen hadde han gjemt seg bak det kongelige møblementet, og om natten krøp han sammen i en peis. Det var derfor han hadde vært så sotete da vaktene endelig pågrep ham.

Alt dette fortalte Edward Jones under rettssaken mot ham som ble holdt i tinghuset Guildhall i London den 28. desember 1838. Historien om den kongelige stalkeren fylte avisspaltene. Her ble han bare omtalt som "Boy Jones" – gutten Jones.

Kart over Buckingham Palace
© National Library of Scotland/Map Images

Jones brøt seg inn hele fire ganger

Sikkerheten på Buckingham Palace var elendig, og det var ingen sak for Edward Jones å komme seg inn. Mellom desember 1838 og mars 1841 boltret han seg i monarkens bolig fire ganger.

1. Marmorsalen
Vaktene pågrep Edward “Boy Jones” første gang den 14. desember 1838, da nattportieren Cox oppdaget tenåringen i den 40 meter lange marmorsalen. Men Jones lot seg ikke skremme og kom tilbake tre ganger til.

2. Slottshagen
Den 1. desember 1840 klatret Jones over muren til slottshagen fra øst. Gjennom et åpent vindu fikk han adgang til dronningens gemakker. Siden det var mange gjester på slottet, forlot Jones det fort igjen – uten å bli oppdaget.

3. Tronsalen
Den 2. desember 1840 snek Jones seg inn gjennom et vindu ved tjenestefolkenes område og stjal litt mat. Han overnattet, og dagen etter satte han seg på Victorias trone. Om kvelden ble han pågrepet under en sofa.

4. Portrettgalleriet
Jones' siste innbrudd fant sted den 16. mars 1841. Sikkerheten hadde blitt skjerpet, og en av slottets nyansatte betjenter pågrep ham. Da han ble pågrepet i portrettgalleriet, hadde Jones lommene fulle av kjøtt og poteter.

Under rettssaken kom det aldri frem at Edward Jones hadde hatt lommene fulle av dronningens truser da han ble arrestert. Retten fryktet en skandale hvis det ble kjent at den dristige tenåringen hadde rotet i Victorias kongelige undertøy. Derfor sørget de for at ingen av vitnene nevnte funnet av trusene i retten.

Siden den unge stalkeren ikke hadde brutt seg inn på Buckingham Palace for å stjele noe, ble han frikjent.

“Din oppførsel bunner i tåpelig dristighet, og jeg håper det ikke gjentar seg”, formante dommeren.

“Tusen takk, sir", svarte Edward Jones og forlot tinghuset.

Gjemte seg på Victorias rom

Men Boy Jones hadde tydeligvis ikke tatt dommerens ord ad notam. Mindre enn to år senere – den 1. og 2. desember 1840 – besøkte den kongelige stalkeren nemlig igjen dronning Victorias gemakker. Den andre dagen fant en tjener ham under en sofa på dronningens påkledningsværelse.

Edward Jones utspionerer

Tenåringen Jones påsto at han ville spionere på Victoria og prins Albert for å skrive en bok om dem.

© Original Music Sheet Cover/Ritzau Scanpix

Da dronningens ektemann, prins Albert, innviet henne i nattens begivenheter dagen etter, ble hun forferdet og skrev i dagboken:

“Tenk om han hadde brutt seg inn på soverommet mitt. Da ville jeg ha blitt fryktelig redd!”

Under rettssaken som fulgte, fortalte Boy Jones at han bl.a. hadde plantet sin skitne rumpe på Victorias trone. Denne gangen slapp han imidlertid ikke med en advarsel. Jones ble funnet skyldig i løsgjengeri, og dommen lød på tre måneders straffarbeid i tredemøllen i fengselet Tothill Fields House of Corrections.

Men heller ikke det avskrekket Jones. Bare noen få uker etter løslatelsen i mars 1841 brøt han seg inn på Buckingham Palace igjen – denne gangen angivelig for å samle materiale til en bok han hadde til hensikt å skrive om dronningen og mannen hennes.

Edward Jones hadde etter hvert blitt en torn i øyet på den britiske statsministeren, lord Melbourne. Stalkeren avslørte gjentatte ganger regjeringens manglende evne til å forbedre sikkerheten ved Buckingham Palace.

Derfor kidnappet to personer fra innenriksministeriet plageånden og sendte ham til sjøs om bord på et av den britiske marinens skip.

Som straff ble Edward Jones satt til å trampe i en tredemølle i 8-10 timer om dagen sammen med de andre innsatte.

Men Jones var ikke så begeistret for livet som sjømann, og allerede i oktober 1842 flyktet han da skipet la til kai i havnebyen Portsmouth. Herfra gikk han de 120 km tilbake til London. Han ville avlegge Buckingham Palace enda et besøk. Denne gangen ble han pågrepet før han nådde inngangen til slottet.

Jones havnet i Australia

Buckingham Palace fikk aldri mer besøk av Boy Jones. Dronningens stalker tilbrakte de neste tiårene til sjøs om bord i en rekke marineskip, helt til han på et tidspunkt emigrerte til Perth i Australia. Her skiftet han navn til Thomas Jones og fikk jobb som vekter.

Jones døde da han 69 år gammel falt fra en bro i 1893 og brakk nakken under en fyllerangel i Perth.